En İyi Web Sitesi Ziyaretçilerine Fayda Sağlayandır

01/02/2021

Dijital dünyanın en önemli konularından bir tanesi olmayı başaran web tasarım her geçen gün daha da önemsenir bir hale geliyor. İnsanların bilgiye ulaşma, alışveriş yapma ve çeşitli şekillerde zaman geçirmek adına tercih ettikleri web sitelerinin nasıl tasarlanması gerektiğini merak ediyor musunuz?

Göz alıcı renkler, birbirinden özel animasyonlar ve kaliteli grafiklerle tasarlanmış bir web sitesi gerçekten en iyi olma özelliğini kazanır mı?

Başlığımızdan yola çıkarak görüşlerimizi hemen beyan etmemiz gerekir. En iyi web sitesi ziyaretçilerine fayda sağlayandır. Peki, bu ne anlama geliyor?

Google ve diğer bütün arama motorlarının son dönemde gerçekleştirdiği güncellemeler ile başarılı bir web tasarımı için kullanıcı deneyimini iyileştirmek gerektiği ortaya kondu. Arama motoru botlarını "kandırmak" için gerçekleşen çalışmaların artık çok değeri kalmadığı görülüyor. Kullanıcının web sitesinde geçirdiği zamana ve web sayfasındaki etkinliği web tasarımının başarılı olmasını sağlayan en değerli unsurlar oluyor.

En İyi Web Sitesi Ziyaretçilerine Fayda Sağlayandır

Siz de bir web tasarımı yapmak ve en kaliteli sonuçları elde etmek istiyor olabilirsiniz. Peki, bunun için nelere dikkat etmeniz gerekir? En iyi web sitesinde mutlaka bulunması gereken özellikler nelerdir?

En İyi Web Sitelerinin Ortak Özellikleri

Web sitenizin en iyi olmasını istiyorsanız sadece SEO ve web tasarımı çalışmalarında değil her konuda başarılı olmanız şart! Her konuda başarılı olmak ve kullanıcıların ilgisini çekecek bir web sitesi tasarlamak için aşağıdaki detaylara mutlaka odaklanmalısınız.

İçerik Kalitesini Zirveye Taşıyın

Web sitelerinin amacı ne olursa olsun içerik kalitesinde daima %100 performans sunmak zorundadır. Çünkü kullanıcıların güvenilir bir web sitesi arayışlarına odaklandıklarında genellikle içeriğe baktıkları bilinir. İçeriğin sadece SEO kurallarına uymak ve Google botlarının web sitesini yukarı taşımasını sağlamak için yazılması genel olarak site performansını aşağı çeker. Kullanıcıların artık anahtar kelime odaklı içeriklere değil gerçekten aradıklarını sunan içeriklere rağbet gösterdiği görülüyor. İçeriklerin kalitesi arttıkça web sitesinin arama motorlarındaki sıralaması da hızla yükseliyor. Bu durumda anahtar kelime yoğunluğuna odaklanmak size başarı yerine başarısızlık sağlar. Kullanıcıların kolay tüketebildikleri, akıcı ve ilgi çekici içerikler yüksek bir kullanıcı memnuniyeti sağlar. Bu da size doğal yoldan etkili bir SEO çalışması olmuş olur. Bu yüzden içerik oluştururken anahtar kelimelere değil, içeriğin kalitesine odaklanmalısınız.

Kaliteli ve Özgün İçerik = Başarılı SEO başlıklı yazımız da ilginizi çekebilir.

Görsel Optimizasyonu ile Kaliteyi Yakalayın

Bir web tasarımı için en değer verilen konular arasında olan görsel optimizasyonu son dönemde çok daha önemli bir hal aldı. Çünkü kullanıcı odaklı web tasarımı arzu eden markalar görsel boyutlarından kaynaklanan hataların ortadan kalkması adına ekstra çaba sarf ediyor.

Peki, görsellerin kullanıcı deneyimi ile ne ilgisi var? Bir web sitesinde görselin küçük veya büyük olması neyi değiştirir?

Web sayfasında kullanılacak olan görsellerin çok büyük olması kullanıcılar için can sıkıcı olduğu gibi web sitesi için felakettir. Çünkü çok büyük boyutlardaki bir görselin yüklenme hızı dakikalar sürebilir. Bu durum kullanıcının internet kullanımını arttırır. Üstelik bir web sayfasının yüklenmesini dakikalarca beklemek durumunda kalan kullanıcının deneyimi olumlu olmaz.

Görsellerin büyük olması zaman ve internet kullanımı noktasında olumsuzluğa neden olurken görsel açıdan da dikkat çekmeyi başaramayan bir sonuç çıkar ortaya. Bu durumda web sitesinin hemen çıkma oranı tavan yapar. Siz de yanlış bir görsel kullanarak kullanıcı deneyimini olumsuz etkilemek istemezsiniz. Bu nedenle hızlı yüklenen doğru optimize edilmiş görselleri tercih etmelisiniz.

En İyi Web Sitesi Ziyaretçilerine Fayda Sağlayandır

Sayfa Yüklenme Hızına Önem Verin

Web sitenizin hızlı olması demek kullanıcı dostu olması demektir. Bu kuralı sağlayan web siteleri başarılı olur. Yukarıda da tekrar tekrar vurgulanan kullanıcı deneyimi artık sizi Google’da üst sıralara çıkarmanın anahtarıdır. Kullanıcı deneyiminin her geçen gün iyiye gitmesi sizin için yükselme anlamına gelecektir. Peki, sayfa yüklenme hızı nasıl artar?

Sayfa yüklenme süresini düşürmek için yapmanız gereken ilk ve en önemli konu sayfa içeriğinizi kontrol etmektir. Web sitenizin sayfalarında kullandığınız font, eklentiler, scriptler hızınızın düşmesine neden olur. Bu font ve eklentileri optimum bir şekilde seçmekte fayda var. Peki, sadece font ve eklentiler hızı değiştirmede yeterli midir? Elbette hayır! Sayfa hızında olumlu değişim için kesinlikle görselleri de optimize etmelisiniz. Görsel optimizasyonu nedir bilmiyor olabilirsiniz. Bu konuda benimsemeniz gereken en önemli ve sağlıklı yöntem boyut sınırlaması getirmeniz. Görsel boyutu ve ebatları konusunda sınırlama yaparak hızınızın olumsuz etkilenmesine engel olabilirsiniz.

Hosting Çözümlerini Önemseyin

Kullanıcı deneyimini iyileştirecek ve site hızında kalite sağlayacak bir başka konu da Hosting’dir. Türkçesi barındırma olarak bilinen hosting, web siteniz ile ilgili bütün bilgi ve belgelerin barındığı kaynaktır. Bu kaynağın sağlam ve güvenilir olması web sayfanızın kullanıcıları için daha kaliteli bir deneyime kapı aralar. Güven duygusu ile web sayfanızı kullanan ziyaretçiler sorunsuz bir şekilde sayfalar arasında gezinir. Hosting konusunda güvenin yanı sıra kaynak tahsisi dolaylı olarak site hızı da önemli konular arasında yer alır. Trafik hacmine ve sitenizin kaynak kullanımına bağlı olarak kullanıcı deneyiminin de iyi olacağı açıktır. Bu nedenle bir hosting planı seçerken dikkatli ve titiz davranmanızda yarar var. Aksi takdirde beklemediğiniz bir yerden zarar görebilirsiniz.

Mobil Uyumluluğu İhmal Etmeyin!

Web sitelerinin son dönemde üzerine gittikçe düştüğü konulardan biri de mobil uyumluluktur. Zaman zaman responsive tasarım olarak da anılan bu web tasarım çözümü sizi daha ileri taşıyacak bir konudur. Bu nedenle kullanıcıların takdirini toplayacak bir web sitesi tasarlarken mobil uyumluluğu ihmal etmeyin. İnternet kullanıcılarının internete hangi araçlarla ulaştığını incelediğinizde mobil cihazların %70-80 seviyesinde olduğunu görürsünüz. Bu durum internet kullanıcılarının mobil odaklı tercihler yaptığını ortaya çıkarır. Mobil cihazları göz ardı eden tasarımların kullanıcı deneyimini kötü etkileyeceğini söylemek mümkün. Siz de bu tür olumsuzluklarla karşı karşıya kalmak istemiyorsanız responsive tasarımı mutlaka önemsemelisiniz.

Kullanıcı Odaklı Çalışmalar ile Daha Yukarıya Tırmanabilirsiniz

Google algoritmalarının sürekli değişmesi ve kullanıcı beklentilerinin farklılaşması web sitesi sahiplerini de zorluyor. Ancak zorlukların üstesinden gelerek uzun vadede başarıyı yakalayabilmek adına yapmanız gerekenler çok basit. Doğru adımlar atmak sadece kullanıcı deneyimini arttırmayacak. Aynı zamanda markanızın en iyiler arasında yer almasına da olanak sağlayacak.

Kullanıcı deneyimini önemseyen ve kullanıcı odaklı çalışmalar yapan bir web sitesi için sürekli analizler yapmalısınız. Analizlerin sürekliliğinden kasıt düzenli aralıklarla kullanıcı deneyimini ölçmektir. Bu sayede farkında olmadığınız bir dönüşümü kısa sürede öğrenebilirsiniz. Değişime ayak uydurarak da kaliteli sonuçlar elde edebilmenin ayrıcalığını yaşarsınız.

İnternet kullanıcılarının deneyimini iyileştirecek çalışmaları gerçekleştirmek için doğru araçları kullanmalısınız. Bu ne demektir? Web tasarımı ile ilgili hassasiyetinizi kullanıcı beklentilerini ölçmekte de göstermelisiniz. Özellikle ücretsiz araçların doğru ama sınırlı veriler sunduğunu bilmelisiniz. Durum böyle olunca ücretsiz araçlar kullanmak yerine daha sağlıklı sonuçlara kapı aralayan araçlar tercih etmelisiniz. Söz konusu araçlardan elde ettiğiniz verileri kaliteli bir şekilde işlemeli ve en üst sıraya çıkmalısınız.

En iyi web sitesi ziyaretçilerine fayda sağlayandır anlayışını sürdürmek için kullanıcı odaklı çalışmanız şarttır. Web sitesinin her aşamasında yukarıda açıkladığımız üzere kullanıcı odaklı olmanız size çok şey kazandırır.

Web tasarımı hizmeti almak için ya da sormak istedikleriniz varsa bize ulaşabilirsiniz: 0(312) 963 15 01

Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.

Blogumuzdan Son Yazılar

31/12/2021
SEO, en temel hali ve en basit tanımıyla arama motoru optimizasyonu anlamına gelen bir terimdir. Basitleştirilmiş bir şekilde tanımlamak gerekirse Google arama motorunda arama yapan kişilerin bir işle...
30/06/2021
Seo kelimesi halk arasında kısaca Google'da üst sıralara çıkmak olarak tanımlansa da aslında altı göründüğünden oldukça dolu bir kavramdır. Evet, başarılı bir seo çalışması ile sitenizin Google organi...
30/05/2021
SEO, web sitelerinin organik arama sonuçlarında sıralamalarını yükseltebilmeleri için yapılan altyapısal ve içeriksel çalışmalar bütünüdür. Seo uzmanları ise internet sitelerinin Google Seo çalışma...
19/04/2021
Günümüzde Trendyol pazaryeri'nde satış yapan mağazaların sayısı bir hayli artmış durumda. Trendyol'da geliştirdiği altyapı ve sunduğu özel imkanlar ile tüketicilerin her geçen gün daha fazla ilgisini ...
15/04/2021
Ankara web tasarım fiyatları 2021 konusunda en başarılı seçeneklerden faydalanmaya ne dersiniz? Bu konuda en özel çözümlerden faydalanmak adına araştırmalarınızı titiz bir şekilde gerçekleştirmelisini...
02/04/2021
Yaşadığımız internet çağında çeşitli amaçlara hizmet eden binlerce web sitesi vardır. Web sitesi kullanmak da yaşlısından gencine herkes için bir zorunluluk haline gelmiştir. Öyle ki aynı konu üzerine...