6 Temel Adımda Başarılı Bir Web Sitesine Sahip Olun

02/04/2021

Yaşadığımız internet çağında çeşitli amaçlara hizmet eden binlerce web sitesi vardır. Web sitesi kullanmak da yaşlısından gencine herkes için bir zorunluluk haline gelmiştir. Öyle ki aynı konu üzerine kurulmuş olan web sitesi sayısı bile kimi zaman binleri bulabilir. Peki bu birbirine benzer konularda açılmış web sitelerini birbirinden ayıran ve müşteri açısından öne çıkaran özellikler nelerdir?

Web tasarımı, web sitesinde sunulan içeriklerin, görsellerin ve yazıların kullanıcıyla paylaşma şeklidir. Yani web tasarımı aslında bir sunuş şeklidir. Bu sunuş şekli web sitesinin konusuyla yakından alakalıdır. Örneğin bir e-ticaret sitesinde müşterinin aradığı ürüne kolayca ulaşabileceği, ilgilendiği ürünlerin ana sayfasına düştüğü ve indirimlerin öne çıkarıldığı yani satın almaya cezbedecek bir arayüz tercih edilmelidir. Bir inşaat firmasında proje görselleri yer almalı, hizmet sektöründe yer alan bir firmada ise firmanın verdiği hizmetlere yönelik görsel ve metinler kullanılmalıdır.

Tüm bu web siteleri arasında aynı konu üzerine kurulu olan binlerce web sitesi vardır. Aynı konu üzerine bile olsa bazı web siteleri milyonlarca tıklanırken bazıları oldukça az tıklanmaktadır. Bunun sebeplerinden biri de web tasarımının müşteriyi kendine çekecek şekilde düzenlenmiş olmasıdır. Web sitesi dizaynını etkileyen birçok detay vardır. Detaylar ne kadar kullanıcı dostu olursa sitenin ziyaretçilerini memnun etme oranı ve buna bağlı tıklanma sayısı da o kadar artar.

Hazır Web Sitesi ve Özel Çalışma Web Sitelerinin Farkları

Bahsettiğimiz etkileyici ve benzersiz web sitesi tanımı ancak özel çalışma web siteleri ile sağlanabilir. Tasarımcı web sitesi içeriğine uygun ve site sahibinin isteklerini göz önünde bulundurarak özel bir çalışma yapar. Bunun hazır web sitelerine göre birçok avantajı vardır. Bu avantajların başında az önce bahsettiğimiz üzere site kullanıcılarında oluşan benzersizlik hissi ve akılda kalma gelir. Site sahibinin isteklerine uygun ve özel bir site oluşmuş olması da birçok yönden avantaj sağlamaktadır. Öncelikle tamolarak ihtiyaçlar belirlenmiş ve firma profiline uygun olarak yapılandırılmış bir web sitesinde bir çok açıdan kendinizi anlatmanız daha kolaydır.

Hazır web siteleri, özel çalışma web sitelerine kıyasla daha kolay , daha düşük maliyetli ve daha hızlı oluşturulur. Bu tarz siteler oluşturmak için açılmış özel platformlar günümüzde sıkça kullanılmaktadır. Hazır web siteleri, belli bir taslak üzerine inşa edilen web siteleridir ve bu taslakta ufak değişikliklere imkan tanır. Taslağın tasarımında büyük değişikliklere izin vermez. Genellikle firmanın tanıtımını yapması için kendi içeriklerini eklemesine uygun, sınırları çizilmiş ve bu sınırlar dahilinde kendi içeriklerinize yer verebileceğiniz web siteleridir.

Başarılı Bir Web Sitesi Oluşturmak İçin Adım Adım Rehber

Maddi olarak bütçesi daha yüksek, genel ve temel ihtiyaçlarına hazır web sitelerindeki yapılandırmalar yeterli gelmeyen şirketler ise özel çalışma web siteleri kullanılır. Küçük esnaf veya şahıslara ait web siteleri ise daha çok hazır web siteleridir. Doğru ve güncel teknolojiye uygun şekilde yapılandırılmış hazır web siteleri ve özel çalışma web siteleri arasında SEO konusunda hiçbir farklılık yoktur.

Bu Yazımız da İlginizi Çekecektir: Hazır Web Sitesi mi, Özel Web Tasarımı mı?

Web Sitesinde Kullanılan Görseller ve Özgün İçerik

Web sitesi tasarımında hiç şüphesiz en önemli kısımlardan biri görsellerin seçimi ve renklerin kullanımıdır. Web sitesine gelen kullanıcının ilgisini çekmek ve gerek o an vakit geçirmesini; gerekse sonrasında kullanıcının tekrar siteyi ziyaret etmesini sağlamak görsel çekiciliğe bağlıdır. Kullanılan görsel ve renklerin konsepte uygun olması oldukça önemlidir.

Web sitesinin gözü yormayacak sayıda ve uyumlu renklerin sade biçimde kullanımıyla oluşturulması en doğrusu olacaktır. Bu sade dizayn kullanıcının sitede vakit geçirme isteğini arttıracaktır. Renklerin yanında sitenin konusuna uygun kaliteli görsellerin kullanılması da kullanıcı çekmek ve devamlılığı sağlamak açısından önemlidir. Bunların yanısıra okurken gözü yormayacak ve her cihazda desteklenecek bir yazı fontu kullanmak da ziyaretçinizin sitenizden faydalanmasını sağlayacaktır. Özellikle bilgi içerikli sayfalarda birden çok font, farklı birçok renk kullanmak hem sayfanın bütünlüğünü bozacak; hem de ziyaretçi açısından karmaşık, amatör bir görüntüye neden olacaktır.

Bunun yanında sitedeki konumlandırma oldukça önemlidir. Sitede kullanıcıların ilgisini çekebilecek kategori ve içerikler öne çıkarılmalıdır. Fazla tıklanan bölümlerin veya site içi kullanıcının ilgisini çekebilecek etkinliklerinin kolay görülebilir yerlere konulmasıyla doğru konumlandırma yapılmış olur. Özellikle ana sayfanız vitrin niteliği taşır. Ana sayfanızın hızlı yüklenmesiyle birlikte buada kaliteli görseller kullanmalı ve içerikte bilgi verdiğiniz konularda kısa atıflarda bulunmalısınız.

SEO Danışmanlığı Ücreti Nasıl Belirlenir yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Sitenin Sürekli Olarak Güncel Tutulması

Sitenin görseller ve içerikler bakımından kaliteli olması kullanıcı çekmek için tek başına yeterli değildir. Web sitesinin sürekli beslenmesi ve güncel tutulması gerekir. Yapacağınız güncelleme çalışmaları hem sitenizin Google gözünde güncel bir site olarak görünmesini sağlayarak değerini arttıracak; hem de ziyaretçilerinizin sitenizde daha çok vakit geçirmesini sağlayacaktır.

Güncellik de sitenin içeriğinde olduğu gibi konsepte uygun şekilde yapılmalıdır. Örneğin bir blog yazısı sitesinde yeni yazılar ve yeni yazarların varlığı siteyi güncel tutar. Bir inşaat firması web sitesi yönetiyorsanız, projeleriniz devam ettikçe güncel görselleri eklemeye, tamamlanan bilgileri eklemeye özen göstermelisiniz. Hizmet sektöründe bir danışmanlık firması web sitesi yönetiyor iseniz, hizmetlerinizle ilgili güncel konulara değinmeli, ziyaretçileriniz fayda sağlayacak bir blog sayfası oluşturarak burada güncel içeriklere yer vermelisiniz. Örneklerdeki gibi güncelliği sağlanan siteler, içerik olarak da kaliteli ve özgün ise daha büyük kitlelere ulaşmaya başlar.

Başarılı Bir Web Sitesinde Olması Gereken Detaylar

İnteraktiflik de güncellik açısından önemlidir. Site içerisindeki uygun kısımlarda kullanıcı yorumlarına imkan tanınmalı ve e-posta ya da iletişim formları aracılığıyla kullanıcının size ulaşımı kolaylaştırılmalıdır. Kullanıcıların istekleri de göz önüne alınarak ve sorunları çözülerek sitenin geleceğine yatırım yapılmış olur.

Web Sitesinin Hızlı ve Mobil Uyumlu Olması

Diğer maddeler her ne kadar web sitesini ön plana çıkarsa da en temel ve önemli özelliklerden biri de sitenin hızıdır. Kullanıcıların binlerce seçeneğe sahip olduğu internet aleminde, web sitesinin yavaş olması tıklanma sayısını oldukça düşürür. Öncelikle ana sayfanızın hızlı açılması konusunda çalışmalar yapmalısınız. Bunun için ana sayfanızda sayfayı ağırlaştıran hareketlerden, gereksiz veri çeken uygulamalardan kaçınmalı, ana sayfa görsellerinizin boyutlarını uygun şekilde optimize ederek sitenizde yayınlamalısınız.

Yapılan araştırmalar web siteleri ve e-ticaretin mobil cihazlardaki kullanımının son 5 yılda %400 arttığını göstermektedir. Bu nedenle geniş bir kitleye ulaşmak isteyen tüm site sahiplerinin, mobil uyumlu siteler oluşturması zorunlu hale gelmiştir. Mobil cihazlar üzerinden web sitenize giriş yapan bir ziyaretçi sayfalar arası kolaca gezinebimeli, ufak bir ekran üzerinden de içeriklerinizi kolaylıkla inceleyebilir olmalıdır.

Bu Yazımız da İlginizi Çekecektir: Web Tasarım ve SEO İlişkisi

Sitenin tüm işletim sistemlerinde ve farklı tarayıcılarda çalışması gerekir. Bunu sağlamak için uyumluluk çalışması yapılmalıdır. Bu uyumluluk ve hızlandırma çalışmalarının amacı tüm kullanıcıların siteye rahatça ulaşmasını sağlamaktır. Günümüzde kabul gören ve güncel tüm tarayıcıarda sitenizin hatasız göründüğünden emin olmalısınız.

SSL Sertifikası

SSL sertifikası (Secure Sockets Layer) Güvenli Giriş Katmanı anlamına gelir ve bir web sitesinde kullanıcı ile şifreli bağlantı sağlama ve web sitesinin kimliğini doğrulama gibi güvenlik gereksinimlerini yerine getiren bir dijital güvenlik sertifikasıdır.

SSL sertifikasının asıl amacı veri gizliliğinin korunmasıdır. Kullanıcının telefon numarası, kimlik numarası ve e-postası gibi verilerin korunmasını sağlar.

Kullanıcılar için güven en önemli kriterlerden biridir ve bilinmedik sitelerden alışveriş yapmaya çekinirler. Bu nedenle bu sertifika özellikle e-ticaret sitelerinde oldukça önemlidir.

Sitenin Alanında Uzman Kişilerce Yönetilmesi ve Kullanıcı Memnuniyeti

Özellikle büyük şirketlerin web sitelerinde canlılığın sağlanması ve teknik sorunların çözümüyle ilgilenen bir ekibin bulunması gerekir. Bu ekip telefon aramaları veya mail yoluyla kullanıcının sorunlarıyla ilgilenmeli ve sitedeki teknik sorunları çözmelidir. Kullanıcı memnuniyeti, bu ekibin cevap verme kabiliyetine bağlı olarak artmaktadır.

Bunları sağlamak için erişilebilir olmalısınız. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi sitenizde iletişim sayfanız kolay erişilebilir olmalı. Epostanız dışında ufak bir iletişim formu da ziyaretçilerinizin size daha kolay ulaşmasını sağlayacaktır. Ayrıca bir canlı destek sistemi kullanarak da ziyaretçileriniz ve potansiyel müşterilerinizle aktif bir diyalog içerisinde olabilirsiniz. Bütün bu detaylarda önemli noktalardan biri de hızlı geri dönüşler yapmanızdır.

Aynı teknik desteği web sitenizi yapan firmadan da siz alıyor olmalısınız. Gerektiğinde firmanızdan destek alabilmelisiniz. Bu yüzden profesyonel ve deneyimli bir web tasarım firmasıyla çalışmanız size fayda sağlayacaktır.

Web Sitenizi Oluşturmaya Hemen Başlamak ve Bilgi Almak için: Bize Ulaşın

Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.

Blogumuzdan Son Yazılar

31/12/2021
SEO, en temel hali ve en basit tanımıyla arama motoru optimizasyonu anlamına gelen bir terimdir. Basitleştirilmiş bir şekilde tanımlamak gerekirse Google arama motorunda arama yapan kişilerin bir işle...
30/06/2021
Seo kelimesi halk arasında kısaca Google'da üst sıralara çıkmak olarak tanımlansa da aslında altı göründüğünden oldukça dolu bir kavramdır. Evet, başarılı bir seo çalışması ile sitenizin Google organi...
30/05/2021
SEO, web sitelerinin organik arama sonuçlarında sıralamalarını yükseltebilmeleri için yapılan altyapısal ve içeriksel çalışmalar bütünüdür. Seo uzmanları ise internet sitelerinin Google Seo çalışma...
19/04/2021
Günümüzde Trendyol pazaryeri'nde satış yapan mağazaların sayısı bir hayli artmış durumda. Trendyol'da geliştirdiği altyapı ve sunduğu özel imkanlar ile tüketicilerin her geçen gün daha fazla ilgisini ...
15/04/2021
Ankara web tasarım fiyatları 2021 konusunda en başarılı seçeneklerden faydalanmaya ne dersiniz? Bu konuda en özel çözümlerden faydalanmak adına araştırmalarınızı titiz bir şekilde gerçekleştirmelisini...
24/03/2021
Web sitenizi hazırlatmak - tasarlatmak ve devamında güncelleme işlemleri için Ankara'da web tasarım şirketi araştırıyorsanız bu yazımız tam sizlik demektir. Bu içeriğimizde web tasarım şirketi araştır...