SEO Danışmanlığı Ücreti Nasıl Belirlenir

30/05/2021

SEO, web sitelerinin organik arama sonuçlarında sıralamalarını yükseltebilmeleri için yapılan altyapısal ve içeriksel çalışmalar bütünüdür.

Seo uzmanları ise internet sitelerinin Google Seo çalışmalarını yapan, altyapısal ve içeriksel olarak ihtiyaçlarını belirleyip kurgulamayı yapan, sonuçları analiz ederek takip eden ve takiplerine göre sitenin ihtiyaçlarını ve eksikliklerini karşılayan kişilerdir.

Neden Profesyonel Seo Danışmanlığı Hizmeti Almalısınız?

Seo konusunda yapılabilecek çalışmalara ilişkin araştırma yapmanız halinde pek çok faydalı makaleye ulaşabilirsiniz. Ancak bu verileri doğru analiz etmek ve doğru uygulamak seo çalışmalarında sizi başarıya götürecek ana noktalardır.

Analiz ve Raporlamalar

Sitenizin mevcut konumu ve rekabete ne kadar katıldığıyla birlikte altyapısal ve içeriksel olarak eksikleri saptanır. Bu süreçte rakip firma analizleri de yapılarak siteye yapılacak çalışmanın kapsamı belirlenir. Analiz ve raporlamalar sırasında pek çok araç kullanılır. Google Analytics ve yine Google'a ait olan Page Speed Insights aracılığıyla sitedeki genel eksikler kabaca tespit edilebilir. Bunlar dışında Ahrefs, SemRush ve Seranking yazılımlarını da kullanarak tüm analizler tamamlanır. Bu analizlerde amaç mevcut anahtar kelimeler ve potansiyel anahtar kelimelelerdeki rekabeti belirlemek ve buna göre sitenin mevcut konumu ve potansiyel konumunu belirlemek buna göre yapılacak işlemlerini kapsamını belirlemektir.

Seo danışmanlığı ücretlerinin neye göre belirlendiğini daha detaylı anlatabilmek için, öncelikle seo uzmanı ya da seo danışmanının nasıl işler yaptığını açıklamamızda fayda var. Yapılan işlemleri altyapısal işlemler ve içerik işlemleri olarak iki kısımda inceleyebiliriz.

Seo Çalışmasında Altyapısal İşlemler

Sitenizin seo altyapısına uygun olup olmadığını birkaç temel başlıkta incelememiz mümkündür.

Seo Çalışmalarında Neler Yapılır?

Mobil Uyumlu Olması

Web sitenizin altyapısı mutlaka mobil uyumlu olarak kurgulanmış olmalıdır. Mobil uyumlu siteler bilgisayar ekranı ve mobil cihazlara göre ekranda kullanıcı kolaylığına göre öğelerini konumlandırırlar. Web sitesi ya da eticaret sitesi açıldığı ekrana göre öğelerini konumlandırarak daha kolay gezilebilir hale getirir ve kullanıcı da mobil cihaz üzerinden site sayfalarını ziyaret ederken sayfaları büyütmek ya da küçültmek zorunda kalmadan içerikleri görüntüleyebilirler. Günümüzde artık mobil uyumlu olmayan web sitesi her ne kadar tercih edilmese de hala eskiden beri kullanılan siteler mevcuttur ve maalesef mobil uyumlu olmayan bir sitenin seo çalışmalarında başarılı olma şansı yoktur.

Seo danışmanınız öncelikle sitenin mobil uyumlu olmasını sağlayacak bir çalışma için yeniden yapım maliyetlenmesi belirleyecektir.

SSL Sertifikası

Sitenizde kullanıcı güvenliği açısından ssl sertifikası muhakkak bulunmalıdır. Birkaç sene öncesinde Google da bununla ilgili bir algortirma başlatmış ve ssl sertifikası olmayan web sitelerini zaman içerisinde indeksinden atacağını duyurmuştur. Bu yüzden seo danışmanınız sitenizde ssl sertifikası yok ise öncelikle bu kurulum eklentisini yapacaktır.

Url Yapısı

Web sitesinin linklerindeki url yapısı Google'ın okuyabileceği ve sayfayı tarayabileceği yapıya uygun olmalıdır. Eğer site urllerinde eski tip yapılar kullanılıyorsa (alanadi.com/kategoriid=3sayfaid=4 gibi) bu yapı değiştirilmelidir. Google dostu linklerde sayfa başlığı bir link olarak oluşmalıdır. Küçük harfle, Türkçe karakter ve gereksiz noktalama işaretleri kullanılmadan url yapısı düzenlenmelidir. (alanadi.com/seo-fiyatlari-nasil-belirlenir gibi) Eğer url yapınız eski tip ise, seo uzmanınız bu linklerin doğru yapıya göre yeniden düzenlenmesini sağlayacaktır.

Sitemap ve Robots Dosyalarının Bulunması

Siteniz kurumsal ya da eticaret ne yapıda olursa olsun, içeriğindeki güncellemeleri ve sayfaları gösteren, ayrıca Google'a otomatik bir yolla içerikleri ileten xml dosyalarının bulunması gerekmektedir. Bu dosyalar mevcut değil ise seo uzmanınız bu dosyaları ekleyecek ve sitenizin sayfaları ile indekslenmesini sağlayan otomatik kod dosyalarını oluşturacaktır.

Altyapısal olarak birçok teknik işlem bulunmaktadır. Seo uzmanınız profesyonel ve deneyimli ise tüm bu teknik işlemleri kontrol edip düzenleyecek ve altyapınızı Google'ın tarayabileceği ve değerli bulabileceği yapıya taşıyacaktır. Burada sitenizdeki eksikliklerin de kapsamı ve yapılacak işlemlerin neler olduğu, ihtiyacınız olan seo çalışmasının kapsamını belirleyecek ve bu işlemler fiyatlandırmanın belirlenmesinde önemli rol oynayacaktır.

Seo Çalışmasında İçerik İşlemleri

Sitenizin altyapısındaki olumsuz etki yaratan noktaları belirledikten sonra yine analizler çerçevesinde içeriklerinize yapılabilecek katkılar tespit edilir. Mevcut içerikler, mevcut görseller, mevcut ürün ağacının kullanışlılığı bu konuda ilk başta denetlenebilir.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: En İyi Web Sitesi Ziyaretçilerine Fayda Sağlayandır

Menü Ağacı Yapısı

Sitenizde bir çok bilgiyi vermeye çalışırken karmaşık bir ağaç yaratmış olabilirsiniz. Aynı içeriğin birden çok başlıkta aynı metinlerle yer alması, menü içerisinde gezinirken bazı linklerin hatalı verilmesi ve dolayısıyla kırık linkler oluşturması, daha da üzücü olanı aslında bu karmaşayla birlikte ziyaretçilerin aradığı içeriklere ulaşamaması siteniz için hayati derecede önemlidir.

Öncelikle verdiğiniz hizmetler ve sitenizde yer alması gereken bilgilere göre doğru bir menü ağacı oluşturulmalı ve içeriklerde buna göre yerleştirilmelidir. Aynı içeriği iki ayrı kısımda kopya içerikle vermektense tek bir başlık altında geniş haline yer verilmesi ve kendiyle ilişkili başka bir konu varsa da içerikte bu bölümden link alması sağlanmalıdır. Site içi linklemeler konusunu ayrıca aşağıda tekrar ele alacağız.

Görsel Optimizasyonu

Sitenizdeki her bir görselin uygun ölçülerde kullanılması ve boyut olarak da mümkün olduğunca ufak kblarda kullanılması gerekir. Küçük ve kalitesiz görseller görünümde ne kadar sıkıntı yaratıyorsa, gereğinden fazla büyük kullanılan görseller de site ve sayfaların açılışını geceiktireceği için sakıncalıdır.

Görsel optimizasyonu işleminde sitenizde bulunan tüm görsellerin boyutları değerlendirilir. Kullanıldığı alana göre çok yüksek ölçülerde kullanılan görsellerin boyutları yeniden düzenlenir. Sayıca çok fazla görsel kullanımı varsa eleme yapılmalıdır. Görsel sayısının gereğinden fazla olması hem ana sayfa hem de iç sayfalarınız için sakıncalı bir durumdur. Ana sayfa açılışta slide kullanıyorsanız 3-4 görselden fazla kullanılmamalıdır. Ana sayfa öğelerinde şıklık adına gereksiz görsel kullanımı yapılmamalıdır. Bütün bunlar sitenin yapısı ve ihtiyaçlarına göre düzenlenmeli, ana amaç ziyaretçinin sitede aradığını bulabilmesi, kolay kullanabilmesi ve memnuniyeti olmalıdır.

Görselleri sadece ölçeklendirmek de tek başına yeterli değildir. Siteye eklenecek tüm görsellerin ölçeklendirmeden sonra boyutlarının da sıkıştırılması gerekmektedir. Bunun için pekçok online fotoğraf sıkıştırma programı bulunmaktadır. Bu online programlar aracılığıyla görseller sıkıştırılarak tekrar yüklenmelidir. Bu işlem sadece büyük boyutlu görseller için değil, 100x100px olan bir görsel için de uygulanmalıdır. Yani sitenizde yer alan tüm görseller bu işlemden geçmelidir.

Kaliteli ve Özgün İçerikler

İçerik konusu seo çalışması oldukça büyük bir öneme sahiptir. Eğer sitenizde özgün ve kaliteli içerikler bulunmuyorsa altyapısal olarak yapılan çalışmaların neredeyse hiç etkisi yoktur. İçerik analizinde öncelikle sitenizdeki mevcut içeriklerin kontrol edilmesi gerekir. Sitenizde çok fazla içerik olması ya da çok uzun yazılar olması bunların faydalı içerikler olduğu anlamına gelmez. İçeriklerinizin bir cümlesi dahi kopya olmamalıdır. Tamamen özgün, açıklamak istediğiniz konuyu tam anlamıyla karşılayan ve doyurucu içerikler bulunmalıdır.

Seo uzmanınız içerik çalışmalarında mevcut içeriklerinizde çalışmalar yapacaktır. Kısa olan içeriklerin uzatılması, gereksiz ve kopya içerik varsa kaldırlması gerekmektedir. Ayrıca yeni ve özgün içerikler ekleyebilmek için de Blog başlığı açılarak içerisine özgün makaleler eklenmelidir. Bu makalelerin yapısı, uzunluğu gibi konular analiz çalışmasına göre yapılan çalışmalarla ihtiyacı belirleyecek ve seo uzmanınız da içerikleri buna göre değerlendirerek ekleyecektir.

Site İçi Linkler

Sitenizde ana amacın ziyaretçilerinize faydalı olması olduğundan bahsetmiştik. Sitenizde de hizmetlerinizi, ürünlerinizi anlatan pekçok sayfa olacaktır. Ziyaretçilerinizin de bu bilgilerden faydalanmasını istiyorsanız birbiriyle ilişkili olarak konulardan site içi linklerle birbirlerine bağlantı verilmelidir. Ana sayfanızın yapılandırmasında da bu konu önemlidir. Sizi en iyi yansıtan bilgiler için ana sayfanızdan sayfaya geçişler için linkler bulunmalıdır. Seo uzmanınız da sitenizdeki bu yönde varolan eksikleri tespit edecek ve buna göre linklemeler yapacaktır.

Backlink Çalışmaları

Sitenizin farklı sitelerden link alması yine sitenizin kaliteli bir site olduğunu gösterecektir. Faydalı ve bilgi veren içerikler her zaman ilgi çeker ve farklı sitelerden doğal yollarla link alırlar. Bu yönde seo uzmanınız içeriklerinizin kalitesine özen gösterecek ve backlink çalışmaları için gerekli kayıtları yapacaktır.

Seo Danışmanlığı Ücreti

Seo çalışması özveri ve perofesyonellik gerektirmektedir. Genel olarak çalışmayı titizlikle yapmak kadar takip etmek de oldukça önemlidir. Her sitenin kendine has ihtiyaçları vardır, bazı özellikler ortak olsa da her bir sitenin emek-zaman dengesi farklıdır. Profesyonel bir seo uzmanı sitenin ihtiyaçlarını doğru analiz ederek yapılacakları net olarak belirler. Bu çalışmaların yapılacağı zaman dilimi, özgün içerikler ve yapılacak tüm işlemler değerlendirildiğinde seo fiyatlandırması belirlenmiş olur.

Elbette tüm bu süreçte seo uzmanınızın bu konudaki bilgi ve tecrübesi önemli rol oynamaktadır. Seo çalışmaları deneyim kazanmakla çok daha başarılı sonuçlar doğururular. Bu kısımda da seo uzmanının yaptığı çalışma ve geri dönen analizleri doğru okuması profesyonelliğini gösterir.

İnajans seo çalışmaları konusunda profesyonel ve tecrübeli bir ekibe sahiptir. Sizler de seo hizmetlerimiz hakkında bilgi ve fiyat almak için bize ulaşabilirsiniz.

Ekibimizden Mert Şener'in SEO Uzmanı Nedir, Ne İş Yapar? başlıklı blog yazısını okumak ister misiniz?

Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.

Blogumuzdan Son Yazılar

31/12/2021
SEO, en temel hali ve en basit tanımıyla arama motoru optimizasyonu anlamına gelen bir terimdir. Basitleştirilmiş bir şekilde tanımlamak gerekirse Google arama motorunda arama yapan kişilerin bir işle...
30/06/2021
Seo kelimesi halk arasında kısaca Google'da üst sıralara çıkmak olarak tanımlansa da aslında altı göründüğünden oldukça dolu bir kavramdır. Evet, başarılı bir seo çalışması ile sitenizin Google organi...
19/04/2021
Günümüzde Trendyol pazaryeri'nde satış yapan mağazaların sayısı bir hayli artmış durumda. Trendyol'da geliştirdiği altyapı ve sunduğu özel imkanlar ile tüketicilerin her geçen gün daha fazla ilgisini ...
15/04/2021
Ankara web tasarım fiyatları 2021 konusunda en başarılı seçeneklerden faydalanmaya ne dersiniz? Bu konuda en özel çözümlerden faydalanmak adına araştırmalarınızı titiz bir şekilde gerçekleştirmelisini...
02/04/2021
Yaşadığımız internet çağında çeşitli amaçlara hizmet eden binlerce web sitesi vardır. Web sitesi kullanmak da yaşlısından gencine herkes için bir zorunluluk haline gelmiştir. Öyle ki aynı konu üzerine...
24/03/2021
Web sitenizi hazırlatmak - tasarlatmak ve devamında güncelleme işlemleri için Ankara'da web tasarım şirketi araştırıyorsanız bu yazımız tam sizlik demektir. Bu içeriğimizde web tasarım şirketi araştır...