Web Tasarım ve SEO İlişkisi

01/01/2021

Bu yazımızda web tasarım çalışmaları ile SEO uygulamalarının birlikte yürütülmesi gereken aşamalarını sizlerle paylaşmaya çalışacağız. Web tasarım hizmeti almanızın sonucunda ortaya çıkan web sitesi eğer Google aramalarında üst sıralarda yer almaz ise web siteniz amacına ulaşmaz. Bu yüzden web tasarımı hizmeti alırken SEO ile uyumlu çalışma nasıl yapılır ya da neler yapılmalıdır gibi soruların cevapları bu yazımızda...

Web Tasarımı Nedir?

Web sitenizin oluşturulması ve yayına hazır hale gelene kadarki çalışmaların tamamını web tasarımı olarak adlandırabiliriz. Sitenizin altyapısının oluşturulması, tasarım düzeni ve sayfa düzenlerinin sağlanması, içerik ve görsellerinizin uygun şekilde yüklenmesi bu hizmetin altındaki başlıca unsurlardır.

SEO Nedir?

Bir web sitesinin arama sonuçlarında üst sıralarda çıkması ve buna bağlı daha çok trafik almasını sağlamak amaçlı yapılan çok detaylı bir çalışmadır. SEO search engine optimization kelimelerinin kısaltmasıdır. Türkçe karşılığı arama motoru optimizasyonu olan SEO kavramı bir web sitesine ziyaretçi sağlayacak en önemli unsurdur.

Web Tasarım ve SEO İlişkisi

Web Tasarımı ve SEO Ayrılmaz bir Parçadır

Bir web sitesi oluşturulmasının en temel amacı bu web sitesi ile daha çok kişiye ulaşmak ve buna bağlı daha fazla trafik sağlamaktır. Bir web sitesi düşünün yayına başladı ve üzerinden aylar geçti... Buna rağmen halen ciddi bir ziyaretçi sayısı yok ise bu web sitesi amacına ulaşmamış demektir. SEO çalışması olmadan hazırlanan bir web sitesini direk çöp olarak nitelendirmek doğru olacaktır. Bir web sitesi yapıldıysa 1-2 ay içerisinde ekstra kişilere ulaşmalı ve sahibine fayda sağlamalıdır. Bu faydayı sağlamak için de özellikle Google'da ilk sayfada birçok kelimede bulunmak oldukça önemlidir. Dolayısı ile SEO web tasarımı çalışmalarında oldukça önemlidir. Web sitesi hazırlanırken, içerikleri eklenirken ve sayfa düzeni oluşturulurken SEO kriterleri göz önünde bulundurulmalı, bütün detaylarına dikkat edilmelidir.

Bir web sitesinin sade, anlaşılır ve hızlı olması öncelikli olarak kullanıcılarını memnun eder. Bu bakımdan bu belirttiğimiz kriterlerin SEO açısından da oldukça önemli olduğunu şimdiden belirtelim. Web sitenizi hazırlarken sade, net, anlaşılır ve hızlı olmasını herşeyden öncelikli olarak görmeniz ve düşünmeniz gerekli. Web sitenizin bu kriterleri nasıl sağlayacağını yazımızın devamında inceliyor olacağız...

Bir Web Sitesi Hazırlanırken Öncelikli Olarak Hangi SEO Kriterlerine Dikkat Edilmelidir?

Hız

Web sitesinin hızlı çalışması, sayfaları arası geçişlerin kolay ve çabuk sağlanması çok önemli bir unsurdur. Bunu sağlamak için gözden geçirmeniz gereken birçok detay bulunmakta. Ancak bunların başlıcalarını:

  • Hızlı ve kaliteli bir barındırma (hosting) servisine sahip olmanız
  • Gereksiz animasyon ve kodlamalardan uzak durmanız
  • Harici kaynaklardan veri çekmemeniz
  • Web sitenizde kullandığınız görselleri boyut ve ebat açısından optimize etmeniz

Gibi sıralayabiliriz. Web sitenizin hızlı açılıyor olması ve diğer sayfaları arasında geçişleri kolay sağlaması ziyaretçileriniz için en önemli kriterlerin başında gelir. Bu yüzden hız konusunda oldukça dikkatli olmalı ve gerekli kriterleri maksimum düzeyde sağlamaya çalışmalısınız.

Web Tasarım ve SEO İlişkisi

Kesinlikle belirtmeliyiz ki, hız, çabuk yüklenme, takılma olmaması gibi değerler sadece ana sayfanız için değil web sitenize ait tüm sayfalar için geçerlidir. En büyük arama motoru olan Google ziyaretçilerin memnuniyetine oldukça fazla önem vermekte ve buna bağlı yavaş açılan web sitelerini kullanıcılarını memnun etmediği gerekçesi ile daha alt sıralarda göstermektedir. Çünkü Google'ın amacı öncelikle sıralamada gösterdiği sonuçlarla ziyaretçileri daha çok memnun etmektir. Yavaş açılan ya da kullanıcısını bekleten web sitelerinin o an ziyaretçilerini kaybettiğini kanıtlayan bir çok ölçümleme ya da çalışma internet ortamında mevcut. Bu yüzden ziyaretçilerinizin karşısına çok hızlı açılan bir web sitesi sunmanız gerektiğini unutmayın.

İçerik

  • Kaliteli içerik ziyaretçileri memnun eder
  • Özgün içerikler yeni ziyaretçiler sağlar
  • İyi içerikler sosyal medyada yayılmanızı sağlar

Web sitenizi hazırlarken içeriklerinize sandığınızdan fazla önem vermeniz gerektiğini de belirtelim. Çünkü web sitenizin içerikleri de yukarıdaki hız konusunda olduğu gibi ziyaretçilerinizi memnun etmeyi sağlayacak bir diğer önemli kriterdir. İçerik ve görsellerinizi özenle hazırlamalısınız. İçeriğiniz ve görselleriniz ne kadar ilgi çekici olursa bu size ziyaretçi memnuniyeti olarak geri dönecektir. İçeriklerinizin doğru kategori altına yerleştirilmesi, diğer sayfalardan bu içeriklere kolayca ulaşılması konusu da web tasarım çalışmalarında önemli bir alandır. Web sitenizi hazırlayan kişilerin bu yerleşim ve navigasyona çok dikkat etmeleri SEO açısından oldukça önemlidir.

Ana Sayfa Düzeni Nasıl Olmalı?

Bu sorunun kesinlik kazanan ya da illa şu şekilde olması gerekli gibi bir cevabı yok. Ancak biz klasik bir web sitesi ana sayfası düzeni ile neler olmalı ve neler olmamalı sorularının cevaplarını sıralayalım.

Slider-Banner

Ana sayfanızda sizi, hizmetlerinizi ya da ürünlerini anlatan bir slider bulundurabilirsiniz. Bu pek çok sitenin tercih ettiği bir tasarım çalışmasıdır. Ancak bu sliderı oluştururken göz önüne almanız gerekli olan web site hızı söz konusu olduğundan bu sliderda 3-5 arası bir görsele yer vermeyi tercih etmelisiniz. Sliderda daha fazla görsele yer vermeniz açılış sayfanızın hızını düşüreceği için size eksi bir kullanıcı deneyimi puanı katacaktır. Ek olarak bu sliderda kullandığınız resimleri de maksimum düzeyde optimize ederek kullanmanız sizin için iyi olacaktır.

Kısa bir Hakkımızda Yazısı

Web sitenize ana sayfası üzerinden ulaşan kişilere bir paragraf uzunluğunda sizi, işletmenizi anlatan bir özet kurumsal yazısı bulundurabilirsiniz. Yazının daha uzun halini merak edenler için de bu içeriğin altından kurumsal ya da hakkımızda sayfanıza link verebilirsiniz.

Ürün - Hizmetler

Önemli olan ürün ya da hizmetlerinize ilişkin belirli başlıkları ve görselleri ana sayfanızda bulundurmanız kullanıcı deneyimini olumlu olarak sağlamak adına sizin için önemli olabilir. Bu yüzden abartıya kaçmadan sizin için önemli olan ürün ve hizmetlerinize ana sayfanızda yer vermenizi öneririz.

Blog

Blog sayfalarına sahip olmanız SEO açısından çok önemlidir. Çünkü web sitenize ait bu bölümde ürün ve hizmetleriniz hakkında serbest olarak içerik yayınlayabilir ve kullanıcıların ilgisini çekebilirsiniz. Düzenli bir şekilde güncelleme yaptığınız ve yeni yazılar eklediğiniz blog bölümü size SEO çalışmalarında inanılmaz faydalar sağlayacaktır. Bu blog bölümüne ait son girilen içeriklerin bir bölümünü sana sayfanızda yayınlamanız kullanıcı deneyimi için oldukça iyi olacaktır. Web sitesi tasarımı çalışmaları yaparken blog düzeninizi de sağlamak için gerekleri adımları atmayı unutmayın.

İçerik Sayfaları Nasıl Olmalı?

Ziyaretçi memnuniyeti için içerik kalitesi oldukça önemlidir. Öncelikli olarak kaliteli içerik üretmeye sonrasında ise bu içeriği düzgün bir görsel şablonda sunmaya gayret edin. Örneğin bir içerik sayfasında 3-4 adet görseli yazı aralarına serpiştirmek kullanıcının içeriği kolay okuması ya da ilgisini çekmesi için iyi bir fikir olabilir. Web sitenizi hazırlarken bu detayları göz önünde bulundurarak çalışmalarınızı sürdürmenizi öneririz.

PageSpeed Insights Ölçümlerinden Mutlaka Yararlanın

PageSpeed Insights

Google'ın geliştirdiği ve önümüzdeki zamanda arama sonuçlarını doğrudan etkileyecek olan bazı değerlere odaklanmanızı öneririz. Öncelikli olarak web sitenizi PageSpeed Insights uygulaması ile ölçümleyin ve çıkan önerilere kulak verin. Bu uygulama ve ölçümlemenin ana amacı kullanıcılarınızın memnun olmasını sağlamak, iyi bir kullanıcı deneyimi yaratmak ya da web sitenizin bunu sağlamak için eksik olduğu noktaları size göstermek. Yani web sitenizin hızlı açılması, siteniz yüklenirken meydana gelecek düzen kaymalarını engellemek ve buna bağlı sitenizi ziyaret eden kişiler için iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak... Cumulative Layout Shift, Largest Contentful Paint, First Contentful Paint gibi kavramlar altında belirleme ve ölçümleme yapan PageSpeed Insights ile ilgili çok detaylı bir blog yazımı mevcut: PageSpeed Insights Nedir? Web tasarım çalışmalarında bu uygulamayı yanınızdan eksik etmeden çalışmalarınızı sürdürmenizi gelecek dönem için şiddetle öneririz.

Web tasarım çalışması sürdürülürken SEO unsuru gözden kaçırılmamalıdır. Web sitesinin ana amacı ziyaretçi çekmektir. Bunu da sağlayacak çalışmanın SEO olduğunu unutmadan bir web sitesi hazırlamalı ya da hazırlatırken bu unsuru önemsemelisiniz...

Web Tasarım - SEO hizmetlerimiz ile ilgili bilgi alın: 0(312) 963 15 01

Ekibimizden Mert Şener'in kendi kişisel blogunda yer verdiği SEO Uzmanı Nedir, Ne İş Yapar? başlıklı yazısını okumak ister misiniz?

Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.

Blogumuzdan Son Yazılar

31/12/2021
SEO, en temel hali ve en basit tanımıyla arama motoru optimizasyonu anlamına gelen bir terimdir. Basitleştirilmiş bir şekilde tanımlamak gerekirse Google arama motorunda arama yapan kişilerin bir işle...
30/06/2021
Seo kelimesi halk arasında kısaca Google'da üst sıralara çıkmak olarak tanımlansa da aslında altı göründüğünden oldukça dolu bir kavramdır. Evet, başarılı bir seo çalışması ile sitenizin Google organi...
30/05/2021
SEO, web sitelerinin organik arama sonuçlarında sıralamalarını yükseltebilmeleri için yapılan altyapısal ve içeriksel çalışmalar bütünüdür. Seo uzmanları ise internet sitelerinin Google Seo çalışma...
19/04/2021
Günümüzde Trendyol pazaryeri'nde satış yapan mağazaların sayısı bir hayli artmış durumda. Trendyol'da geliştirdiği altyapı ve sunduğu özel imkanlar ile tüketicilerin her geçen gün daha fazla ilgisini ...
15/04/2021
Ankara web tasarım fiyatları 2021 konusunda en başarılı seçeneklerden faydalanmaya ne dersiniz? Bu konuda en özel çözümlerden faydalanmak adına araştırmalarınızı titiz bir şekilde gerçekleştirmelisini...
02/04/2021
Yaşadığımız internet çağında çeşitli amaçlara hizmet eden binlerce web sitesi vardır. Web sitesi kullanmak da yaşlısından gencine herkes için bir zorunluluk haline gelmiştir. Öyle ki aynı konu üzerine...