Google Ads Dönüşümleri Nedir? Nasıl Kurulur ve Raporlanır?

22/03/2020

Google Ads ile web ya da e-ticaret siteniz için reklam veriyorsunuz ve bu sayede sitenize trafik ve satışlar gerçekleştiriyorsunuz. Peki Google Ads üzerinden Dönüşümler aracı ile bir izleme kurup, hangi kelime ya da reklamdan geri dönüşümler aldığınızı merak ediyor musunuz? O halde Google Ads Dönüşümler aracı ile bunu sağlayabilir ve reklamlarınızdan sitenize girip, beklediğiniz işlemi yapanların sayısını anahtar kelimelerinize ya da reklam gruplarınıza göre tespit edebilir, değerlendirmeler yapıp, analiz çıkarabilirsiniz.

Google Ads Dönüşümleri Nedir? Nasıl Kurulur ve Raporlanır?

Google Ads Reklamları ile Amacınız Nedir?

Örneğin hizmet veren bir sektör içerisindeyseniz, web sitenizi ziyaret eden kişilerin sizin iletişim sayfanıza girişte bulunması bir geri dönüş müdür? Yani reklamınızın amacı reklamınızı tıklayan kişinin sizinle iletişime geçip bilgi alması ise, evet bu durumda iletişim sayfanızın reklamınızı tıklayan kişi tarafından görüntülenmesi bir geri dönüşümdür. Ya da aynı şekilde bilgi talep formunuzun doldurulması yine sizin için bir geri dönüşümdür.

Eticaret siteleri için geri dönüş değeri mutlaka başarılı bir alışveriş sonucudur, yani satış yapmasıdır. Bu düzey ile ilgili bilgiyi ve kurulum nasıl yapılır yazımızın son bölümlerinde anlatacağız. Şimdi biz yukarıdaki örrnekte web sitenizin iletişim sayfasına yönlendirdiğimiz ziyaretçileri hedef olarak belirtelim ve Google Ads reklamlarından web sitenize girip, iletişim sayfanıza gelen ziyaretleri geri dönüş olarak belirleyelim.

'Google Ads ile nasıl reklam oluşturulur' sorusunun cevabı için Yeni Başlayanlar İçin Google Ads - Temel Düzey yazımızı inceleyebilirsiniz. Google Ads'e yeni başlıyor iseniz ilgili yazımızdan Google Ads ile nasıl reklamlar oluşturabilirsiniz detaylarını bulabilirsiniz.

Google Ads üzerinde reklamlarınız olduğunu varsayarak bu reklamlar için dönüşümleri nasıl ölçümleyebileceğinizi ve bu işlemlerin kurulumu hakkındaki bilgileri vermeye başlayalım.

Google Ads Dönüşümleri Nedir? Nasıl Kurulur ve Raporlanır?

İlk olarak Google Ads üzerinde yukarıda sağ bölümde bulunan Araçlar ve Ayarlar menüsünü tıklamalı ve açılan menüde, Ölçüm başlığı altındaki Dönüşümler tıklanmalıdır. Bu alanda Google Ads bizim için hangi işlemi geri dönüşüm olarak tespit edecek, bunu tanımlayacağız. Karşımıza gelen ekranda + (Dönüşüm) tuşuna basarak işleme devam edebilirsiniz. Bundan sonra gelen ekranda geri dönüşüm olarak web sitenizin iletişim sayfasına uğrayan ziyaretlerin takip edilmesi istenildiğinden Web Sitesi kutucuğunu seçebilirsiniz. (Yazımızın devamında anlatacağımız e-ticaret satışlarının ölçümlenmesi için de aynı kutucuk seçilecektir.)

Google Ads Dönüşümleri Nedir? Nasıl Kurulur ve Raporlanır?

Google Ads Dönüşümleri Nedir? Nasıl Kurulur ve Raporlanır?

Bu aşamadan sonra karşınıza gelen bölümde ilk olarak Kategori başlığı altında hangi işlemi takip altına aldırmak istiyorsunuz seçmeniz gerekli. Bu örnekte İletişim başlığını seçerek ilerliyoruz. Görmüş olduğunuz gibi bu alanda birçok veriyi takip etme şansınız var. Örneğin bir kayıt sayfasının doldurulması işlemini geri dönüşüm olarak belirlediyseniz Randevu Alma ya da Kayıt gibi seçenekleri işaretleyebilirsiniz.

Google Ads Dönüşümleri Nedir? Nasıl Kurulur ve Raporlanır?

Dönüşüm Adı olarak bu oluşturduğunuz dönüşüme bir isim belirleyebilirsiniz. Örneğin İletişim Sayfasına Gidenler gibi. Değer bölümüne Bu dönüşüm işlemi için değer kullanma seçimi yapabilirsiniz. Hemen belirtelim: iletişim sayfanızdan sizinle iletişime geçmiş birisi için bu dönüş adına bir para miktarı belirlenemeyeceği için bu seçeneği işaretledik. Ancak tek ürün satışı yapan bir eticaret siteniz olduğunu ve ürününüzün 100TL olduğunu düşünelim, bu durumda Her dönüşüm için aynı değeri kullan ve 100TL girişi yaparak bu alanı kayıt edecektik. Ya da çeşitli ve farklı fiyatları olan ürünler içeren bir e-ticaret sitesi iseniz Her bir dönüşüm için farklı değerler kullan değerini belirtmemiz gerekli idi. Bu iki değeri yazımızın devamında anlatacağız.

Google Ads Dönüşümleri Nedir? Nasıl Kurulur ve Raporlanır?

Sayım Değeri: bu alanda tıklama veya etkileşim başına dönüşüm sayısını seçmeniz istenecektir. Hepsini seçtiğinizde bir kullanıcı reklamınızı tıklayıp farklı zamanlarda 2 ayrı hedefinize ulaşma işlemi gerçekleştirirse 2 dönüşüm kaydedilecektir. Yani bir ziyaretçi iletişim sayfanızı tıkladıktan sonraki bir zamanda tekrar iletişim sayfanıza giriş yaptığında dönüşüm 2 olarak kayıt edilecektir. Bir değeri işaretlendiğinde ise sadece ilk etkileşim bir geri dönüş değeri olarak sayılacaktır. Yani ilgili ziyaretçi iletişim sayfanızı farklı zamanlarda 5 kez ziyaret etse dahi dönüşüm sayısı 1 olacaktır.

Google Ads Dönüşümleri Nedir? Nasıl Kurulur ve Raporlanır?

Dönüşüm Aralığı: Bir ziyaretçi web sitenizi ilk ziyaret ettiğinde sizin hedeflediğiniz dönüşümü gerçekleştiremeyebilir, yani iletişim sayfanıza ilk ziyaretinde giriş yapmayabilir. Ancak ilgili ziyaretçi ilk ziyaretinden sonra 10 gün sonra sizin iletişim sayfanızı ziyaret edebilir. Ziyaretçinizin geri dönüş kazanması için kaç gün kayıt altında tutulması gerektiğini bu alanda belirleyebilirsiniz. Bu alanda 1 ile 90 gün aralığında bir seçim belirleyebilirsiniz.

Google Ads Dönüşümleri Nedir? Nasıl Kurulur ve Raporlanır?

Bu aşamalardan sonra Google Ads belirttiğiniz kriterleri web sitenizde izlemek üzere size etiketler verecek ve web sitenize tanımlamanızı isteyecek. Etiketi kendiniz yükleyin seçeneği ile bu işlemi kolayca yapabilirsiniz.

Google Ads Dönüşümleri Nedir? Nasıl Kurulur ve Raporlanır?

Global site etiketi web sitenizin tüm sayfalarında bulunması gerekli etikettir. Google'ın bu alanda verdiği kodu sitenizin head etiketleri arasına yerleştirmeniz gereklidir. Tekrar belirtelim Global site etiketi web ya da eticaret sitenizin tüm sayfalarında bulunmalıdır.

Google Ads Dönüşümleri Nedir? Nasıl Kurulur ve Raporlanır?

Etkinlik snippet'i web sitenizde iletişim sayfasının görüntülenmesi bir hedef olduğu için bu bölümde size verilen kodu sadece iletişim sayfanızda head etiketleri arasına yüklemelisiniz. Bu kodun yukarıda belirttiğimiz global site etiketinin altında yer alması gerekliliğini unutmayın.

Google Ads Dönüşümleri Nedir? Nasıl Kurulur ve Raporlanır?

Şimdi geri dönüşlerin izlenmesi için herşey hazır. Son olarak Google Ads üzerinden iletişim sayfanıza olan işlemleri dönüşüm saymak için varolan reklamlarınıza işlemesi için tanımlama yapmanız gerekli. Kampanyalar -> Ayarlar bölümünden ilgili kampanya başlığına tıklayarak açılan pencerede Ek Ayarlar sekmesinden Dönüşümleri seçmeli ve altında biraz evvel tanımladığınız İletişim Sayfasına Gidenler dönüşümünü işaretlemeniz yeterlidir. Bu işlemden sonra ilgili kampanyanızda belirttiğiniz değere ulaşmış her bir ziyareti kampanya altında yer alan dönüşümler bölümünden görüntülemeniz mümkün olacaktır.

Google Ads Dönüşümleri Nedir? Nasıl Kurulur ve Raporlanır?

Google Ads Dönüşümleri Nedir? Nasıl Kurulur ve Raporlanır?

Google Ads Dönüşümlerini İzlemek Neden Önemlidir, Bu Verileri Nasıl Değerlendirebilirsiniz?

Kampanyanızı incelerken dönüşüm değerlerinizi görüntülemek için Sütunlar bölümünden dönüşümler seçeneğini işaretleyerek bu değerlerin kampanyalarınız için görünmesini sağlayabilirsiniz. Yukarıdaki örneğe göre kampanyanız dahilinde kaç tıklama aldığınızı ve dönüşümler sütunu altında da kaç dönüşüm aldığınızı görebilirsiniz. Yani reklamınız kaç kere tıklanmış ve tıklayanların kaçı sizin hedefinize gelmiş görüntüleyebilirsiniz. Aynı filtrelemeyi sadece kampanya bazında değil, anahtar kelimeleriniz için de yapabilirsiniz. Örneğin x kelimesi ile 20 tıklama ve 4 dönüşüm, y kelimesi ile 15 tıklama 2 dönüş ve z kelimesi ile 12 tıklama ama 0 dönüş aldıysanız z kelimesinin size dönüş sağlamadığını görebilir ve bütçenizi boşa harcamaması adına bu kelimeyi kampanyanızdan kaldırmayı düşünebilirsiniz. Bu filtrelemeleri zamansal bazda günlük, haftalık ya da istediğiniz tarih aralığında da yapabilirsiniz. Google Ads üzerinden harcadığınız bütçenin size nasıl getirileri olduğunu görebilir, gereksiz reklam ve kelimeleri bu izleme yolu ile kaldırabilirsiniz. Böylelikle bütçenizi verimli kullanarak daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz.

Google Ads Dönüşümleri Nedir? Nasıl Kurulur ve Raporlanır?

Eticaret Siteleri İçin Dönüşüm İzleme ve Ayarlama

Yukarıda belirttiğimiz hemen her aşama Google Ads'in e-ticaret sitenizdeki dönüşleri sayması açısından benzer. Örrneğin global site etiketini yine e-ticaret sitenizin tüm sayfalarına yüklemeniz gerekli, etkinlik snippet'ını ise e-ticaret sitesinin başarıyla tamamlanmış alışverilerin görüntülendiği sayfa ya da kodlarınızın arasına yüklemeniz yeterli.

İlginizi çekebilir: Google Ads mi? SEO mu?

Değer Bölümü E-ticaret Sitelerinde Analiz İçin Önemli

Yukarıdaki iletişim sayfası örneğimizde değer bölümünü tanımlamadık. Şimdi bu örnek bir e-ticaret sitesini temsil ettiği için değer tanımlamak önemli hale geldi. Değer bölümünde her bir satış işleminde aynı miktarda bir tahsilat oluyor ise Her dönüşüm için aynı değeri kullan seçilmeli ve değer hanesine bu ürüne ait tutar girilmelidir. Tek bir ürün satışı yapan siteler bu seçeneği kullanmalıdır. Klasik yani çok çeşitli ürün satışı yapan siteler ise Her bir dönüşüm için farklı değerler kullan seçeneğini kullanmalıdırlar. Buna göre farklı değerler kullanan seçenekte Google'ın verdiği izleme koduna yazılımcınızın Value kısmında bir dinamik veri eklemesi gereklidir. Örneğin 70TL'lik bir ürün satıldığında bu alan 70TL ile Google'a kayıt edilmelidir ki, siz kampanyanızın dönüşümlerini izlerken 1 dönüş, toplam getiri 70TL gibi bir veri görün. Bu veriler sayesinde toplam dönüş adedini görebileceğiniz gibi, toplam satış miktarlarınızı da görüp, reklamlara harcadığınız tutarlar ile gelirlerinizi karşılaştırabilir, her bir satışınızın veya toplam cironuzun reklam maliyetlerini görebilirsiniz. Yine aynı yukarıdaki örnekte olduğu gibi amaca ulaşmayan anahtar kelimelerinizi kaldırıp, işe yarayan kelimeler ile reklama devam ederek verimli sonuçlar alabilirsiniz.

Google Ads ile İlgili Bir Diğer Yazımız: Google Ads ile Yeniden Pazarlama Reklamları Oluşturmak

Google Ads ile ilgili sorularınız ya da profesyonel destek ihtiyacınız varsa bize ulaşabilirsiniz: 0(312) 963 15 01

Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.

Blogumuzdan Son Yazılar

31/12/2021
SEO, en temel hali ve en basit tanımıyla arama motoru optimizasyonu anlamına gelen bir terimdir. Basitleştirilmiş bir şekilde tanımlamak gerekirse Google arama motorunda arama yapan kişilerin bir işle...
30/06/2021
Seo kelimesi halk arasında kısaca Google'da üst sıralara çıkmak olarak tanımlansa da aslında altı göründüğünden oldukça dolu bir kavramdır. Evet, başarılı bir seo çalışması ile sitenizin Google organi...
30/05/2021
SEO, web sitelerinin organik arama sonuçlarında sıralamalarını yükseltebilmeleri için yapılan altyapısal ve içeriksel çalışmalar bütünüdür. Seo uzmanları ise internet sitelerinin Google Seo çalışma...
19/04/2021
Günümüzde Trendyol pazaryeri'nde satış yapan mağazaların sayısı bir hayli artmış durumda. Trendyol'da geliştirdiği altyapı ve sunduğu özel imkanlar ile tüketicilerin her geçen gün daha fazla ilgisini ...
15/04/2021
Ankara web tasarım fiyatları 2021 konusunda en başarılı seçeneklerden faydalanmaya ne dersiniz? Bu konuda en özel çözümlerden faydalanmak adına araştırmalarınızı titiz bir şekilde gerçekleştirmelisini...
02/04/2021
Yaşadığımız internet çağında çeşitli amaçlara hizmet eden binlerce web sitesi vardır. Web sitesi kullanmak da yaşlısından gencine herkes için bir zorunluluk haline gelmiştir. Öyle ki aynı konu üzerine...