Yeni Başlayanlar İçin Google Ads - Temel Düzey

10/02/2020

Google Ads, eski adı ile Google Adwords'un arama sonuçlarına ilişkin reklamlarını yeni başlayanlar için giriş seviyesinde anlatmaya çalışacağız.

Yeni Başlayanlar İçin Google Ads - Temel

Anahtar kelimelerin belirtildiği ve arama sonuçlarında gösterilen metinin yer aldığı Google Ads için öncelikle genel yapılandırma yapılması gerekli.

Bir e-ticaret sitesi için reklam vermek istiyorsanız satış seçeneğini seçebilirsiniz, biz bu örneğimizde web sitesi trafiği seçeneğini seçerek ilerliyoruz. Devamında reklamları arama ağında göstermek istediğimizi belirtiyoruz. (Görüntülü reklamlar başka bir blog konumuz olacak.)

Yeni Başlayanlar İçin Google Ads - Temel

Yeni Başlayanlar İçin Google Ads - Temel

Bu aşamadan sonra reklamlarınızın fiziki konum olarak nerelerde görüneceğini seçmelisiniz. Reklamlarınızı tüm Türkiye'de gösterebileceğiniz gibi, yerel düzeyde, sadece tek bir şehir de seçebilirsiniz. Bu örnekte sadece Ankara ilini seçerek reklam oluşturmaya devam ediyoruz. Bu durumda sadece Ankara'da arama yapan kişilere reklamlarınız gösterilecek.

Yeni Başlayanlar İçin Google Ads - Temel

Eğer bir e-ticaret sitesi iseniz, büyük olasılıkla tüm Türkiye'ye satış yapıyorsunuzdur, bu durumda elbette tüm Türkiye'ye reklamlarınızı göstermeniz doğru olacaktır. Ancak Ankara'da bir balık restoranı iseniz reklamlarınızı sadece Ankara şehrinde göstermeniz doğru olacaktır.

Reklamları daha da yerelleştirmek mümkün, örneğin sadece Kavaklıdere mahallesinde de reklam gösterebilirsiniz. "Balık restoranı" ifadesi seçtiğiniz bölgede arandığında reklamlarınız gösterilecektir.

Daha sonrasında günlük harcamak istediğiniz toplam bütçeyi belirtmelisiniz. Ve ardından (Biz manuel TBM) yani tıklama başına maliyeti manuel olarak belirteceğiz. Bu 1 kelime için tıklama başına ödemek istediğiniz maksimum ücret demektir. Bu ücret reklamlar için sıralamada en önemli unsur olacaktır. Örneğin tıklama başına 5 TL verdiysek, aynı kelime için 7TL veren 1.sırada, 5TL veren 2.sırada ve daha düşükler sıralamaya aynı mantıkla devam edecektirler. Tabii burada kalite puanı, reklam alaka düzeyi gibi değerler de sıralamayı değiştirmekte. Bunları da yazımızın devamında anlatmaya çalışacağız.

Yeni Başlayanlar İçin Google Ads - Temel

Tıklama Başına Maliyet ücretine kampanya düzeyinde belirledikten sonra reklam sürecinde kelime bazlı da değiştirebilirsiniz. Her kelimenin aynı ücrette kalma gibi bir zorunluluğu yok. Daha popüler bir kelimeyi daha yüksek, daha az önemli olan bir kelimeye daha düşük ücret verebilirsiniz.

Yeni Başlayanlar İçin Google Ads - Temel

Yukarıdaki örnekte "Balık restoranı" kelimesine tıklama başına 7TL ücretlendirme veren reklamın günlük bütçesinin 70TL olduğunu ve 10 tıklama aldıktan sonra günlük bütçesinin bittiğini düşünelim. Bu durumda 5TL ücretlendirme verdiğimiz kelime o gün - diğer rakip reklamın bütçesi bittiği için - 1.sırada çıkabilecektir. Tabii bu kabaca bir örnek, reklamları oluşturup belirli bir süre inceleyerek daha iyi analizler çıkartabilirsiniz.

Site bağlantısı uzantıları

Bu bölüm reklamınıza sitenize başlık halinde link vermeniz içindir, kullanıp kullanmama konusunda bir zorunluluk yok. Örneğin: İletişim, Fiyatlar gibi...

Açıklama metni uzantıları

Bu bölüm reklamınıza açıklama eklemek içindir, kullanıp kullanmama konusunda bir zorunluluk yok. Örneğin: Günlük, taze balıklar için bekleriz...

Telefon uzantıları

Bu bölüm reklamınıza görünen bir telefon numarası eklemeniz içindir, kullanıp kullanmama konusunda bir zorunluluk yok.

Yeni Başlayanlar İçin Google Ads - Temel

Google Ads'e göre bu uzantıları kullanmak reklamlarınıza %15'e kadar yüksek tıklama verebilir.

Sonrasında reklam anahtar kelimeleri için tıklama başına ödenmesini istediğiniz tutarı girip, altında da anahtar kelimelerinizi girmelisiniz. Her bir satıra bir anahtar kelime gelecek şekilde giriş yapabilirsiniz. Anahtar kelimeleri 3 farklı şekilde (Eşleşme türleri) girebilirsiniz: Eşleme türleri, reklamlarınızı hangi aramaların tetikleyeceğini kontrol etmenize yardımcı olur. Reklamlarımızı oluşturduktan sonra bu eşleme türlerini inceleyeceğiz.

Sonraki adımda reklamlar oluşturulacaktır. 3 adet başlık, görünür url ve reklam açıklamaları girişi yapabildiğiniz bu ekranda, başlıklarınızın her biri maksimum 30 karakter olmalı ve içeriğinde anahtar kelimelerinizi geçirmeniz (kalite puanınız açısından önemli) gereklidir.

Görünen yol ise nihai urlnizin sonuna ekleyebileceğiniz uzantılardır. Reklamlarınız tıklandığında nihai urlye yönlendirilir; ancak görünen yol ise reklamınız görüntülendiğinde kullanıcılara gidecekleri sayfa hakkında ipucu vermesi açısından önemlidir. Örneğin inajans.com nihai url iken (yani reklam tıklandığında açılacak olan), inajans.com/muhasebe/yazilimi görünen yoldur ve kullanıcıya tıklandığında neye ulaşacağı konusunda fikir verir. Reklamlarınızın ayarlamalarını yaptıktan sonra diğer detayları yönetmeniz mümkün.

Yeni Başlayanlar İçin Google Ads - Temel

Tekrar anahtar kelimelerine dönelim. 3 tip eşleşme türü olduğunu belirtmiştik, bunlar:

anahtar kelime = Geniş eşleme
"anahtar kelime" = Sıralı eşleme
[anahtar kelime] = Tam eşleme

Geniş eşleşme türünde girdiğiniz kelime öbeğine sadece 1 kelime dahi uygunsa arama sonucunda gösterim alırsınız. Örnek olarak ankara balıkçı kelimesini geniş eşleşme şeklinde girerseniz, arama kısmına balıkçı hali yazıldığında da gösterim alır ve reklamınız tıklama elde edebilir. Bu kullanımda gereksiz tıklamalar alıp bütçenizi boşa harcama durumu ortaya çıkabilir. Ya da muhasebe yazılımı kelimesini ele alalım: muhasebe kursu arayan bir kişi reklamınıza tıklayabilir... Bu tür eşleşmede negatif anahtar kelimeleri kullanmanızı öneririz. Aynı durum sıralı eşleşme için de geçerli olabileceği için sıralı eşleşme anlatımından sonra negatif anahtar kelime kullanımını anlatacağız.

Sıralı eşleşmede ise girdiğiniz kelime öbeğinin başına ya da sonuna eklemeler gelen arama sorgularında reklamlarınız gösterilir. Örnek: "ankara balıkçı" kullanımında en iyi ankara balıkçı restoranı ya da ucuz ankara balıkçı gibi aramalarda reklamlarınız gösterilir. Başka bir örnek olarak "Muhasebe yazılımı" kelimeniz olduğunda başına ya da sonuna eklenen kelimelerde de reklamlarınız gösterilir. Örneğin en iyi muhasebe yazılımı ya da ücretsiz muhasebe yazılımı gibi. Eğer bir muhasebe yazılımı satıyorsanız ücretsiz kelimesi reklamlarınızın boşuna tıklanmasına ve bütçenizin gereksiz harcanmasına yol açabilecektir. Biraz evvel bahsettiğimiz negatif anahtar kelimeler burada tekrar karşımıza çıkıyor.

Negatif anahtar kelimeler geniş ya da sıralı eşleşmede mutlaka kullanılmalıdır. Örneğimizi muhasebe yazılımı kelimesinden devam ettirelim. Eğer yazılımın satışını yapıyorsanız, "ücretsiz", "bedava" gibi kelimeleri negatif anahtar kelimelerine eklemelisiniz. Ya da "kurs", "kursu", "eğitimi" gibi kelimeleri de negatif anahtar kelimelere eklemelisiniz ki, muhasebe kursu gibi aramalarda reklamlarınız gösterilmesin ve gereksiz tıklama almasın.

Reklamlarınız yayınlandıktan 3-4 gün sonrasında Arama Terimleri alanından reklamlarınız hangi kelime öbeklerinden gösterilmiş ve kaç tıklama almış görebilirsiniz. Bu alanı sürekli kontrol ederek gereksiz tıklamalara yok açan kelimeleri negatif anahtar kelimelerinize eklemelisiniz.

Yeni Başlayanlar İçin Google Ads - Temel

Tam eşleşmede ise net bir şekilde girdiğiniz kelime öbeği aratıldığında reklamlarınız gösterilir. Kullanımı [muhasebe yazılımı] şeklindedir, bu kullanım tam hedef kitlenize ulaşmanızı sağlayabileceği gibi önüne ve arkasına eklemeler yapıldığında gösterim alamayacağınız için potansiyel kişilere ulaşamamanıza da yol açabilir. Bu yüzden anahtar kelimelerinizi oluştururken iyi analiz çıkarmalı ve reklamlarınız yayınlandıktan sonra sürekli kontroller yaparak, iyileştirme çalışmaları yapmalısınız.

Gelelim Kalite Puanına. Kalite Puanı: reklamlar, anahtar kelimeler ve açılış sayfalarınızın reklamınızı gören kullanıcılarla ne kadar alakalı olduğuna ilişkin bir tahmindir. Kalite puanının yüksek olması, genellikle maliyetlerin düşmesini ve daha iyi reklam konumları elde edilmesini sağlar. Anahtar kelimeleriniz ile reklamınızın ve reklam tıklandıktan sonra açılan sayfanın uyumu kalite puanınızı belirler. Kalite puanı yükseldikçe tıklama başına maliyetlerinizi düşürebilirsiniz. Aynı kelime için 6TL teklif vermiş, kalite puanı 8 olan bir reklam, 7TL teklif verilmiş ama kalite puanı 3 olan bir reklamın üzerinde yer alabilir. Bu yüzden reklamınızda, açılış sayfanız ve girdiğiniz anahtar kelimelerin uyumuna çok dikkat etmelisiniz. Daha az alakalı kelimeler ile de reklam göstermek istiyorsanız, bu kelimeler için ayrı bir reklam grubu oluşturmalısınız.

Reklam Zaman Planlaması

Reklamlarınızı belirli gün ve saatlerde görüntülenmesi için ayarlayabilirsiniz. Örrneğin muhasebe yazılımı satışı yapıyor ve tıklamalardan sonra hedefiniz satış birimine telefon aramaları almak ise reklamlarınızı pazartesi-cuma saat 09.00-18.00 arasında gösterilecek şekilde ayarlayabilirsiniz. Eğer bir eticaret siteniz varsa, 7/24 satış yaptığınıza göre reklam zaman planlaması kullanmanıza gerek olmayacaktır.

Yeni Başlayanlar İçin Google Ads - Temel

Reklamların Dönüşümleri

Googe Ads üzerindeki reklamlarınız için dönüşümler oluşturabilirsiniz. Bir siparişin tamamlanması, rezervasyon formunuzun doldurulması, telefon araması almak gibi işlemleri gerekli tanımlamaları yaparak ölçümleyebilir, hangi kelimenin size daha fazla dönüşüm getirdiğini ölçebilirsiniz.

Bu bilgiler ışığında Google Ads'i kullanabilirsiniz. Daha sonra ileri düzey Google Ads olarak birçok blog yazısı hazırlamaya çalışacağız... Şimdilik size ışık tutabildiysek ne mutlu bize :)

Google Ads reklamları için profesyonellerle çalışmak da sizin için bir seçenek. Tecrübeli bir ekip Google Ads üzerinde sizin için daha verimli reklamlar üretebilirler. Bu konuda destek isterseniz bize ulaşabilirsiniz.

Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.

Blogumuzdan Son Yazılar

31/12/2021
SEO, en temel hali ve en basit tanımıyla arama motoru optimizasyonu anlamına gelen bir terimdir. Basitleştirilmiş bir şekilde tanımlamak gerekirse Google arama motorunda arama yapan kişilerin bir işle...
30/06/2021
Seo kelimesi halk arasında kısaca Google'da üst sıralara çıkmak olarak tanımlansa da aslında altı göründüğünden oldukça dolu bir kavramdır. Evet, başarılı bir seo çalışması ile sitenizin Google organi...
30/05/2021
SEO, web sitelerinin organik arama sonuçlarında sıralamalarını yükseltebilmeleri için yapılan altyapısal ve içeriksel çalışmalar bütünüdür. Seo uzmanları ise internet sitelerinin Google Seo çalışma...
19/04/2021
Günümüzde Trendyol pazaryeri'nde satış yapan mağazaların sayısı bir hayli artmış durumda. Trendyol'da geliştirdiği altyapı ve sunduğu özel imkanlar ile tüketicilerin her geçen gün daha fazla ilgisini ...
15/04/2021
Ankara web tasarım fiyatları 2021 konusunda en başarılı seçeneklerden faydalanmaya ne dersiniz? Bu konuda en özel çözümlerden faydalanmak adına araştırmalarınızı titiz bir şekilde gerçekleştirmelisini...
02/04/2021
Yaşadığımız internet çağında çeşitli amaçlara hizmet eden binlerce web sitesi vardır. Web sitesi kullanmak da yaşlısından gencine herkes için bir zorunluluk haline gelmiştir. Öyle ki aynı konu üzerine...