Google Ads ile Yeniden Pazarlama Reklamları Oluşturmak

18/03/2020

Google Ads ile nasıl reklamlar oluşturabileceğinizi önceki yazılarımızda paylaşmaya çalışmıştık. Bu yazımızda ise Google Ads ile yeniden pazarlama reklamları oluşturmayı anlatmaya çalışacağız.

Google Ads'e yeni başlayanlar için: Yeni Başlayanlar İçin Google Ads - Temel Düzey

Google Ads ile Yeniden Pazarlama Reklamları Oluşturmak

Yeniden Pazarlama Nedir?

Yeniden pazarlama, web sitenizi daha önceden ziyaret etmiş olan kullanıcılara tekrar ulaşmanın bir yoludur. Yani bu ziyaretçileri kayıt altına alarak web sitenize tekrarlayan bir ziyarette bulunmasını sağlamaktır. Web sitenizi ziyaret eden bir kullanıcı herhangi bir haber sitesinde ya da Youtube'da gezerken size ait reklamları görebilir ve tekrar ilgisini çekeceğinden web sitenize 2. kez ve sonrasında tekrarlayan şekilde ziyarette bulunabilir. Bu ziyaretler ile de ziyaretçinin aklında kalmayı başarmış olabileceğiniz gibi bu ziyaretçinin müşteriniz olma ihtimalini de arttırmış olursunuz.

Ürün veya hizmetinizi ararken web sitenize girmiş bir ziyaretçi kararsız kalıp web sitenizden ayrıldıktan sonra mutlaka bir haber sitesi ya da Youtube gibi bir platformda gezinti yapacaktır. Düşünsenize, bu ziyaretçiye size ait bir reklamı göstermek etkili olmaz mı?

Biz bu içeriğimizde Google Ads ile nasıl yeniden pazarlama reklamları oluşturabileceğiniz konusunda size bilgi vermeye çalışacağız.

Google Ads hesabınıza giriş yaptıktan sonra, yeniden pazarlama reklamı oluşturmadan önce hedef kitlenizi tanımlamanız gerekmekte. Bu işlem için üst sağ kısımda bulunan Araçlar ve Ayarlar menüsünden Paylaşılan Kitaplık altındaki Kitle Yöneticisi menüsüne tıklamalısınız.

Google Ads ile Yeniden Pazarlama Reklamları Oluşturmak

Açılan ekranda artı (+) işaretine basarak gelen menüde Web Sitesini Ziyaret Eden Kullanıcılar linkine tıklamalısınız. Burada web sitemizi ziyaret eden kullanıcıları tanımlama işlemini gerçekleştireceksiniz.

Google Ads ile Yeniden Pazarlama Reklamları Oluşturmak

Öncelikle bu listenize sonrasında reklam kullanırken seçmek üzere bir isim vermeniz gerekli, sonrasındaZiyaret Edilen Sayfa başlığı altına inajans.com değerini girdiğimiz zaman ve seçili gelen sayfa url'si - içerir değerleri ile inajans.com ve buna bağlı bütün urlleri gezen ziyaretçileri hedefle demiş oluyoruz. Web sitenizdeki tek bir sayfaya giriş yapan ziyaretçileri hedeflemek istiyorsanız burada ilgili sayfanızın tam içeriğini girebilirsiniz. Ya da hedefleme kriterlerinize göre değerleri değiştirebilirsiniz. Biz bu örnekte url'yi içeren tüm sayfaların ziyaretçilerini hedeflemiş olduk.

Google Ads ile Yeniden Pazarlama Reklamları Oluşturmak

Bu bölümde ilk hedef kitle tanımı yaparken, listeye kaç gün öncesinden itibaren ziyaretçilerinizi dahil edebileceğinizi belirtebilirsiniz, 30 gün gibi. Bu durumda ilgili tanımlamayı yaptığınızdan 30 gün önceki ziyaretçileriniz de listeye dahil olacaklardır. Ya da boş bir listeyle de başlayabilirsiniz. Ve bu listedeki ziyaretçilerinizi ilerleyen dönemde bu listede kaç gün tutmak istediğinizi de belirtebilirsiniz. 540 güne kadar bir ziyaretçiyi listenizde tutabilirsiniz. Buradaki tanımlama sizin kitleniz, ürün ve hizmetinize bağlı değişebilir. Örneğin Apple Marka bir cep telefonu arayan kişiyi 540 gün süresince listenizde tutmak mantıksız olabilir, bu ziyaretçiyi 15-30 gün aralığında listenizde tutmak yeterlidir, fazlası işe yaramayabilir ve listenizi gereksiz kalabalıklaştırabilir.

Peki, listemizi oluşturduk, Google bizim web sitemizin ziyaretçilerini nasıl tespit edecek? Kitle Kaynakları altında Etiket Ayarları bölümüne girmelisiniz. Burada Etiketi Kendiniz Yükleyin seçeneğine bastığınızda web sitenize eklemeniz gerekli kodu bulabilirsiniz. İlgili kodu web sitenize ait tüm sayfalarda bulundurmalısınız. Bu işlemi kendiniz yapamıyor iseniz altyapı sağlayıcınızdan destek alabilirsiniz.

Google Ads ile Yeniden Pazarlama Reklamları Oluşturmak

Bu kodu web sitenize ekledikten sonra Google 2-3 gün süresince ziyaretçilerinizin listesini doldurmaya başlayacak ve bu liste belirli bir sayıya ulaştığında bu listeniz için reklamlar oluşturabileceksiniz. Araçlar ve Ayarlar menüsünden Paylaşılan Kitaplık altındaki Kitle Yöneticisi menüsüne tıkladığınızda yeniden pazarlama listelerini ve bunlara ait ulaşılabilir kişi sayısını görebilirsiniz.

Yeniden pazarlama alanında kullanabileceğiniz 4 farklı Google Ads reklam türüne göre listenizde kaç kişi bulunuyor görebilirsiniz. Bu 4 farklı reklam türü: Arama ağı, Youtube, Görüntülü Reklam ve Gmail olarak sınıflandırılmaktadır.

Google Ads ile Yeniden Pazarlama Reklamları Oluşturmak

Google Ads ile Yeniden Pazarlama Reklamları Oluşturmak

Hedef kitlemizi tanımladık ve listemiz oluştu. Artık yeniden pazarlama reklamları oluşturmaya hazırız. Fakat önce yukarıda bahsettiğimiz 4 farklı yeniden pazarlama reklam türünü kısaca açıklamaya çalışalım.

Arama Ağı

Klasik olan Google Ads reklam türüdür, yani anahtar kelime bazlı, metin reklam gösterimi sunan reklam çeşididir. Yeniden pazarlama alanında sitenizi önceden ziyaret etmiş kullanıcıların yapacağı ve sizin belirlediğiniz anahtar kelimelerinizde reklamlarınız gösterilecektir. Örneğin daha önceden genel oluşturduğunuz bir reklamda Apple Macbook anahtar kelimesi ile 3TL tıklama başına verdiğiniz bütçe ile kazandığınız bu kullanıcı için yeniden pazarlama bölümünde tıklama başına 7TL teklif vererek reklamınızı direk görmesini sağlayabilir ve tekrar sitenize girmesine teşvik edebilirsiniz. Ve bu reklamın metninde "Hala Kararsızsanız En Uygunu Bizde %20 İndirimli - Hemen Sipariş Ver" gibi etkileyici bir metinle pazarlamanızı kuvvetlendirebilirsiniz.

Youtube

Yeniden pazarlama için Youtube harika bir seçenektir. İnternet kullanıcılarının hemen hemen tamamı Youtube'a devamlı giriş yapmaktadır. Bu durumda web sitenize girmiş bir ziyaretçiyi Youtube'da yakalayamamak imkansız. Dolayısı ile Youtube üzerinde banner ya da video şeklinde yeniden pazarlama reklamları oluşturabilirsiniz.

Görüntülü Reklamlar

Google Ads işbirliği içerisindeki web sitelerinde banner - görsel ya da duyarlı reklamlar şeklinde gösterim yapmanızı sağlar. Hemen her içerik ya da blog türü web sitesi Google reklamlarını kullanmaktadır. Çünkü ana gelir kaynakları da bu yöntemdir. Aklınıza gelen tüm haber siteleri bu reklam yönteminden yararlanmaktadır. Dolayısı ile yeniden pazarlama reklamlarında bu seçenek oldukça işinize yarayacaktır. Görüntülü reklamlar aksini belirtmediğiniz sürece Youtube'da da banner görünüm şeklinde yer alacaktır.

Gmail

Gmail kullanıcılarının gördüğü e-posta görünümünde beliren reklamlardır. Hedeflediğiniz kitle açısından önemli bir seçenektir; çünkü doğrudan eposta şeklinde görüntülendiğinden kullanıcının ilgisini çekebilir ve size geri dönüşler sağlayabilir.

Bu bilgilerden sonra şimdi yeniden pazarlama reklamı oluşturabilirsiniz.

Kampanyalar bölümünden Yeni Kampanya Oluştur adımından (Normal Google Ads reklamları oluşturmak ile aynı aşama) Satış amaçlı Görüntülü Reklam Ağı seçenekleri ile ilerleyebilirsiniz. Bu örnekte yukarıda bahsettiğimiz Görüntülü Reklamlar kategorisinde reklam vermiş olacağız.

Google Ads ile Yeniden Pazarlama Reklamları Oluşturmak

Bu ekranın altında Standart görüntülü reklam kampanyası seçeneği işaretleyebilir ve altındaki alana web sitenize ait url'yi girebilirsiniz.

Sonraki ekranda hedef kitlenizi seçmeniz istenecektir. Bu alanda biraz sayfa aşağısına doğru yer alan Hedef Kitleler bölümünü bulun ve burada önceden tanımladığınız ve ulaşmak istediğiniz listeyi işaretleyin. Bunun sonucunda bu oluşturduğunuz kampanya sadece bu kitleye gösterilecektir.

Google Ads ile Yeniden Pazarlama Reklamları Oluşturmak

Sayfanın daha altında duyarlı reklamlar oluşturmanız için size alan gelecektir. Duyarlı reklamlar ile resim, logo, başlık, açıklama ve uzun açıklamalar ekleyerek reklam oluşturabilirsiniz. Google bu eklediklerinizden farklı farklı kombinler oluşturarak iş ortağı sitelerde reklamlarınızı uygun kombinasyonlarda gösterecektir. Bu alana en az 1 tane logo, 1 tane görsel eklemeli ve altına 5 adete kadar başlık, açıklama ve uzun açıklama girmelisiniz.

Bütün bu alanları tanımladıktan sonra bir haber sitesinde reklamınız eklediğiniz logo ve başlık ile gözükebilecek iken, bir başka haber sitesinde eklediğiniz görsel, başlık ve açıklama yer alabilecektir. Bu sitenin ilgili alanına reklamınızın nasıl uygun olduğuna ve yerleştiğine bağlıdır. Bu yüzden ne kadar fazla görsel ve başlık eklerseniz sizin için o kadar iyi.

Google Ads ile Yeniden Pazarlama Reklamları Oluşturmak

Google Ads ile Yeniden Pazarlama Reklamları Oluşturmak

Eklediğiniz bu görsel ve içerikler ile Google yatay ya da dikey reklamları kendisi oluşturacaktır. Ve reklamlarınızın yayınlanacağı web sitesinde reklamınız kolayca yer alabilecek, konum ya da boyut gibi sıkıntılar ile karşılaşmayacaksınız. Bu yüzden bu yöntemi kullanmanızı, reklamlarınızın daha fazla etkili olması bakımından önermekteyiz.

Duyarlı reklamlar yerine görüntülü reklamlar kullanmak da sizin için bir tercih. Daha önceleri görüntülü reklamlar bu tip reklamlar için tek seçenek iken şu an daha çok etkileşim ve dönüşüm almak adına duyarlı reklamlar bize sunulmakta. Eğer klasik görüntülü reklam kullanmak istiyorsanız bannerları kendiniz hazırlayıp (resim formatında) yine Google Ads'in bu alanından yüklemelisiniz. Bu yöntemle reklam vermek isteyenler için desteklenen biçimleri ve boyutları da verelim.

Google Ads ile Yeniden Pazarlama Reklamları Oluşturmak

Bu reklam türünde kendi hazırladığınız görsel bannerlar yerine duyarlı reklamları tercih etmenizi tekrar öneriyoruz. Örneğin x sitesi belirli formatlarda banner kabul ederken, duyarlı reklam türünde reklamlarınız özelleştirilebildiğinden ve otomatik oluştuğundan bu sitede bulunamama durumundan kurtulursunuz. Duyarlı reklamlar kullanarak Google'ın tüm iş ortağı sitelerinde reklamınız görüntülenebilir ve gösterim kaybınız olmaz.

Reklam görselini de hazırladıktan sonra reklamlarınız onaylanmayı bekleyecek ve kısa süre sonucunda onaylanacak ve Google'ın iş ortağı sitelerinde gösterilecektir. Ek bir ayar yapmadığımız sürece bu örnekteki reklamlar Google'ın iş ortağı olduğu tüm sitelerde oluşturduğunuz ve tanımladğınız kitleye gösterilecektir.

Kampanya ayarlarınızdan Yerleşim Yeri Sekmesinden görünmesini istemediğiniz web sitesi varsa onları hariç tutabilir ya da sadece istediğiniz web sitelerinde reklamlarınızı gösterebilirsiniz. Bu örneğimiz yeniden pazarlamaya örnek teşkil ettiği için biz bu tip reklamlarda görünebildiğiniz kadar sitede görünmeniz gerektiğini düşündüğümüz için ek bir ayar yapmamanızı öneririz.

Son söz olarak web ya da e-ticaret siteniz üzerinizden daha çok dönüşüm sağlamak istiyorsanız Google Ads yeniden pazarlama reklamlarını kullanmalısınız. Rakipleriniz bu tercihi çok önceden yapmış olabilir ve sizin bir adım önünüzde olabilirler, bu yüzden bu reklam türünü çok hızlıca kullanmaya başlamalısınız. Doğru bir yeniden pazarlama stratejisi ile daha çok geri dönüş elde edeceğinizi kısa sürede göreceksiniz.

Google Ads ve Google Ads yeniden pazarlama konusunda Profesyonel destek ve danışmanlık isterseniz bize ulaşabilirsiniz.

Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.

Blogumuzdan Son Yazılar

31/12/2021
SEO, en temel hali ve en basit tanımıyla arama motoru optimizasyonu anlamına gelen bir terimdir. Basitleştirilmiş bir şekilde tanımlamak gerekirse Google arama motorunda arama yapan kişilerin bir işle...
30/06/2021
Seo kelimesi halk arasında kısaca Google'da üst sıralara çıkmak olarak tanımlansa da aslında altı göründüğünden oldukça dolu bir kavramdır. Evet, başarılı bir seo çalışması ile sitenizin Google organi...
30/05/2021
SEO, web sitelerinin organik arama sonuçlarında sıralamalarını yükseltebilmeleri için yapılan altyapısal ve içeriksel çalışmalar bütünüdür. Seo uzmanları ise internet sitelerinin Google Seo çalışma...
19/04/2021
Günümüzde Trendyol pazaryeri'nde satış yapan mağazaların sayısı bir hayli artmış durumda. Trendyol'da geliştirdiği altyapı ve sunduğu özel imkanlar ile tüketicilerin her geçen gün daha fazla ilgisini ...
15/04/2021
Ankara web tasarım fiyatları 2021 konusunda en başarılı seçeneklerden faydalanmaya ne dersiniz? Bu konuda en özel çözümlerden faydalanmak adına araştırmalarınızı titiz bir şekilde gerçekleştirmelisini...
02/04/2021
Yaşadığımız internet çağında çeşitli amaçlara hizmet eden binlerce web sitesi vardır. Web sitesi kullanmak da yaşlısından gencine herkes için bir zorunluluk haline gelmiştir. Öyle ki aynı konu üzerine...