Google Ads mi? SEO mu?

03/03/2020

Müşterilerimiz tarafından sıkça sorulan sorulardan bir tanesini bu yazımızda ele alıyoruz. Hiç uzatmadan, paragraflarca açıklama yapmadan önce kendi fikrimizi belirtelim: "İkisi de önemli ve bir arada yürütülmesi gerekli çalışmalardır.."

İnternet serüvenine başlayan bir web sitesinin önünde oldukça uzun bir süreç vardır. Yeni tasarlanır, yayına alınır, SEO çalışmaları yapılır, tam web sitesi arama motorlarında yükselmeye başlar, hoop - yeni bir güncelleme gelir ve herşey başa döner :)

Öncelikle SEO nedir, Google Ads (Adwords) nedir? Kısaca anlatmaya çalışalım.

Google Ads mi? SEO mu?

SEO Nedir? Google Ads Nedir?

Bir web sitesinin arama motorlarında üst sıralarda yer alması için yapılan çalışmaya SEO adlandırması verilir. SEO; oldukça emek isteyen, bilgi ve tecrübe gerektiren ve sabırlı bir çalışma sonucunda başarıya ulaşan bir çalışmadır. Aynı şekilde Google Ads (Eski adı ile Google Adwords) kurulumu basit gibi görülen ama ciddi bir emek isteyen bir çalışmadır. Google Ads, görüntülü ve diğer reklam türlerini şimdilik saymaz isek çoğunlukla reklam karşılığında belirtilen anahtar kelime ile arama sonuçlarında sponsor bağlantılar arasında sitenizin yayınlanmasıdır. Yani bir bütçe karşılığında istediğiniz kelimede web sitenizi arama sonuçlarının bir bölümünde göstermeye yarayan bir oluşumdur.

Google Ads mi? SEO mu?

Burada ayrım şudur: web sitenizin organik olarak ilk sayfada çıkması mı; yoksa ödediğiniz bir bedel ile ilk sayfada çıkması mı? Bizce her ikisi de önemli. SEO çalışmalarına da önem vermelisiniz, Google Ads'i de kesinlikle kullanmalısınız. İkisinin de zaman zarfında birbirlerinin açıklarını kapatacağı anlar olacak ve size çok büyük artıları olacaktır.

Yeni alınan bir alan adı ve yayınına şimdiki zamanda başlayan bir web sitesi düşünelim. Harika bir altyapı ve içeriğe, ek olarak diğer SEO uygunluklarına da sahip olduğunu düşünelim. Bu web sitesinin kısa zamanda organik aramalarda ilk sayfada olabilmesi sizce mümkün mü? Elbette değil.

Rekabet unsuru elbette önemli; ancak günümüzde yeni açılan bir web sitesinin en az 10 tane rakibi olacağını düşünürsek, derhal ilk sayfada görüntülenmesi mümkün olmayacaktır. Evet, web siteniz yeni ise, SEO çalışmalarınız netice verinceye kadar Google Ads kullanın, hatta tavsyie edilende de daha yüksek bütçeler ile kullanın. Önemli tüm kelimeleriniz için reklam oluşturun ve bu sayede hem ziyaretçi edinin, hem de işinize katkı sağlayın. Zaman hemen geçiyor, SEO çalışmalarınız başarılı ise bir zaman sonra hem reklamlarınız; hem de organik sonuçlarınız aynı sayfada görünecek. Harika değil mi?

Evet buraya dikkat! Sizin için çok önemli olan bir kelimede ilk sayfadasınız diye rehavete kapılmayın ve aman havaya girmeyin :). Google'ın teknolojisi çok hızlı gelişiyor, biraz boş bırakırsanız döndüğünüzde sıralamanızı feci yerlerde bulabilirsiniz! Bu tip sürprizler zaman zaman olabilir, bu yüzden Google Ads kullanmaya her türlü devam etmelisiniz... Çok önem verdiğiniz bir kelime grubu anlık bir Google güncellemesi ile sıralamadan kaybolabilir, ya da aşağılara düşebilir; bunun telafisini Google Ads ile anında yapabilirsiniz. Böylece trafik kaybınız azalır ve kazandığınız süreçte organik aramalarda daha iyi iyileştirmeler yapabilirsiniz. Burada önemli olan trafik kaybı yaşamamak ve bu da ticari olarak ele alındığında müşteri kaybetmemektir.

Google Ads mi? SEO mu?

Kelime Performanslarınızı Daima İnceleyin

İşinize yarayan ve size dönüş sağlayan kelimelerin bir kısmının Google organik aramalarında ilk 5 sırada olduğunu düşünelim. Evet bu size iyi bir trafik ve geri dönüşüm sağlayacaktır. Ancak organik sonuçların üzerinde yer alan 3-4 sponsorlu bağlantıdan size sıra gelecek mi? Bunu da göz önünde bulundurmalısınız. Ya da benim kelimelerim ilk 5 sırada çıkıyor, bu bana yeterli; ancak organik sonuçlarda verimli olmadığım kelimeler ile Google Ads kullanmak ve sitemi desteklemek istiyorum diyorsanız bu da gayet makul bir düşünce. Burada kelimelerinizi ve geri dönüşlerini iyi analiz etmelisiniz.

Google'ın Uygulamalarını Kullanın

Kelimelerinizi iyi analiz etmeye yarayacak yine Google destekli uygulamalar var, bunları kullanmanızı şiddetle öneririz.

Google Ads mi? SEO mu?

Öncelikle Google Ads kullanırken hesabınızı kesinlikle Google Analytics'e bağlamalı ve para harcadığınız tıklamaların kuruşuna kadar ne yaptığını incelemeniz gerekli. Organik aramalar için de Google Search Console aracını kullanmanızı öneririz. Bu araç ile organik olarak aldığınız tüm tıklamaları, kelime bazlı sıralamanızı, tarihlere göre görüntüleyebilirsiniz. Dolayısı ile sıralama kaybeden kelimeleri görüntüleyebilir, önlem alabilirsiniz.

Google Ads mi? SEO mu?

SEO uzun dönemde web sitenize ciddi trafik almanızı sağlayacak bir çalışma. Tıklama, görüntüleme başına ya da farklı herhangi birşey için ücret ödemeden organik olarak arama sonuçlarında yer almanızı sağlayacak bir unsur. Çok kıymetli bir değeri var, ancak tecrübelerimiz ile sabittir ki, Google Ads kullanmayı hiç bir zaman bırakmamanız lazım. Evet, web siteniz yeniyken daha yüksek bütçeler ile Google Ads kullanabilir; web siteniz organik sonuçlarda ilk sayfada olup trafik elde etmeye başladığında bu bütçeleri düşürerek devam edebilirsiniz. Ancak tekrar söyleyelim ki, Google Ads her daim, az bütçe ile de olsa kullanılmalıdır. Organik olarak sıralama alamadığınız kelimelerde Google Ads'i kullanmak size ticari açıdan anlık fayda sağlayacak ve uzun dönemde de organik sonuçlarda pozitif anlamda dönüşleriniz olacaktır.

SEO ve Google Ads Derken Kullanıcı Memnuniyetini Unutmayın

Hep söylüyoruz, web siteniz kullanıcılarınız için. Dolayısı ile onlar web sitenizden memnunsa SEO çalışmalarına da Google Ads reklamlarına da çok büyük artı değer katar. İçeriklerinizi Google için değil, kullanıcılarınız için üretin ve onları memnun edin. SEO çalışmalarında içerik kalitesi web sitenize artı sıra katarken, Google Ads için de kullandığınız kelime başına kalite puanını yükseltir, yani o kelime için daha düşük bütçeler ile tıklamalar alabilirsiniz. Bu yüzden web sitenizin içeriğini iyi yönetmelisiniz.

Google Ads mi? SEO mu?

Web siteniz işinizin en önemli parçası, bakın en önemli parçalarından biri değil! Web siteniz sizin kimliğiniz, ona ne kadar özenirseniz, SEO ve Google Ads çalışmaları için bütçe ve zaman ayırırsanız, işiniz de buna paralel büyür.

Bu yazımızda SEO ve Google reklamlarını karşılaştırdık ve birlikte yürütülmesi gerekli çalışmalar olarak nitelendirdik. Elbette ki sosyal medya, diğer teknik altyapısal konuların da bu yazımıza katkıları olabilirdi; biz bu yazımızda birbirine benzer olan iki çalışmanın tek başlarına ve birlikte ele alınmasının doğru bir sonuç çıkaracağını düşündük. Umarız faydamız olmuştur :)

Özet olarak çok sık sorulan bir soruyu cevaplamaya çalıştık ve dedik ki: Hem SEO çalışması hem Google Ads birlikte yürütülmeli! Sorularınız olursa bize ulaşabilirsiniz.

Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.

Blogumuzdan Son Yazılar

31/12/2021
SEO, en temel hali ve en basit tanımıyla arama motoru optimizasyonu anlamına gelen bir terimdir. Basitleştirilmiş bir şekilde tanımlamak gerekirse Google arama motorunda arama yapan kişilerin bir işle...
30/06/2021
Seo kelimesi halk arasında kısaca Google'da üst sıralara çıkmak olarak tanımlansa da aslında altı göründüğünden oldukça dolu bir kavramdır. Evet, başarılı bir seo çalışması ile sitenizin Google organi...
30/05/2021
SEO, web sitelerinin organik arama sonuçlarında sıralamalarını yükseltebilmeleri için yapılan altyapısal ve içeriksel çalışmalar bütünüdür. Seo uzmanları ise internet sitelerinin Google Seo çalışma...
19/04/2021
Günümüzde Trendyol pazaryeri'nde satış yapan mağazaların sayısı bir hayli artmış durumda. Trendyol'da geliştirdiği altyapı ve sunduğu özel imkanlar ile tüketicilerin her geçen gün daha fazla ilgisini ...
15/04/2021
Ankara web tasarım fiyatları 2021 konusunda en başarılı seçeneklerden faydalanmaya ne dersiniz? Bu konuda en özel çözümlerden faydalanmak adına araştırmalarınızı titiz bir şekilde gerçekleştirmelisini...
02/04/2021
Yaşadığımız internet çağında çeşitli amaçlara hizmet eden binlerce web sitesi vardır. Web sitesi kullanmak da yaşlısından gencine herkes için bir zorunluluk haline gelmiştir. Öyle ki aynı konu üzerine...