E-ticarete Yeni Başlayanlar için Rehber

25/02/2020

Doğru bir adım atarak, ürünlerinizi internet üzerinden satmaya yani bir e-ticaret sitesi oluşturmaya karar verdiniz. O halde bu yazımız tam size göre. E-ticarete başlamadan önce kulağınıza küpe olması gereken bazı önemli detayları bu yazımızda anlatmaya çalışacağız. Haydi başlayalım!

E-ticarete Yeni Başlayanlar için Rehber

Doğru Altyapı, Doğru Firma Seçimi

E-ticaret sitenizin iskeleti, altyapısı sizin herşeyiniz. Ürünlerinizi bu sistem üzerinden satışa çıkaracak, siparişlerinizi bu sistem üzerinden alacaksınız. Bu altyapının ne denli önemli olduğunu vurgulamamıza gerek yok sanırız. Bir e-ticaret sistemi, tasarımından şablonuna, ürününden sepet ve sipariş sayfalarına kadar çok büyük bir titizlikle hazırlanmalı ve hataya olanak vermemelidir.

Ziyaretçilerinizin e-ticaret sitenize giriş yapması ve sonucunda işlemi siparişe dönüştürmesi birkaç adımda gerçekleşen ve tümüyle doğru temeller üzerinde kurduğunuz bir sistemin başarılı sonucudur. Bu bağlamda e-ticaret sitenizin profesyonel olarak oluşturulması ön plana çıkmaktadır. Gelişigüzel hazırlanan bir e-ticaret sitesinden verim almanız pek mümkün değildir. E-ticaret yazılımı seçimi yaparken ister özel yazılım, ister hazır e-ticaret yazılımı, kararınız ne olursa olsun firmanın tecrübesi, referansları ve iyi bir teknik destek servisi sağladığından emin olun! Yeri gelmişken Özel E-ticaret mi, Hazır E-ticaret Yazılımı mı? blog yazımız da ilginizi çekebilir.

E-ticaret sitenizin yayına girmesi bir milat değil; e-ticaret siteniz yayında iken anlık destek alabilmek, sorunları hemen çözebilmek çok daha önemli bir konudur. "Kervan yolda düzülür" derler, doğru! İhtiyaç ve eksiklerinizi e-ticaret siteniz yayınlandığında ve sipariş almaya başladığında görürsünüz. Altyapı sağlayıcınız işte bu yüzden her daim yanınızda ve size destek olmalıdır.

Herşeyden Önce Kullanıcı Dostu Olmak

E-ticaret sitenizin en önemli özelliği ziyaretçilerinize fayda sağlamak, onların kolay ulaşabildiği bir yapıyı tasarlamaktır. Aslında hiç de zor olmayan bu konuda sadece temel işlevleri düşünmeniz size başarıyı getirecektir. Ne kadar sade ve net tasarlarsanız o kadar verim alırsınız. Kategori, alt kategori ve ürün üçlemesinde doğru yapıyı kurup, sitenize entegre ederseniz, kullanıcılarınız sitenizi sevecek, daha çok vakit geçirecek ve siparişleriniz artacaktır.

Mobil Uyumluluk

Mobil uyumlu bir e-ticaret sitesine sahip olmalısınız. Bu da her cihazdan e-ticaret sitenize erişimin kolay ve rahat olduğunu gösteren bir özellik. Mobil uyumluluk ziyaretçilerinize kusursuz bir görünüm sağlayacağı gibi, size Google arama sonuçlarında da artı puan getirecektir.

E-ticarete Yeni Başlayanlar için Rehber

Her Detaya Özenin

Ürünleriniz sizin elinizin emeği, göz nurunuz. Bunları sergilemek de aynı şekilde ürünlerinize verdiğiniz değer gibi olmalı. Yüksek çözünürlükte, kaliteli görselleri ile ürünleri sergilemeniz, ürün detaylarınıza çok emek vererek farklılaşmanızı öneririz. "Ürünüm çok özel, çok satar" diye düşünüyorsanız, ürününüzün bu güzelliklerini görsellerine ve içeriğine de yansıtın. Bu hem ilgi çekici olacak; hem de Google'da size avantaj sağlayacaktır.

Müşteri Memnuniyet İlkenizi Belirleyin

Yola çıkmadan müşteri memnuniyeti ile ilgili politikalarınızı belirleyin. Örneğin bir ürünü beğenmeyen müşterinizden bir süre dahilinde (15 gün gibi) koşulsuz iade alabilmek size çok büyük artılar katabilir. Ya da koşulsuz ürün değişimi gibi bir özellik yine size güven sağlayacaktır. Bu tip müşteri politikalarını daha yola çıkmadan belirleyip, internet siteniz üzerinden müşterilerinize gösterirseniz size artısı olacaktır.

E-ticarete Yeni Başlayanlar için Rehber

Ulaşılabilir Olun

E-ticaret siteniz üzerinden size direk ulaşılabilecek bir telefon numarası belirtin. Ek olarak kurumsal bir e-posta adresi ile de e-posta üzerinden ulaşılabilir olduğunuzu gösterin. Evet, artık çok önemli bir e-ticaret iletişim aracısı daha var: "Canlı destek". E-ticaret sitenize bir canlı destek uygulaması ekleyin ve ziyaretçilerinizin size anlık ulaşmasını ve soru sormasını sağlayın. Bu gelen taleplere de hızlıca geri dönüş sağlamalıyı da unutmamalısınız.

Fiziksel adresinizin elbette bir e-ticaret ortamı için önemi yok; ama güven sağlamak için şirket, depo gibi yasal adresinizi iletişim sayfanızda paylaşın.

E-ticarete Yeni Başlayanlar için Rehber

En Az 1 Kargo Firmasıyla Anlaşma Yapın

E-ticaret siteniz üzerinden verilen siparişleri göndermek üzere en az 1 tane kargo firmasıyla anlaşma yapın. Bu firma size mesai günlerinde en az 1 kez uğrayarak siparişlerinizi teslim almalı ve gönderim yapmak üzere işlem yapmalıdır. Yurtiçi, Aras, Sürat, MNG, UPS ülkemizde önde gelen kargo firmalarıdır; bulunduğunuz lokasyona ve size en uygun anlaşmayı sunan firma ile anlaşma sağlamalısınız.

E-ticarete Yeni Başlayanlar için Rehber

Ücretsiz Kargo İmkanı Her Daim Baş Tacıdır

Mümkün olduğunca ücretsiz kargo servisi sunabilmeniz sizin yararınızadır. Analizler tüketicilerin ücretsiz kargo seçeneği ile alışveriş tercihlerini belirlediğini göstermektedir. Elbette ki düşük tutarlı bir ürün için ücretsiz kargo imkanı sağlayamazsınız; ama böyle bir durumda da 100TL üzeri ücretsiz kargo gibi opsiyonel bir kampanya ile tüketicinin siparişi toplamında bu rakama ulaşıp daha yüksek tutarlı bir alışveriş yapmasını sağlayabilirsiniz.

Stoksuz Eticaret

Stoksuz e-ticaret çok zordur; kar marjı azdır ve sirkülasyon sağlayamaz. Stoksuz e-ticaretten maddi anlamda başarı sağlamak bize göre imkansız. Varsa bu konuda başarılı e-ticaret hikayeleri bize ulaştırırsanız burada seve seve yayınlayabiliriz :)

Hızlı Kargo

Bir e-ticaret firması için stoklarındaki ürünleri aynı gün kargo ifadesiyle pazarlamak çok daha kolaydır. Tüketicilerin satın alıma karar verirken satın aldıkları ürünün ertesi gün ellerine geçeceğini bilmeleri satın alımda önemli bir rol oynuyor. "Hemen satın al, 2 saat sonra kargoda", "saat 15:00'e kadar verilen siparişlerde aynı gün kargo" gibi ifadeler tüketicileri ürünü satın almaya teşvik ediyor. Bu yüzden e-ticaret sitenizde direk stoğunuzda olan ürünleri sergilemeniz size pazarlama açısından artı katkı sağlıyor.

E-ticarete Yeni Başlayanlar için Rehber

İçerik Herşeydir

Ürünlerinizin içeriğinin çok kaliteli ve özgün olması gerekliliğini önceden belirtmiştik. E-ticaret sitenizde bir blog bölümü oluşturmalı ve bu bölüme düzenli aralıklarla kendiniz oluşturduğunuz özgün ve kaliteli içerikleri girmelisiniz. Burada hem kullanıcılarınıza faydalı bilgi sağlarsınız; hem de Google'da rakiplerinizin bir adım önüne geçersiniz. Unutmayın ki, içerik kaliteliyse faydalıdır; işe yaramaz, kalitesiz ya da kopya bir içerik paylaşmanızın size bir faydası olmayacağı gibi, zararı da olabilecektir. Bu yüzden oluşturduğunuz içeriklerden ziyaretçilerinizin fayda sağlayacağından emin olmalısınız.

Herkese Hitap Eden Ödeme Çözümleri Sunmalısınız

Havale/Eft çoğunluğa hitap eden bir ödeme çözümü olabilir; ancak her ne kadar riskli de olsa kapıda ödeme çözümü sunmak size artı bir katkı yapacaktır. Kredi kartıyla tek çekim ödeme alabilmek artık hemen her e-ticaret sitesinin bir olanağı fakat farklı bankalara taksit imkanı sunabilmek e-ticaret sitenize artı değer katacaktır. Bu bağlamda bankalar ile ayrı ayrı sanal pos anlaşmaları yapabileceğiniz gibi, ödeme kuruluşlarından tek bir anlaşma ile birçok bankanın kartına taksit imkanı sağlayabilirsiniz. Burada ödemelerinizin hesaba geçiş süreçleri, komisyon oranları gibi verileri iyi değerlendirip karar vermeniz gerekmekte.

Reklam

E-ticaret sitenizi hazırladınız ve internet deryasına saldığınız gibi ziyaretçileriniz kapıda beklemiyor! Yani, tanıtım yapmalısınız. Öncelikli olarak, Google Ads ve sosyal medya reklamları ile bu tanıtımlara başlamanızı öneririz.

Google Ads Reklamları

Google Ads ile temel olarak kelime bazlı ve bütçenizi sizin belirlediğiniz reklamlar oluşturabilir ve e-ticaret sitenize trafik sağlayabilirsiniz. Konuyla ilgili Yeni Başlayanlar İçin Google Ads - Temel Düzey yazımızı inceleyebilirsiniz. Bu yazımızda temel olarak e-ticaret siteniz için nasıl anahtar kelime temelli reklam verebileceğinizi bulabilirsiniz.

Sosyal Medya Reklamları

Sosyal medya üzerinden, özellikle Facebook ve Instragram'dan küçük ya da büyük bütçeli reklamlar oluşturarak e-ticaret sitenize ziyaretçi çekebilirsiniz. Bu platformlarda hedef kitle, ilgi alanı belirleyerek reklamlar oluşturabileceğiniz için doğru kitleye hızlıca ulaşmanız mümkün olacaktır. Instagram üzerinden nasıl reklam verebilirsiniz sorusuna ait yazımızı Instagram Üzerinden Tanıtım Oluşturma linkinden inceleyebilirsiniz.

E-ticarete Yeni Başlayanlar için Rehber

Doğal Sosyal Medya

Sosyal medyayı iyi kullanırsanız yani kaliteli paylaşımlar yaparsanız e-ticaret sitenize en güzel asistleri sosyal medya hesaplarınızdan alırsınız! E-ticaret siteniz için Facebook, Instagram ve Twitter hesaplarınız olmalı; günlük kaliteli paylaşımlarda bulunmalısınız. Sadece ürünlerinizin tanıtımı ya da gösterimi değil; ürünlerinizin ne işe yaradığı konularında ya da ürünlerinizle ilgili başka faydalı detaylar ile ilgili paylaşımlar sosyal medyada hızla yayılabilir. Bu yüzden günde en az 2 saatinizi sosyal medya hesaplarınıza ayırmalısınız. Ve son olarak eğer bir Youtube Kanalı açar ve dikkat çeken videolar oluşturabilirseniz, "yeme de yanında yat" diyebiliriz :)

Tekrar Söyleyelim! Profesyoneller Yanınızda Olsun

E-ticaret siteniz yayında iken, siz sipariş alırken ve siteniz yükselirken mutlaka bir profesyonel destekçiniz olmalı. Altyapı sağlayıcınız bu süreçlerde sizi izlemeli ve yönlendirmelidir. Sizin ihtiyaçlarınıza da çok hızlı bir şekilde çözüm bulabilmelidir.

Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.

Blogumuzdan Son Yazılar

31/12/2021
SEO, en temel hali ve en basit tanımıyla arama motoru optimizasyonu anlamına gelen bir terimdir. Basitleştirilmiş bir şekilde tanımlamak gerekirse Google arama motorunda arama yapan kişilerin bir işle...
30/06/2021
Seo kelimesi halk arasında kısaca Google'da üst sıralara çıkmak olarak tanımlansa da aslında altı göründüğünden oldukça dolu bir kavramdır. Evet, başarılı bir seo çalışması ile sitenizin Google organi...
30/05/2021
SEO, web sitelerinin organik arama sonuçlarında sıralamalarını yükseltebilmeleri için yapılan altyapısal ve içeriksel çalışmalar bütünüdür. Seo uzmanları ise internet sitelerinin Google Seo çalışma...
19/04/2021
Günümüzde Trendyol pazaryeri'nde satış yapan mağazaların sayısı bir hayli artmış durumda. Trendyol'da geliştirdiği altyapı ve sunduğu özel imkanlar ile tüketicilerin her geçen gün daha fazla ilgisini ...
15/04/2021
Ankara web tasarım fiyatları 2021 konusunda en başarılı seçeneklerden faydalanmaya ne dersiniz? Bu konuda en özel çözümlerden faydalanmak adına araştırmalarınızı titiz bir şekilde gerçekleştirmelisini...
02/04/2021
Yaşadığımız internet çağında çeşitli amaçlara hizmet eden binlerce web sitesi vardır. Web sitesi kullanmak da yaşlısından gencine herkes için bir zorunluluk haline gelmiştir. Öyle ki aynı konu üzerine...