Web Tasarım Kavramları

15/12/2020

2005 yılından beri birçok kişi ve firmaya web tasarımı konusunda teklifler sunduk, gelen soruları cevapladık... Bu yazımızda web tasarım ile ilgili çok sorulan kavramları teknik bilgi vermeden herkesin anlayacağı şekilde açıklamaya çalışacağız. İnternet üzerindeki diğer kaynakların aksine tüm terimleri bir sözlük akışı içerisinde değil, önemli ve güncel olan kavramları bu yazımızda ele alacağız.

Web Tasarım Kavramları

Alan Adı - Domain

Alan adı bir web sitesinin çalışması için gerekli olan isim ve uzantıdan oluşan, çalışacağı sunucuya ip ya da nameserverlar ile yönlendirilen isimlerdir. Örneğin firmaismi.com bir alan adıdır. .com, .net, .org, .com.tr gibi binlerce uzantı çeşidi bulunmaktadır. Her alan adı (isim ve uzantısı birlikte) benzersiz ve tektir. En sık kullanılan alan adı uzantısı .com'dur. Belge gerektirmeden boşta bulunan yani daha önceden kayıt edilmemiş bir .com alan adını herhangi bir alan adı firması üzerinden kayıt edebilirsiniz. .net - .org da .com uzantısı ile aynı şekilde kayıt edilebilmektedir. .com.tr uzantısı ile Türkiye'ye özel bir alan adıdır ve kayıt ettirebilmek için belge gerektirmektedir. .com.tr satışı yapan bir alan adı firması üzerinden belgelerinizi yükleyerek .com.tr alan adı alabilirsiniz. Bu belgeler almak istediğiniz alan adına uygun bir firma ünvanınızın olduğunu belgeleyen evraklardır, ticaret sicil gazetesi gibi... Şahıslar için de isim ve soyadını içeren .com.tr uzantısı kayıt etmek mümkündür. Şahıslar için ad soyad şeklinde .com.tr alan adı için nufüs cüzdanı ile kayıt başvurusu yapılabilmektedir. Web tasarım hizmetini bir ajans üzerinden aldığınız zaman ilgili ajans istediğiniz alan adını sizin adınıza kayıt ettirebilir ve yıllık olarak yenileme takibini yapabilir.

Doğru Alan Adı Seçmeniz için İpuçları başlıklı yazımız da ilginizi çekebilir.

Barındırma - Hosting

Bir web tasarım hizmeti aldıktan ya da bu süreci bitirdikten sonra web sitesinin yayınlanması için bir hosting hesabına ihtiyaç duyarsınız. Bunu bir datacenter içerisindeki sunucudan kendi siteniz için bir alan kiralama olarak düşünebilirsiniz. Bu alan web sitenize ait dosyaları içerisinde barındırır ve sitenizin yayınını sağlar. Aynı zamanda web sitenize ait uzantılar ile eposta kullanmanızı sağlar. Hosting hizmeti sağladığı alan boyutu, aylık trafik gibi özelliklerine göre ücretlendirilir. Bir web tasarım firmasından web sitenizi oluşturması için hizmet aldığınızda genelikle bu firma size hosting hizmetini sağlar. Yani ayrıca bu hizmeti almanız için araştırma yapmanız gerekmez.

SEO

Konu web tasarım olduğu zaman SEO kavramı üzerinde konuşulmadan olmaz... SEO yani search engine optimization arama motoru optimizasyonu anlamına gelmektedir. SEO çalışmalarının amacı hazırlanan web sitesinin arama motorlarında kendisi ile ilgili çokça kelimede ilk sayfada yer alarak daha çok ziyaretçi almasıdır. İyi ve profesyonel bir web tasarım hizmeti aldığınızda web sitenizin SEO altyapısı da gerekli kriterleri sağlamış olur. Yüzlerce kritere sahip olan SEO'nun web tasarım sürecinde çok ciddi düşünülerek üzerinde çalışılması gereklidir. Temel olarak başarılı bir SEO için iyi bir altyapı ve özgün, kaliteli ve güncel içerikler gereklidir. En çok sorulan soruların başında SEO ile ilgili olanların geldiğini belirtebiliriz. Bir kişi web tasarım hizmeti almadan önce haklı olarak hazırlattığı web sitesinin Google başta olmak üzere arama motorlarında nasıl performans göstereceğini merak etmekte. Tekrar belirtelim iyi ve güncel bir altyapıya sahip web sitesi, kaliteli ve özgün içeriklere sahip olur ve içeriklerini sürekli günceller ise arama motorlarında başarılı olacaktır. Arama motorlarında başarılı olmak ilgili web sitesinin daha çok ziyaretçi almasını ve dolayısı ile faydalı olmasını sağlayacaktır.

SEO

Responsive Tasarım

Duyarlı tasarım olarak Türkçeleştirebileceğimiz bu deyim web sitesinin mobil uyumlu olan tasarım öğelerine sahip olduğu anlamına gelmektedir. Bir web sitesi tasarlanırken ekran hassasiyetine göre öğelere genişlik ve yükseklik vererek responsive tasarım oluşturulur. Bu çalışma sonucunda hazırlanan web sitesi açıldığı ekran ölçüsüne göre kendisini otomatik olarak şekillendirir ve tüm ekranlarda kusursuz görünüme sahip olur. Günümüzde mobil uyumlu olmayan web siteleri artık tercih edilmemekte ve güncel web tasarım çalışmaları öncelikli olarak mobil uyum kavramına uygun şekilde gerçekleştirilmektedir.

Responsive Tasarım

SSL Sertifikası

SSL (Secure Sockets Layer) sertifikaları, web sitesinin doğruluğunu kontrol eden, iki nokta arasındaki veri akışını şifreli kanal üzerinden yaparak güvenli bir şekilde sağlayan bir sertifikadır. Bir web sitesini ziyaret ettiğinizde tarayıcı kısmında güvenli değil ibaresi görüyorsanız ilgili web sitesinin ssl sertifikasına sahip olmadığını anlayabilirsiniz. İlgili alanda bir kilit sembolü mevcutsa o sitenin geçerli ve güncel bir SSL sertifikası olduğunu anlayabilirsiniz. SSL sertifikaları ziyaretçilerin güvenliği için oldukça önemlidir. Bu da ilgili sertifikanın Google tarafından daha da çok önemsenmesine sebep olmuştur. Dolayısı ile web sitenizin SSL sertifikasına sahip olması kritik önem taşımaktadır.

Hazır Web Sitesi

Kaynağı ve yazılımı önceden hazırlanmış, pratik bir şekilde oluşturabileceğiniz web sitesi yazılımlarıdır. Genellikle 1 gün içerisinde aktif olan hazır web sitesi yazılımları ile ihtiyaçlarınız doğrultusunda bir web sitesi sahibi olabilirsiniz. Tasarım olarak ilgili sistemin sunduğu temalardan seçim yaparak web sitenizi kullanabilir, yönetici arayüzü ile teknik bir bilgiye sahip olmadan web sitenize ait işlemleri kolaylıkla gerçekleştirebilirisiz.

Özel Web Tasarımı

Sizin istek ve ihtiyaçlarınıza uygun geliştirilen ve tasarlanan web siteleridir. Benzersiz ve size özel olmaları ile öne çıkarlar. Yapım süreleri işin niteliğine ve detayına göre 15 gün ile 2 ay arasında sürebilmektedir.

İlginizi çekebilir: Web Tasarım Firması Seçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Yukarıda açıklamaya çalıştığımız kavramlar web sitesi hizmeti almadan önce karşılaştığımız genel konuların bir özeti idi. Şimdi ise web tasarım konusunda merak edilen diğer terim ve öğeleri kısaca anlatalım.

Web Tasarım Diğer Kavramlar

HTML

Hyper Text Markup Language öbeğinin kısaltılması olan Html, bir web sitesinin çalıştığı sayfanın ana dosyası ya da içerisinde kullandığını web standart kodlarını barındıran öğe olarak adlandırılabilir. Web sitelerinde kullanılan body, div, p, strong, a, h1, h2, span gibi etiketler bir html öğesinin parçalarıdır. Php, Asp, Asp.net gibi uygulamalar da web sitenizin içerik yönetimini dinamik bir şekilde yapmanızı sağlayan web yazılım dilleridir.

CSS

CSS yani Cascading Style Sheets olarak isimlendirilen bir web sitesine ait tasarım öğelerinin tanımlandığı bir dosyadır. .css uzantısına sahiptir ve ilgili web sayfasından bu dosyaya çağrı yapılarak tasarım öğeleri otomatik olarak web sayfasına aktarılır.

Javascript

Temel html ve css komutlarının yetersiz kaldığı alanlarda javascript devreye girmektedir. Örneğin bir slider oluşturmak, web sitenizde hareketli bir öğe çalıştırmak için javascripte ihtiyacınız olur.

Google Analytics

Bir web sitesine ait detaylı ziyaret raporunu sunan, Google'ın geliştirdiği ve ücretsiz olarak kullanılabilen bir uygulamadır. Google Analytics'e kayıt olup izleme kodunu web sitesine yerleştirmek sureti ile kolayca kullanılabilir. Web tasarım hizmeti aldığınızda bu işlemi sizin adınıza ilgili ajans ya da firma sağlamalıdır.

Google Ads - Adwords

Google'ın sunduğu reklam uygulamaları Google Ads (Önceleri Google Adwords) olarak adlandırılmaktadır. Bu uygulama ile bütçeniz dahilinde kelime bazlı ya da görüntülü reklamlar oluşturarak yeni kitlelere ulaşabilirsiniz. Kelime bazlı reklamlar istediğiniz anahtar kelime öbeğine bir teklif vererek normal arama sonuçlarının üzerinde ya da altında sizin reklamınızın görünmesini sağlar. Reklam sıralaması kelime öbeğine verdiğiniz tıklama başı maliyet ve kalite puanınız ile doğrudan alakalıdır. Görüntülü reklamlar ise istediğiniz web sitesinde banner tipi reklam göstermenizi sağlar. Bunu belirlediğiniz yeni bir hedef kitleye gösterebileceğiniz gibi - sadece web sitenizi önceden ziyaret etmiş kişilere de gösterebilirsiniz (Remarketing - Yeniden Pazarlama).

Sosyal Medya

Facebook, Instagram, Twitter gibi uygulamalar sosyal medya başlığı içerisinde değerlendirilmektedir. Web sitesi yaptırmak isteyen kişiler sosyal medya yönetimi, danışmanlığı ve reklamları konusunda bilgi sahibi olmak istemektedirler. Bir sosyal medya hesabına sahip olup bu içeriği düzenli olarak yönetmek sosyal medya yönetimi, bu hizmeti profesyonel ajanslardan almak sosyal medya danışmanlığı ve sosyal medya üzerinde reklamlar oluşturmak için alınan hizmeti de sosyal medya reklam yönetimi olarak adlandırabiliriz.

Profesyonel web tasarım hizmetlerimiz ile ilgili bilgi almak ister misiniz? O halde web tasarımı hizmetlerimizi inceleyin.

Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.

Blogumuzdan Son Yazılar

31/12/2021
SEO, en temel hali ve en basit tanımıyla arama motoru optimizasyonu anlamına gelen bir terimdir. Basitleştirilmiş bir şekilde tanımlamak gerekirse Google arama motorunda arama yapan kişilerin bir işle...
30/06/2021
Seo kelimesi halk arasında kısaca Google'da üst sıralara çıkmak olarak tanımlansa da aslında altı göründüğünden oldukça dolu bir kavramdır. Evet, başarılı bir seo çalışması ile sitenizin Google organi...
30/05/2021
SEO, web sitelerinin organik arama sonuçlarında sıralamalarını yükseltebilmeleri için yapılan altyapısal ve içeriksel çalışmalar bütünüdür. Seo uzmanları ise internet sitelerinin Google Seo çalışma...
19/04/2021
Günümüzde Trendyol pazaryeri'nde satış yapan mağazaların sayısı bir hayli artmış durumda. Trendyol'da geliştirdiği altyapı ve sunduğu özel imkanlar ile tüketicilerin her geçen gün daha fazla ilgisini ...
15/04/2021
Ankara web tasarım fiyatları 2021 konusunda en başarılı seçeneklerden faydalanmaya ne dersiniz? Bu konuda en özel çözümlerden faydalanmak adına araştırmalarınızı titiz bir şekilde gerçekleştirmelisini...
02/04/2021
Yaşadığımız internet çağında çeşitli amaçlara hizmet eden binlerce web sitesi vardır. Web sitesi kullanmak da yaşlısından gencine herkes için bir zorunluluk haline gelmiştir. Öyle ki aynı konu üzerine...