Doğru Alan Adı Seçmeniz için İpuçları

03/05/2020

Alan adı (domain) web sitenizin internet üzerindeki adresi ve adını temsil eder. Bu ad olmadan sitenize giriş yapmak, sadece size ait bir ipniz yoksa mümkün değildir. Aynı zamanda bu alan adınız üzerinden kurumsal maillerinizi de kullanabileceğinizden, bu ismi seçerken firmanız ve sektörünüzle uyumlu bir isim seçmelisiniz.

Şimdi gelelim alan adı seçiminde dikkat etmeniz gereken detaylara

Alan adlarının bir çok farklı uzantısı bulunmaktadır ve herbiri ayrı ayrı değerlendirilir. Örnekleyecek olursak; benimsitem.com bir domain adıdır. benimsitem. sabit kalacak şekilde com, net, org, com.tr, org.tr, net.tr, info, info.tr, web.tr ve daha birçok uzantı bulunmaktadır.

Öncelikle bir ayrım yapmamız gerekirse her ülkeyi temsil eden bir uzantı bulunmaktadır. Türkiye'de kullanılan uzantı tr uzantıdır. tr uzantılı domainlerin bazılarında alım yapmak için belge talep edilmektedir.

Firmanız adına bir site yaptıracaksınız ve bir alan adı almanız gerekiyor. Bu konuda öncelikle com/com.tr hangisini istediğinize karar vermelisiniz. com uzantıların tüm dünyada daha global olarak kullanıldığını da özellikle belirtelim. Diyelim ki, com.tr uzantılı bir alan adı almak istiyorsunuz. O zaman almak istediğiniz ismin ticaret sicil gazetenizde firma ünvanınızda geçiyor olması gerekiyor. Eğer geçmiyorsa almak istediğiniz bu isme marka tescili yaptırmanız gerekiyor. Tr uzantılı alan adlarının çoğunda bu şekilde bir prosedür var.

tr uzantısı olmayan alan adlarını -com, net, org vb. tescil etmek için belge şartı aranmıyor. Almak istediğiniz alan adı eğer kullanımda değil ise, yani bir başkası tarafından daha önce alınmadı ise satın alabilirsiniz.

Alan adınızın uzantısı ne olursa olsun, ön kısmına özellikle dikkat etmelisiniz. Eğer bir şirket için alıyorsanız firma ünvanınızın geçmesine dikkat etmelisiniz. Yaptığınız iş tek kelime ile izah edilebiliyorsa eğer, firma ünvanıyla birlikte de kullanabilirsiniz.

Bir eticaret ve satış sitesi gibi bir oluşum içerisindeyseniz, markanız ya da sattığınız ürünlerin kapsamını belirten bir alan adı olabilir.

SEO Çalışmalarında İçeriğin Önemi

Bütün bunları değerlendirirken alan adınızın akılda kalıcı olmasına dikkat etmelisiniz. Söylenmesi ve yazımı karışık, yanlış anlaşılmaya sebep olacak alan adlarını kullanmamalısınız.

Bir de şöyle doğru bilinen bir yanlış var: arama motoru için alan adınızda ne kadar çok kelime geçerse o kadar iyi; ya da arama kelimeniz alan adınızda geçiyorsa muhakkak ilk sırada yer alırsınız. Elbette ki alan adının tek başına böyle bir şey sağlaması mümkün değil. Alan adınızın içeriğindeki kelimeler tek başına bir seo katkısı sağlamaz. Seo için önemli pek çok kriter vardır, doğru alan adı seçimi de bunlara katkı sağlayacak seçimlerden yalnızca bir tanesidir.

Hazır konusu açılmışken seo konusunda fikir edinebileceğiniz yazımızı da buradan inceleyebilirsiniz. https://www.inajans.com/blog/basarili-seo-calismasi-icin-neler-gerekli

Yine markanız için alan adı seçerken almak istediğiniz alan adının diğer uzantılarını da kontrol etmelisiniz. Bütün uzantıları satın almak gibi bir gereklilik yok elbette; ancak almak istediğiniz ismin com uzantısında bilindik bir başka site olduğunu düşünün. net uzantısını da siz aldığınızda kendiniz için olumsuz durumlara sebep olabilirsiniz. İki marka arasında bir bağlantı olduğu düşünülebilir ve bu da karmaşaya yol açar.

Özgün Olmasına Özen Gösterin

Diyelim ki bir eticaret sitesi açıyorsunuz, bilindik büyük markaların alan adlarına eklentiler yaparak bir alan adı seçmeniz de yine size olumlu katkılar sağlamayacaktır. Aksine müşteri güvenini zedeleyecek durumlarla karşılaşabilirsiniz. Tamamen kendinize ve ürünlerinize özgü bir alan adı seçmek inanın zor değil; ancak elbette emek gerektiriyor.

Alan Adınızın Takibi

com, net, org uzantılı alan adlarınızı ilk alımınız sırasında 1 yıl ya da 9 yıllık olarak alabilirsiniz. Öncelikle bitiş tarihinin uzak olması yine Google gözünde olumlu bir kriterdir. Tek başına yeterli değildir; ancak seo çalışmalarınıza katkı sağlamaktadır. O yüzden alan adınıza bağlı sitenizi açtıktan sonra en azından 5 yıllık bir süreç olarak alan adınızın kullanımını uzatabilirsiniz. Sonrasında da alan adınızın bitiş tarihini takip etmelisiniz. Eğer yıllık yenileme zamanını kaçırır ve üzerine bir süre unutursanız, o alan adını askı süresi boyunca yeniden alamazsınız tekrar boşa düşmesini bekleyecek vaktiniz de tabii ki olmayacağından alan adınızı değiştirmek durumunda kalırsınız.

SEO Çalışmalarında İçeriğin Önemi

Güvenilir Bir Kaynaktan Alın

Pek çok site alan adı tescil ve transferi için kampanyalar yapar. Demek değil ki kampanya yapan siteler kötüdür; ancak alan adınızı taşımadan ya da ilk alımınızdan önce site hakkında kısa bir fikir sahibi olun.

Tabii ki en önemli konu, alan adınızın site içeriğinizi anlatabilir olması. Bahsettiğimiz gibi, karmaşık, söylenmesi ve yazılışı zor isimler tercih etmeyin. Marka adınız ve ürün portföyünüzü kısaca birleştirdiğiniz bir alan adı seçmeye çalışın

Yorumlar
16/Aralık/2020 (11:39:59) Hakan:
bilgilendirme amaçlı bir site için (.info) mu yoksa (.info.tr) mi tercih edilmeli?
23/ Ekim/2020 (18:31:17) Cihan Yalçın:
.info alan adını tavsiye eder misiniz?
Cevaplar
24/ Ekim/2020 (14:22:40) İnajans:
Öncelik olarak .com,net,org ve .com.tr öneririz.
26/Mayıs/2020 (22:52:35) can ağalı:
com ya da com.tr hangisini önerirsiniz?
Cevaplar
26/Mayıs/2020 (23:02:47) İnajans:
Her ikisini de almanızı öneririz :)
10/Mayıs/2020 (21:16:24) Yiğiter:
Merhaba, detaylı paylaşımınız için teşekkürler. Peki yeni bir firma açıyorum com mu önerirsiniz com.tr mi? Seo açısından hangisi değerlidir?
Cevaplar
26/Mayıs/2020 (23:03:26) İnajans:
Her ikisini de almanızı öneririz :) Siteniz .com altında çalışır, .com.tr de sitenize yönlenir, en sağlıklı çözüm :)

Blogumuzdan Son Yazılar

31/12/2021
SEO, en temel hali ve en basit tanımıyla arama motoru optimizasyonu anlamına gelen bir terimdir. Basitleştirilmiş bir şekilde tanımlamak gerekirse Google arama motorunda arama yapan kişilerin bir işle...
30/06/2021
Seo kelimesi halk arasında kısaca Google'da üst sıralara çıkmak olarak tanımlansa da aslında altı göründüğünden oldukça dolu bir kavramdır. Evet, başarılı bir seo çalışması ile sitenizin Google organi...
30/05/2021
SEO, web sitelerinin organik arama sonuçlarında sıralamalarını yükseltebilmeleri için yapılan altyapısal ve içeriksel çalışmalar bütünüdür. Seo uzmanları ise internet sitelerinin Google Seo çalışma...
19/04/2021
Günümüzde Trendyol pazaryeri'nde satış yapan mağazaların sayısı bir hayli artmış durumda. Trendyol'da geliştirdiği altyapı ve sunduğu özel imkanlar ile tüketicilerin her geçen gün daha fazla ilgisini ...
15/04/2021
Ankara web tasarım fiyatları 2021 konusunda en başarılı seçeneklerden faydalanmaya ne dersiniz? Bu konuda en özel çözümlerden faydalanmak adına araştırmalarınızı titiz bir şekilde gerçekleştirmelisini...
02/04/2021
Yaşadığımız internet çağında çeşitli amaçlara hizmet eden binlerce web sitesi vardır. Web sitesi kullanmak da yaşlısından gencine herkes için bir zorunluluk haline gelmiştir. Öyle ki aynı konu üzerine...