SEO'ya Yatırım Yapın

07/10/2020

Sık sık önemini anlatmaya çalıştığımız SEO'nun web sitenizin can damarı olduğuna ilişkin detay ve örnekleri bu yazımızda inceleyeceğiz. SEO yani search engine optimization - arama motoru optimizasyonu bir web ya da eticaret sitesinin arama motorlarında organik aramalarda üst sıralarda kendisi ile alakalı kelime ya da kelime öbeklerinde yer alması için yapılan çalışmaların tümüne verilen isimdir.

SEO Yatırımı Nedir?

SEO uzun soluklu çalışmaların sonucunda başarıya ulaşan ancak size zamanla çok ciddi maddi geri dönüşü olacak bir yatırımdır. Bu yatırımı hem emeğiniz hem de parasal olarak yapabilirsiniz. SEO çalışmalarında kaliteli içerik üretiminin çok önemli olduğunu bilmekteyiz. Bu durumda kaliteli içerikler üretmek için zaman ayırmalı ve emek vermelisiniz. Ya da ek olarak veya tamamen profesyonel SEO hizmeti satın alabilirsiniz. Tüm bunlar için ayıracağınız kaynakların meyvesini zamanla yemeye başlayacaksınız. Unutmayın bir web sitesini daima ayakta tutacak en önemli unsur SEO'dur.

SEOya Yatırım Yapın

Başarılı SEO = Yüksek Getiri

Web ya da eticaret siteniz sizinle ilgili kelimelerde organik aramalarda yükseldikçe ziyaretçiniz artacak ve buna bağlı elde ettiğiniz gelirler artacaktır. Bu yüzden SEO için harcadığınız emek, zaman ve paraya değeceğini bilmelisiniz. Doğru SEO çalışmaları için harcanan emek ve para hiçbir şekilde boşa gitmeyecektir.

SEO'nun önemini aşağıda bazı örneklerle vermeye çalışacağız. Ancak burada bir dipnot koyalım ve aşağıdaki örnekleri okuduktan sonra Google Ads (Adwords) kullanmayın gibi bir tavsiye veriyormuşuz gibi anlaşılmasın. Bilakis biz SEO ve Google Ads'in birlikte yürütülmesi gereken çalışmalar olduğunu savunuruz. Başarılı SEO sonucunda Google Ads bütçenizden oldukça yüksek kar edersiniz, aslında yazımızın ana fikri de bu. Örneğin 20 tıklama için 100TL harcarken, bu tıklamaların 10'unu organik aramadan sağlayabilir ve bu durumda kar etmiş olursunuz.

Şimdi gelelim bazı kelimeler için örneklere. İlk örnek kelime öbeğimiz "Çiçek Gönder" olsun.

SEO

Gördüğünüz gibi ilgili kelimeye ait Google Ads üzerinde 7TL'ye varan bir tıklama başı maliyet görünmekte. Daha doğrusu ilgili kelimede Google Reklamlarında ilk sıralarda yer almak için 7TL teklif vermeniz gerekli. Çiçek satışı yapan bir e-ticaret sitesine başarılı bir SEO çalışması yapıldığını varsayalım, çiçekçi bu kelime için ilk sayfada yer alırsa, organik aramalar sonucunda da ziyaretçisini arttırır ve siparişler alır.

Aslında duruma şu açıdan da bakabilirsiniz. Her kelimenin bir maddi değeri var ve bu değeri belirleyen kriter de Google Ads'tir. SEO çalışmaları sonucunda ne kadar çok kelimede ilk sayfada yer alırsanız, Google Ads üzerinde yapacağınız harcamaları ciddi oranda düşürmüş olursunuz. Normalde günlük 200₺ bütçeniz var ise, bunu 100₺ ya da daha aşağı çekebilirsiniz. Aradaki farkı SEO ile fazla fazla kapatmış olacaksınız.

Bir başka örneği de "Klima Servisi" ve buna bağlı yan kelimeler ile inceleyelim.

SEO

Klima Servisi + İlçe ya da il + Marka şeklinde yapılan aramalarda ciddi bir rekabet olduğunu sayfa başı tıklama maliyet tahmininden görebiliriz. Tabi ki bu rakamlar birer tahmin ama gerçeğinden de çok yüksek olmayacağı kesin. "Bahçeşehir Klima Servisi" kelime öbeği için tıklama başına 10₺ gibi bir harcama yapıldığını öngörelim ve günlük 20 tıklama aldığını varsayalım. Bu durumda günlük 200₺ harcanmış olacak. Burada ciddi bir SEO çalışması sonucunda ilgili kelimede ilk sayfada yer almanın çok ciddi bir karlılık yaratacağını görebiliriz.

Rekabeti yüksek kelimelerde tıklama başı maliyetler 10₺'nin üzerinde olabilmekte. Sizin için önemli olacak en az 20 adet kelime öbeği mevcut olmalı. Önceden de belirttiğimiz gibi Google Ads kullanmalı, ancak SEO için de ciddi bir yatırım yapmalısınız. Çalışmaların sonucunda toplamda harcadığınız tutar daha düşük ve satışlarınız daha fazla olacaktır.

Bir diğer örneği de başka bir sektörden verelim: kurs, yabancı dil gibi aramalarda aşağıdaki sonuç karşımıza çıkmakta.

SEO

Bütün örneklerde görüldüğü gibi her bir kelime öbeğinin ayrı bir değeri var. Dolayısı ile SEO çalışmalarının ve Google'da ilk sayfada bulunmanın ne kadar önemli olduğu yukarıdaki örneklerden ortaya çıkmakta.

Google'da 1. Sıra Söylemi

SEO çalışmalarında 1.sıra garantisi diye birşey yoktur. Bunu söyleyen de açıkcası yalan söylemiş olur. İyi bir SEO çalışmasının amacı konuyla ilgili birçok kelime öbeğinde web sitesini ilk sayfada konumlandırmaktır. Bu bazı kelimelerde 3. sıra, bazılarında 7. sıra bazılarında ise 1. sıra olabilir. Önemli olan ilk sayfada yer almak ve site trafiğini arttırmaktır. Özetle SEO çalışmaları sonucunda sizinle ilgili ne kadar çok kelime öbeğinde Google'da ilk sayfada olursanız, SEO çalışması o kadar başarılı olmuş anlamına gelir.

Google Ads mi? SEO mu?

Bu soruyla ilgili detaylı bir blog yazısı önceden oluşturmuştuk: Google Ads mi? SEO mu?

Bu konuya bu yazımızda da kısaca değinelim. Öncelikle Google Ads ve SEO birlikte yürütülmesi gerekli çalışmalardır. SEO uzun soluklu bir çalışma türü olduğundan ve Google Ads ile anında reklam oluşturabileceğiniz için başlangıçta Google Ads'i yüksek bütçeler ile kullanmanızı öneririz.

Bu yazımız ilginizi çekebilir: Yeni Başlayanlar İçin Google Ads - Temel Düzey

Google Ads

Google Ads için çalışmalarınızı sürdürürken, SEO çalışmalarına da tam gaz devam etmelisiniz. Belki hergün içerik üreterek web sitenize eklemelisiniz. Ürün ya da normal içerik sayfalarınızı içeriksel olarak geliştirmeli ve görseller ile daha etkili hale getirmelisiniz. Tüm sayfalarınızın başlıklarını SEO uyumlu hale getirmelisiniz. Web sitenizin içeriği size yeni ziyaretçiler getirdikçe ve ziyaretçilerinizin web sitenizde kalma zamanı arttıkça SEO konusunda başarıya yaklaşmış olacaksınız. Web siteniz organik arama sonuçlarında ilk sayfa düzeyine geldiğinde ve istediğiniz kelimelerden organik tıklama almaya başladığınız zaman Google Ads bütçenizi daha düşük tutabilirsiniz. Tekrar belirtelim düşük bütçeli de olsa her zaman Google Ads kullanmanızı önermekteyiz.

SEO Çalışmaları Ne Kadar Sürede Sonuç Verir?

SEO çalışmaları için sabırlı olmanız tartışılmaz bir gerçektir. SEO çalışmaları uzun solukludur ve başarılı sonuçları zamanla ortaya çıkmaktadır. Ancak sabır ve emeğin sonucu mükemmel olacak, bunu da unutmayın :)

Bir web sitesinin doğal yollar ile ziyaretçi çektiği en önemli alan Google'dır. Bunu bilerek hareket etmelisiniz ve çalışmalarınızda Google'ın yönergelerine uymalısınız. Elbette binlerce SEO stratejisi var ancak doğru ve önemli olanları uygulamalısınız.

SEO'nun temel taşı içeriktir. Google kullanıcıların memnuniyetini çok ciddi bir şekilde önemser. İçerik, site içi dolaşım ve site hızı birleşenleri ziyaretçilerinizin memnuniyetini, bu da Google'daki sıralamanızı belirler. Web sitenizin altyapısal özellikleri de elbette SEO açısından çok önemli ancak altyapı bir şekilde SEO uyumlu hale getirilebilir ama içerik çalışmaları çok ciddi emek, zaman ve profesyonellik gerektirir. Çok iyi bir altyapıya sahip bir web sitesi, içerikleri kalitesiz ise Google'da istediği sonuçları alamayacaktır.

SEO için Profesyonel Hizmet Almalı mıyız?

Karar elbette sizin, ancak SEO çalışması içerik üretimi, takibi, kalitesiz içeriklerin geliştirilmesi; bunları analiz eden yazılım ya da uygulamaların kullanılması gibi bir çok detay, tecrübe ve konuyla ilgili uzmanlık gerektirir. Bu bakımdan profesyonel SEO desteği almanız harcadığınız tutarlardan çok daha fazlasını size geri getirecektir. Bu yüzden Profesyonel SEO çalışmaları için bir bütçe ayırmanızı önermekteyiz.

SEOya Yatırım Yapın

SEO Çalışmaları Bitmez, Sürekli Devam Eder

SEO çalışmalarına aralık vermemeniz gereklidir. Kaliteli içerikler üretmeye devam etmeli ve web sitenizde yayınlamalısınız. Ek olarak sosyal medyayı da aktif bir şekilde devamlı kullanmanız gereklidir. Belirli aralıklar ile web site sayfaları kontrol edilmeli, ilgi çekmeyen içerikler kaldırılmalı ya da geliştirilmelidir.

SEO için Yatırdığınızdan Fazlasını Alırsınız

SEO çalışmaları için verdiğiniz emek, harcadığınız zaman ve parayı fazla fazla geri alacağınızdan emin olabilirsiniz. Yeter ki doğru çalışma stratejisine sahip olun ve uygulayın.

SEO için Teklif Alın: Bize Ulaşın

Yorumlar
07/ Ekim/2020 (23:07:45) Sami Hasan:
SEO fiyatları yada paketleri için fiyat alabilir miyim?
Cevaplar
09/ Ekim/2020 (15:04:38) İnajans:
Bizlere web sitenizi iletebilirseniz, inceledikten sonra detaylı bilgi ve teklif verebiliriz. SEO çalışmalarında belirli bir paket fiyatımız bulunmuyor. Tamamen sektör ve sitenin durumuna göre fiyatlandırma yapmaktayız.

Blogumuzdan Son Yazılar

31/12/2021
SEO, en temel hali ve en basit tanımıyla arama motoru optimizasyonu anlamına gelen bir terimdir. Basitleştirilmiş bir şekilde tanımlamak gerekirse Google arama motorunda arama yapan kişilerin bir işle...
30/06/2021
Seo kelimesi halk arasında kısaca Google'da üst sıralara çıkmak olarak tanımlansa da aslında altı göründüğünden oldukça dolu bir kavramdır. Evet, başarılı bir seo çalışması ile sitenizin Google organi...
30/05/2021
SEO, web sitelerinin organik arama sonuçlarında sıralamalarını yükseltebilmeleri için yapılan altyapısal ve içeriksel çalışmalar bütünüdür. Seo uzmanları ise internet sitelerinin Google Seo çalışma...
19/04/2021
Günümüzde Trendyol pazaryeri'nde satış yapan mağazaların sayısı bir hayli artmış durumda. Trendyol'da geliştirdiği altyapı ve sunduğu özel imkanlar ile tüketicilerin her geçen gün daha fazla ilgisini ...
15/04/2021
Ankara web tasarım fiyatları 2021 konusunda en başarılı seçeneklerden faydalanmaya ne dersiniz? Bu konuda en özel çözümlerden faydalanmak adına araştırmalarınızı titiz bir şekilde gerçekleştirmelisini...
02/04/2021
Yaşadığımız internet çağında çeşitli amaçlara hizmet eden binlerce web sitesi vardır. Web sitesi kullanmak da yaşlısından gencine herkes için bir zorunluluk haline gelmiştir. Öyle ki aynı konu üzerine...