SEO Nedir? Profesyonel SEO Çalışmalarının Etkileri Nelerdir?

04/04/2020

SEO günümüzde web siteleri için en önemli kavramdır dersek abartmış olmayız. Bu yazımızda, her web sitesi sahibini yakından ilgilendiren SEO hakkında gerekli bilgileri sunmaya ve profesyonel SEO çalışmalarının web siteleri için olumlu etkilerine yer vermeye çalışacağız.

SEO Nedir?

Search Engine Optimization yani Arama Motoru Optimizasyonu olarak kısaltılan SEO bir web sitesinin arama motorlarında organik sonuçlarda daha yüksek sıralama alması için yapılan çalışmaların bütününe verilen isimdir. SEO çalışmaları ile amaçlanan, çalışma yapılan web sitesinin ilgili anahtar kelimeler ile daha yüksek sıralarda çıkarak organik trafiğinin arttırılmasıdır.

Profesyonel SEO Hizmeti Nedir?

SEO konusunda işlem yapan, belirli bir seviyeye gelmiş kişi ya da firmalardan web siteniz için kapsamlı bir arama motoru optimizasyonu hizmeti almanızdır. Profesyonel SEO hizmeti veren ajans ya da kişiler web sitenizin ilgili anahtar kelimelerde Google'da ilk sayfada yer alması için detaylı ve bir süreç gerektiren çalışmayı yaparlar.

SEO Nedir? Profesyonel SEO Çalışmalarının Etkileri Nelerdir?

Profesyonel SEO Uzmanı Kimdir?

SEO konusunda kendisini geliştirmiş, belirli bir tecrübeye sahip olan kişileri profesyonel SEO uzmanı olarak tanımlayabiliriz. Bu kişiler kendileri bireysel olarak ya da bir SEO firmasında çalışarak SEO hizmetleri sunarlar.

Profesyonel SEO Çalışmaları Trafiğinizi Arttırır

Başarılı SEO çalışmalarının amacı size ait kelime ya da kelime öbeklerinde arama motorlarında daha çok 1. sayfada konumlanmanız ve buna bağlı daha fazla trafik almanızdır. Dolayısı tecrübe sahibi profesyonel bir SEO firması ya da uzmanından bu hizmeti almanız web siteniz için oldukça etkili olacaktır.

Önceki yazılarımızda da sıklıkla belirttik, Google'da organik aramalarda 1.sıra garantisi veren kişi ya da firmalara inanmayın. Bunu garanti etmek düpedüz sahtekarlıktır. SEO servisi veren profesyonel işletmeler ile hemen hemen orta noktada buluştuğumuz fikir şudur ki, SEO çalışmaları bir web sitesini organik aramalarda üst sıralarda yer edindirmek ve buna bağlı bu web sitesinin trafiğini arttırmaktır. Örneğin bir çikolata dükkanını ele alalım ve ilgili site için SEO sonuçlarını örneklerle değerlendirelim:

Çikolata yazıldığında 1.sırada çıkmasını kim garanti edebilir? Hiç kimse. Buna garanti verenler maalesef dürüst değiller. Ancak ilgili işletmeyi çikolata araması yapıldığında ilk sayfada bulabiliriz ve bu işletmeye oldukça fazla trafik sağlar. Ya da aynı işletmenin online sipariş aldığını varsayalım ve online çikolata siparişi kelime öbeğinde ilk 5 sırada olduğunu düşünelim. Evet bu sonuç başarılı bir çalışmanın sonucudur ve ilgili kelimeden web sitesine oldukça fazla ziyaretçi sağlayacaktır. SEO çalışmaları yapılırken 1-2 kelime öbeği değil, onlarca kelime üzerinden bir çalışma gerçekleştirilir ve tüm bu kelimelerin hepsinin ilk sayfada yer alması amaçlanır. Malum herkes aynı kelime öbeği ile arama yapmıyor. Kimisi online çikolata siparişi diye arama yaparken, kimisi online çikolata, kimisi de online çikolata satın al diye arama yapıyor. Bu örnekte aynı hedefe giden onlarca öbeği sıralayabiliriz. işte SEO çalışması yapılırken bizler bu kelimeleri türeterek ilgili her arama kombinasyonunda ilk sayfada yer almayı amaçlıyoruz. Ya da aynı örneği yerelleştirebilir ve çikolata siparişi ankara gibi işletmenin konumuna göre çalışmalar yapabiliriz. Burada önemli olan SEO çalışmalarına başlamadan önce anahtar kelimelerinizi doğru belirlemenizdir. Bunun için Google Anahtar Kelime Planlayıcı faydalı bir araçtır. Bu uygulama üzerinde herhangi bir kelime ile araştırma yapmaya başlayabilir ve bu kelimenin diğer öbekler ya da benzer kelimelerle aylık olarak ne kadar arandığını görebilirsiniz. Böylelikle kendi siteniz için anahtar kelimeler belirlemeniz daha kolay olabilir.

Google Anahtar Kelime Planlayıcı

Yukarıdaki görüntüde Google Anahtar Kelime Planlayıcı ile örnek olması bakımından çikolata siparişi kelimesini girerek diğer benzer arama kelimelerine ait fikirleri listeledik. Siz de kendinize göre anahtar kelime fikirlerini bu uygulama üzerinden kolayca alabilirsiniz.

Başarılı SEO için Öncelik Doğru Altyapı

SEO'da başarı için öncelikle web ya da e-ticaret sitenizin doğru altyapıya sahip olması gereklidir. Peki bu altapısal özellikler nelerdir?

Mobil Uyum

Siteniz tüm cihazlarda kusursuz görüntülenmelidir. Yani tasarım altyapısı mobil uyumlu olmalıdır. Tüm cihazlarda kusursuz görünüm ziyaretçi memnuniyeti sağlayacağı için SEO açısından çok önemli bir artı değerdir.

SSL Sertifikası

SSL sertifikası kullanıcılarınızın bilgilerinin güvenliğini sağladığından Google için çok önemli bir kriterdir. Kısaca sitenizde SSL Sertifikası yok ise herşeyden önce bu sertifikayı sitenize kurmalısınız.

Akıllı ve Temiz Urller

Web sitenizin urlleri sade ve kısa olmalıdır. Sayfa başlığınıza uygun akıllı urller ile web sitenizi oluşturmalısınız. SEO için başarılı bir url domain.com/madlen-cikolata gibi olmalıdır. Kullandığınız altyapıya göre oluşturduğunuz sayfaların linklerinin bu şekilde otomatik oluşması SEO açısından çok önemli.

Hız Çok Önemli

Öncelikle altyapınızın sağlandığı sunucuların kuvvetli ve hızlı olması SEO açısından çok önemli. Sunucu kapasitesinin yüksek olması, donanımının kuvvetli olması ve Türkiye merkezli bir lokasyonda olması web siteniz için fayda sağlayacaktır. İçeriksel olarak yavaşlamalar meydana getirecek unsurları (tasarım ve görseller) ilgili konuda paylaşacağız.

Otomatik Site Haritası

Arama motorlarının web site dizinini takip ettiği sitemap.xml dosyasının otomatik olarak güncellenmesi oldukça önemli. Örneğin yeni bir sayfa eklediğiniz zaman bu sayfa otomatik olarak bu dosyaya eklenmelidir. Bu bağlamda arama motorlarının hızlı bir şekilde yeni eklenen bu sayfanızı indekslemelerini sağlarsınız.

İçerik Herşeydir!

Web sitenizin içeriği arama motorlarında sıralamanızı doğrudan etkileyecek en önemli unsurdur. Web site içeriğiniz kullanıcılarınızın aradığı bilgiye ulaşıp, ulaşmadığını; onlara fayda sağlayıp sağlamadığını gösteren detaydır ve içeriğiniz ne kadar kuvvetli ise özellikle Google'da sıralamanız o kadar iyi olacaktır.

Google için Kullanıcı Memnuniyeti En Önemli Değer!

İçeriğinizden ziyaretçileriniz memnun kalırsa eğer Google sizi ödüllendirecek ve sıralamanızı yükseltecektir. Eğer kalitesiz bir içeriğe sahipseniz ve ziyaretçileriniz web sitenizden hızlıca çıkıyorlarsa da bu durumda da gerekli cezayı yine Google size kesecek ve sıralamanız düşecektir.

Bu konuda şöyle bir örnek verelim: 1.Dünya Savaşı şeklinde bir arama yapıldığında çıkan sonuçlardan iki tanesini ele alalım. Birisi ilgili sayfasının tüm içeriğini başka bir siteden kopyalamış ve oluşturmuş diğeri ise bu konu hakkında çok kaliteli ve özgün bir içerik oluşturmuş. Kopya içeriğe sahip olan sitenin zamanla bu arama sonucuna göre sıralaması düşecek iken, diğer özgün içeriğe sahip olan site sıralamasını yükseltecek ve koruyacaktır. Hep dediğimiz gibi kopya içerikten uzak durmalısınız. Web sitenizin SEO çalışmalarının başarılı olması için içerik üretmeli ve bu konuda ciddi bir emek vermelisiniz. İçerikleriniz benzersiz olmalı ve kullanıcılarınızın ilgisini çekmelidir.

Bu Durumda Bizim İçeriğimizden Kopya Çekenler Olmayacak mı?

Elbette olacak, belki de yüzlerce site sizin bu içeriklerinizi kullanacak ama kaybeden de kendileri olacaktır. Google bu özgün içeriğin ilk olarak kimin tarafından üretildiğini anlayacak teknolojiye elbette ki sahip. Bırakın onlar sizi kopyalasın; siz içerik üretmeye odaklanın. Sonucunda Google tarafından üst sıralara yükseltilmek ile ödüllendirilecek olan siz olacaksınız.

SEO Nedir? Profesyonel SEO Çalışmalarının Etkileri Nelerdir?

Ürün ve Hizmetlerinizi Farklı Açılardan Anlatın

Çok basit bir tükenmez kalem bile üretiyor olsanız bunu farklı bir hikaye ile anlatmaya çalışın. Örneğin ürününüzün üretim aşamasında oluşan bir anınızı paylaşın ve içeriğinizi daha ilgi çeker hale getirmeye çalışın. Ya da bu ürünü ilk satışa sunduğunuz zaman gerçekleşen deneyimlerinizi paylaşın. İçeriklerinizi üretirken arama motorlarını değil, kullanıcılarınızı düşünün. Arka arkaya anahtar kelimeyi içeriğinizde geçirmek size bir artı sağlamaz. Bu yüzden ilgi çekici, akıcı ve kolay okunabilen bir içerik oluşturun.

İçeriğiniz ne kadar kaliteli olursa web site ziyaretçilerinizin sitenizden sağladığı fayda artacak ve buna bağlı SEO çalışmalarında artı puanlar kazanacaksınız.

Görselleri Optimize Edin (Hız için)

Web sitenizdeki tüm görselleri web formatına uygun bir şekilde kayıt edin. Görsellerin kalitelerini bozmadan sıkıştırarak kayıt etmeyi sağlayın. Bunun için tinypng.com sitesini kullanabilir ve görsellerinizi yaklaşık olarak 3/1 oranında sıkıştırabilirsiniz.

Gereksiz Scriptlerden Kaçının

Ne kadar az javascript kullanırsanız o kadar iyi. Bu eklentiler web sitenizi yavaşlattığı için gereksiz durumlarda kullanmamanızı öneririz. Örneğin hiç lüzumu olmayan bir animasyon kullanmak için bu eklentileri sitenize bulaştırıp da web site hızınızı düşürmeyin. Sadece gerekli olan yerlerde ve başka çareniz olmadığında bu eklentileri kullanın.

Backlink

İçeriğiniz kaliteli olduğu sürece başka sitelerden link alacaksınız. Backlink almaya odaklanmanız gerekli değil, içeriğiniz özgün ve ilgi çekici olduktan sonra zaten kendiliğinden backlinkleriniz gelecektir. Önemli bir tavsiye: "Backlink satın almayın". Backlink satın alarak Google tarafından telafisi zor cezalar alabilirsiniz. Belirttiğimiz gibi içeriğiniz ilgi çekiciyse zaten internet ortamında paylaşılacak ve size backlinkler kazandıracaktır.

Güncel Kalmak ve Yeni İçerik Üretmek Çok Önemli

Herşeyiyle mükemmel bir web sitesi ile yola başlamanız neticesinde ilk aylarda aldığınız sıralamaları her daim koruyabilirsiniz diye birşey kesinlikle yok! SEO çalışması, bitmeyen, devamlı takip ve geliştirme isteyen bir çalışmadır. Öncelikli olarak web sitenize düzenli olarak kaliteli ve özgün içerikler girmeye devam etmelisiniz. Bu esnada teknolojik gelişmeleri takip etmeli ve gerekli güncellemeleri yapmalısınız. Ek olarak Google Algoritması da zaman zaman değişiyor, bunu da yakından takip etmeli ve yapılması gerekli işlemleri web sitenize uygulamalısınız.

Sosyal Medyayı Hergün Kullanın

Web siteniz için sosyal medya hesaplarınız en büyük yardımcı kaynaklardır. Mümkünse hergün düzenli olarak sosyal medya hesabınız üzerinden içeriklerinizi paylaşın, yeni gönderiler üretin ve sürekli etkileşim halinde olun. Sosyal medyayı doğru kullanmak SEO açısından oldukça yararlıdır.

Takip ve Analiz Daha İyi Sonuçlar Getirir

Devamlı yeni icerikler üretmeniz gerektiğinden bahsetmiştik. Google'daki sıralamanızı da günlük olarak takip etmelisiniz. Bunun için Google'ın sunduğu çok yararlı bir uygulama mevcut. Google Search Console ile organik arama sonuçlarına ait tüm detayları zamansal olarak görebilirsiniz. Bu aracı kullanmanız size SEO'da başarıyı daha kolay getirecektir.

Google Search Console

İşte bu yazımız da tam size göre: Web Siteniz için Harika Bir Araç: Google Search Console

Ya da Google Search Console kullanımıyla ilgili bu videolu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:

Google Analytics

Google Analytics

Google Analytics web sitenizin ziyaret detaylarını barındıran çok önemli bir uygulamadır. Yine Google tarafından ücretsiz sağlanan bu uygulamayı web siteniz için kullanmalısınız. Bu uygulamadan aldığınız veriler ile web sitenizde bir çok iyileştirme yapabilir ve SEO açısından web sitenize olumlu geliştirmeler yapabilirsiniz. Uygulama üzerinden web sitenize kaç kişi, hangi kanallardan giriş yapmış ya da belirli bir içeriğiniz kaç kişi tarafından görüntülenmiş, bu kişiler web sitenizde ne kadar süre kalmış ya da hemen çıkış yapmış gibi çok önemli verileri görüntüleyebilirsiniz.

Başarılı SEO Çalışmaları Sonucu

Başarılı SEO çalışmaları sonucunda web sitenizin trafiğinin gözle görülür oranda artması gerekli. Örneğin web siteniz günde 50 ziyaretçi alırken, SEO çalışmaları günlük ziyaretçi sayılarınızın 100 - 200 şeklinde doğru orantı ile zamanla artmasını sağlar. Google Ads ya da diğer ücretli dijital reklamlar ile sağlanan trafik elbette sizin için önemli ancak organik aramalar ile alacağınız tıklamalar size maddi anlamda da çok büyük artılar katacaktır. SEO bir yatırımdır, bir zamandır. Ancak sonuçları olumlu anlamda çok büyük boyutlardadır. Bu yüzden SEO çalışmalarına önem vermenizi, profesyonel SEO hizmeti almanızı önermekteyiz. Son olarak SEO çalışmaları Google Ads ya da diğer reklamlar gibi anlık geri dönüşler vermez; sabır gereklidir. Ancak olumlu sonuçlar vermeye başladığı zaman da kalıcı olarak web sitenizin yerini sağlamlaştırır.

SEO için Altın Değerinde 70 Öneri başlıklı yazımız da ilginizi çekebilir.

Profesyonel SEO Danışmanlığı Hizmeti Almak İsterseniz Bize Ulaşabilirsiniz: 0(312) 963 15 01

Yorumlar
26/Kasım/2020 (19:28:30) Demet:
Halen ana sayfasında anahtar kelimelerini anlamsız ve alakasız şekilde tekrar tekrar kullanıp Google da birinci sırada çıkan siteler var... Bunların hiçbir cümlesi özgün değil adeta bir hile yapiyorlar ama ilk sırada çıkmayı da başarıyorlar. Biz SEO için emek verip çok zaman harcarken onlar eski usuller ile halen bizden ondeler. Bu konuda yorumuzunu merak ettim.
Cevaplar
26/Kasım/2020 (21:53:52) İnajans:
Google ve diğer önemli kaynaklara göre bu tip içerikler zamanla sıralama kaybedeceklerdir. Sabırlı olmanızı ve doğru kaynakların açıkladığı şekilde SEO çalışmalarını sürdürmenizi, hile yollarını aklınıza getirmemenizi öneririz :) Sabrın sonu iyi olacaktır...
25/Mayıs/2020 (20:54:49) Kadir:
Seo konusunda detaylı bir bilgiye sahip olduk. Bunun için sizlere teşekkür ederiz. Elinize emeğinize sağlık.
23/Nisan/2020 (22:31:53) Serkan Tan:
Seo ile ilgili çok detaylı ve bizleri bilgilendiren bir yazı olmuş. Elinize sağlık. SEO konusunda çok araştırma yaptım ve çalışmalarım devam ediyor, ve dediğiniz gibi SEO konusunda site içeriğinin ön planda olduğunu görebiliyoruz.
Cevaplar
23/Nisan/2020 (22:33:39) İnajans:
Evet, web sitesinin altyapısı çok önemli. Ama web sitesinin içerikleri da da önemli :) İçerik üretmeye devam :)
11/Nisan/2020 (16:18:37) Yiğiter:
Emeklerinize sağlık. İçeriğe çok önem vermişsiniz SEO konusunda, çok kaliteli içeriklere sahip bloglarımız var ancak bir türlü istediğimiz sonuçları alamıyoruz, önerilerileriniz nelerdir?
Cevaplar
12/Nisan/2020 (11:38:23) İnajans:
Merhaba Yiğiter Bey, içerikleriniz kaliteli, özgün ve ilgi çekici ise Google'da mutlaka yükselirsiniz. Biraz daha sabır... Web site altyapınızın doğru olduğunu varsayıyoruz elbette...
10/Nisan/2020 (13:08:54) Can:
Bilgilendirici ve detaylı bir içerik olmuş, teşekkür ederiz.
Cevaplar
23/Nisan/2020 (22:35:24) İnajans:
Biz teşekkür ederiz, ne mutlu faydalı olabildiysek eğer :)

Blogumuzdan Son Yazılar

31/12/2021
SEO, en temel hali ve en basit tanımıyla arama motoru optimizasyonu anlamına gelen bir terimdir. Basitleştirilmiş bir şekilde tanımlamak gerekirse Google arama motorunda arama yapan kişilerin bir işle...
30/06/2021
Seo kelimesi halk arasında kısaca Google'da üst sıralara çıkmak olarak tanımlansa da aslında altı göründüğünden oldukça dolu bir kavramdır. Evet, başarılı bir seo çalışması ile sitenizin Google organi...
30/05/2021
SEO, web sitelerinin organik arama sonuçlarında sıralamalarını yükseltebilmeleri için yapılan altyapısal ve içeriksel çalışmalar bütünüdür. Seo uzmanları ise internet sitelerinin Google Seo çalışma...
19/04/2021
Günümüzde Trendyol pazaryeri'nde satış yapan mağazaların sayısı bir hayli artmış durumda. Trendyol'da geliştirdiği altyapı ve sunduğu özel imkanlar ile tüketicilerin her geçen gün daha fazla ilgisini ...
15/04/2021
Ankara web tasarım fiyatları 2021 konusunda en başarılı seçeneklerden faydalanmaya ne dersiniz? Bu konuda en özel çözümlerden faydalanmak adına araştırmalarınızı titiz bir şekilde gerçekleştirmelisini...
02/04/2021
Yaşadığımız internet çağında çeşitli amaçlara hizmet eden binlerce web sitesi vardır. Web sitesi kullanmak da yaşlısından gencine herkes için bir zorunluluk haline gelmiştir. Öyle ki aynı konu üzerine...