Web Siteniz için Harika Bir Araç: Google Search Console

13/03/2020

Google Search Console ile web sitenizin Google organik arama sonuçlarında ne sıralarda yer aldığını, kelime - tarih bileşenlerine göre detaylı sorgulayabilir ve işinize yarayacak analizler çıkarabilirsiniz.

Google Search Console

Arama kelimelerinin tarihsel aralıklarda ortalama olarak kaçıncı sırada gösterilmiş gibi önemli verilerine ulaşmak istiyorsanız, Google Search Console'u kullanmalısınız. Örneğin bir anahtar kelime ya da kelime öbeğinin web siteniz için son 3 ayda kaçıncı sırada gösterildiğini, kaç gösterim ve tıklama aldığını bu araç ile kolayca görebilirsiniz. Bu zaman aralığını uzatabilir; ya da kısaltabilirsiniz. Örneğin son 7 günde anahtar kelimeniz için ortalama konum, gösterim ve tıklama analizi alabilirsiniz. Ek olarak bir anahtar kelimenin belirli bir zaman aralığında gösterdiği performans ile daha geçmişte göstermiş olduğu performansı karşılaştırabilirsiniz. Bunların detaylarını ve verilerin önemini yazımızın devamında anlatmaya çalışacağız.

Bu aracın, web sitenize ait kelimeleri analiz etmesi haricinde, web sitenizin hızı, mobil uyum ve hızı gibi verileri ve buna bağlı düzeltme önerisi varsa bunları da size sağladığını söyleyelim. Ayrıca web sitenizin harici bağlantılarını, en çok link alan sayfalarınızı da bu araç üzerinden görüntüleyebilirsiniz.

İlk girişte şunu da söylememiz gerekir: Google organik arama sonuçlarını, kelime detayına kadar analiz edebileceğiniz başka bir uygulamanın şu an için bulunmadığını, sonrasında da pek bulunabileceğini sanmadığımızı da belirtelim. Üstelik bu araç tamamen ücretsiz.

Google Search Console'a Web Sitesi Nasıl Kayıt Edilir?

https://search.google.com adresine giriş yapıldıktan sonra Mülk Ekle seçeneği ile web sitenizi eklemelisiniz. Web sitenizin urlsini girdikten sonra Google bu mülkü doğrulamanızı isteyecektir. Bu doğrulama için size verilen bir A kaydını web site kontrol panelinizde bulunan DNS işlemleri bölümünden girmeniz istenecektir. Bu işlemi kendiniz yapamaz iseniz, altyapı sağlayıcınıza gerekli bilgileri iletip, işlemin yapılmasını sağlayabilirsiniz. Sonrasında Google Search Console'da web sitenizi doğrula tuşuna bastığınızda Google ilgili dns girişini görecek ve web sitenizi doğrulayacaktır. Bazen bu işlemi Google'ın görmesi 2-3 saat kadar zaman almaktadır, DNS tanımlamasını doğru yaptığınızdan eminseniz, 2-3 saat kadar bekleyip tekrar doğrulama tuşuna basmanızı öneririz.

Web Siteniz için Google Search Console Hazır!

Kayıt ve doğrulama işlemi tamamlandıktan sonra bu araç web sitenizi taramaya başlayacaktır. İlk 2-3 gün tam bir veri alamasanız da, 3.günün sonunda web sitenizin organik arama sonuçlarına göre işinize çokça yarayacak detayları alabileceksiniz. Biz bu yazımızda uzunca yıllardır bu aracı kullanan birkaç sitenin verisini örnek ve ekran görüntüleri ile anlatmaya çalışacağız.

Harika Raporlar ve Veriler Sizi Bekliyor

Google Search Console ilk giriş ekranında gördüğünüz Önizleme sekmesi web sitenize ait organik aramaların son 30 gündeki ziyaret raporunu size grafiksel olarak sunar.

Google Search Console Önizleme

Performans Sekmesi

İşte bu bölüm web siteniz için en değerli analizleri sunuyor. Bu sekmeye ilk tıkladığınızda web sitenizin son 3 ayda göstermiş olduğu organik arama sonuçlarının analizi yer alıyor. En üstte son 3 aya ait gösterim, tıklama verilerine ait grafik ve altında da en çok gösterilen kelime ve aldığı tıklamalar, tıklanma sayısına göre sıralanıp, listeleniyor.

Google Search Console Performans

Google Search Console Performans

Tanımlı olarak 3 aylık veriler gösteren uygulamada isterseniz daha geniş ya da daha dar bir tarih aralığı belirtmeniz mümkün. İsterseniz son 7 gün, Son 1 ay ya da daha uzun (18 aya kadar) filtreleme yapabilirsiniz. Bunun için Tarih: Son 3 Ay yazan tuşu tıklayabilir ve açılan pencerede istediğiniz tarih aralığını seçebilirsiniz.

Google Search Console Tarih Aralığı Filtrelemek

Harika Analiz ve Filtrelemeler Şimdi Başlıyor

Performans sekmesinde yazımızın bu alanına kadar, Google'ın kendi gösterdiği verileri tarihsel olarak analiz ettik. Peki bizim işimize yarayan başka veriler var mı? Elbette olmalı. Bu durumda üst kısımda bulunan filtreleme tuşlarını kullanarak daha özel analizler çıkartmaya çalışacağız.

Yukarıdaki tuşlarda Yeni alanına tıklayıp, sorgu alanından Tam sorgu seçeneğini seçip anahtar kelime öbeğimizi giriyoruz: (Şunu içeren sorgular seçtiğimizde, bu anahtar kelime öbeğine uygun tüm seçenekler filtrelenecekken, tam sorguda yazdığımıza birebir bir sorgunun analizleri verilecektir.)

Google Search Console

Google Search Console

İstediğimiz verileri girdikten sonra Uygula tuşuna bastığımızda karşımıza bu kelime ile ilgili grafik ve rapor gelecektir. Gördüğünüz gibi ilgili kelime öbeği ile seçilen zaman diliminde ortalama kaçıncı sırada pozisyon almışız, kaç ziyaret sağlanmış, gösterim sayısına göre tıklama sayısı oranı nedir gibi önemli verilere ulaşabildik. Bu analizler ile bizim için önemli olan anahtar kelimelerde Google sıralamasında ne durumdayız rahatlıkla görebiliriz. Ortalama TO oranı yani bir anahtar kelimenin gösterimine karşılık aldığı tıklama sayısı oranı SEO açısından önemlidir. Yani ilgili aramayı yapan kullanıcılar size ait sonucu ne kadar çok tıklar ise TO oranınız o kadar yükselir. Bu size ait sonuçların ilgili anahtar kelimeler ile alakalı ve kullanıcıları doğru sayfaya yönlendirdiğini gösterir. Ortalama TO oranınız düşükse, Google'da arama sonuçlarında çıkan web sitenizin title ve description alanlarında problem olduğuna işarettir. Bu tip olumsuzluklarda Google Serach Console'un size verdiği veriler ile web sitenizin ilgili bölümlerini iyileştirebilirsiniz.

Bir Anahtar Kelimenin Performansını Geçmiş Dönemle Karşılaştırın

Sizin için önemli olan bir kelime öbeğinin bir tarihteki performansı ile daha eski bir tarihte olan performansını karşılaştırabilirsiniz. Bu analizin ne kadar önemli olduğunu belirtmemize gerek var mı?

Google Search Console

Google Search Console

Tarih tuşuna tıklayın, karşılaştır sekmesine basın ve karşılaştırmak istediğiniz tarih değerini işaretleyin. Son 28 günü, önceki dönemle karşılaştır seçerseniz, son 28 gün ile filtrelemeye ait son 28.günden itibaren 28 önceki günün verileri karşılaştırır. Örneklemek gerekirse şimdiki zaman 28.Haziran ise, 01.Haziran-28.Haziran ile 03.Mayıs-31.Mayıs arasındaki farkları raporlar. Bu örnekteki 28 gün bir seçenek sadece, bu dilimi daha kısa ya da daha uzun tutarak hedeflediğiniz kelimelerdeki sıralama düşme veya yükselişleri gözlemleyebilirsiniz. Bu aracın ne kadar önemli olduğunu gördünüz, sıralamada düşüş yaşadığınız kelimeleri Google Search Console ile tespit edebildiniz. Bunu size sağlayacak başka bir uygulamanın - en azından ücretsiz olarak - olmadığını da belirtelim. Demek ki bu araç sayesinde düşüş yaşadığınız kelimeleri hemen görüp, iyileştirme çalışmalarına başlayabilirsiniz.

Daha da Fazlası Var!

Hiç sıkılmayın, böylesine bir aracı bulmuşken tüm nimetlerinden faydalanın. Tüm detaylarına kadar bir kelimenin analizini bu uygulama ile yaptık. Şimdi ise bu uygulamanın en can alıcı noktasını sunacağız size: Bir anahtar kelime öbeğini pozisyonuna göre aratabilirsiniz, hatta şundan büyük, şundan küçük ya da şuna eşit şeklinde filtreleme yapabilirsiniz. Yani arama sonuçlarında 10. sıradan küçük: 1 ile 9. sırada yer alan kelimeleri ya da 10. sıradan yukarıda: 11. sıra ve yukarısı gibi filtreleme yapabilirsiniz. Böylelikle yüksek performanslı arama terimlerinizi ya da daha düşük performanslı kelimeleri görüntüleyebilir ve bunlar üzerinden web siteniz için stratejiler geliştirebilirsiniz. Aynı filtreleme mantığında ortalama TO, gösterimler ve tıklamalar için de raporlar üretebilirsiniz.

Google Search Console

Google Search Console

Harika veriler alıyorsunuz değil mi? Evet her web sitesinin kendisini geliştirmesi için gerekli olan bu uygulama sadece yukarıda saydığımız özelliklerle de sınırlı değil. Google adeta, web sitenizi daha iyi bir kullanıcı deneyimine sunmak için bize harika bir araç yaratmış.

Google Search Console'un Diğer Nimetleri

Dizin sekmesinde yer alan kapsam bölümünde web sitenizde olan hataları bulabilirsiniz. Bu hataları tespit ederek düzeltmeniz, Google sonuçlarında size artı puan kazandırır. Site haritaları bölümünde web sitenize ait sitemap.xml dosyasının Google tarafından indekslendiğini ya da indekslenmediğini görebilirsiniz. Eğer bu dosya sitenizde mevcut ise en son ne zaman işlenmiş, bu dosya kaynaklı kaç sayfa web sitenizden Google'a kayıt edilmiş görebilirsiniz. Bu dosya bu alanda görünmüyorsa ivedi olarak altyapı sağlayıcına ulaşmanı öneririz.

Google Search Console

Url kaldırma sekmesi ise Google'da web sitenizin indekslenen; ancak sizin Google tarafından indekslenmesini istemediğiniz sayfa ya da dosyalar için kullanılır. Örneğin web sitenize ait yönetici paneli linki Google tarafından indekslendi ise bu linki Google'dan kaldırmasını bu bölüm aracılığı ile isteyebilirsiniz. Aynı şekilde web sitenizde bulunan bazı dosyaların (Pdf, jpg) gibi web site sayfalarınızın içerisi haricinde direk dosya olarak indekslenmesini istemiyor iseniz bu bölümden bu ayarlamaları yapabilirsiniz.

Hız ve Mobil Analizleri

Geliştirmeler sekmesi altında da web sitenizin hızına ve mobil kısım kullanımına ait verileri ve varsa hataları görebilirsiniz. Örneğin bir sayfanızda 1200px ile en ölçümü verilmiş bir resim dosyası bu bölümde mobil kısım için hatalı olarak gösterilecektir. Evet bu bir hata, fakat hatanızı bu araç size direk göstermesi açısından önemli. Mobilde taşan içerik gibi bir uyarı ile Google size bu hatanın hangi sayfanızda olduğunu gösterecektir. Google Search Console bu tip hataları görmeniz, hatanın urlsini tespit edip hemen düzeltme işlemine başlamanız açısından çok önemli bir yardımcıdır. İlgili hataları düzelttikten sonra da yine aynı araç üzerinden sorunun düzeltildiği ve tekrar incelenmesi talebinde bulunabilirsiniz.

Bağlantılar Sekmesi

Bu alanda web sitenize alınan harici bağlantıları, en çok harici bağlantı alınan sayfaları ve bağlantıların hangi sitelerden geldiğine dair verileri bulabilirsiniz. Harici bağlantı yani backlinklerr SEO çalışmaları için önemlidir; dolayısı ile web sitenize bağlantı getiren ya da yeni bir içeriğinize bağlantı veren siteleri anlık görebilmek sizin için olumludur. Ek olarak bazı istenmeyen linklerde harici olarak web sitenize rakipleriniz tarafından verilebilir. (Bu konuyu başka bir yazımızda ele alacağız) Bu istenmeyen, spam olarak algılanabilecek linkleri de bu araç sayesinde görebilir ve spam olmaması açısından önlemler alabilirsiniz.

Google Search Console kullanımının önemini örnekler ile anlatmaya çalıştık. Web sitenizin daha çok ziyaretçi alması, daha başarılı olması için bu araç çok önemli bir kaynak. Bu aracı kullanmanızı ve sık sık analizler üretmenizi öneriyoruz.

Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.

Blogumuzdan Son Yazılar

31/12/2021
SEO, en temel hali ve en basit tanımıyla arama motoru optimizasyonu anlamına gelen bir terimdir. Basitleştirilmiş bir şekilde tanımlamak gerekirse Google arama motorunda arama yapan kişilerin bir işle...
30/06/2021
Seo kelimesi halk arasında kısaca Google'da üst sıralara çıkmak olarak tanımlansa da aslında altı göründüğünden oldukça dolu bir kavramdır. Evet, başarılı bir seo çalışması ile sitenizin Google organi...
30/05/2021
SEO, web sitelerinin organik arama sonuçlarında sıralamalarını yükseltebilmeleri için yapılan altyapısal ve içeriksel çalışmalar bütünüdür. Seo uzmanları ise internet sitelerinin Google Seo çalışma...
19/04/2021
Günümüzde Trendyol pazaryeri'nde satış yapan mağazaların sayısı bir hayli artmış durumda. Trendyol'da geliştirdiği altyapı ve sunduğu özel imkanlar ile tüketicilerin her geçen gün daha fazla ilgisini ...
15/04/2021
Ankara web tasarım fiyatları 2021 konusunda en başarılı seçeneklerden faydalanmaya ne dersiniz? Bu konuda en özel çözümlerden faydalanmak adına araştırmalarınızı titiz bir şekilde gerçekleştirmelisini...
02/04/2021
Yaşadığımız internet çağında çeşitli amaçlara hizmet eden binlerce web sitesi vardır. Web sitesi kullanmak da yaşlısından gencine herkes için bir zorunluluk haline gelmiştir. Öyle ki aynı konu üzerine...