SEO için 3 Temel Anahtar

30/11/2020

Arama motorlarında üst sıralarda yer almak ve daha fazla trafik almak ister misiniz? O halde bu yazımız tam size göre. Fazla başlık kirliliği yapmadan SEO için önemli olan 3 önemli unsuru sade ve anlaşılır bir şekilde bu yazımızda sizlerle paylaşacağız. Umarız yazımızın size SEO konusunda olumlu artıları olur...

SEO için 3 Temel Anahtar

Peki nedir bu SEO anahtarları?

  1. Altyapı
  2. İçerik
  3. Sabır

SEO Nedir?

Bir web sitesinin arama motorlarında daha fazla sayıda kelime ile üst sıralarda yer almasına yönelik çalışmaların tümü SEO olarak adlandırılabilir. SEO çalışmalarının ana amacı web sitesini arama sonuçlarında daha iyi konumlara getirerek, daha fazla organik ziyaretçi elde etmesidir. SEO search engine optimization yani arama motoru optimizasyonu kavramının kısaltılmış halidir.

Başarılı bir SEO çalışması için belki de yüzlerce unsur bulunmakta. Kimisi çok teknik terimleri barındırır; kimisi ise çok basit ama üzerinde emek verilmesi gereken unsurlardır. Bu yazımızda başarılı SEO çalışması yapmanız için sadece 3 tane temel unsurun ne kadar önemli olduğunu anlatarak size ışık tutmaya çalışacağız. SEO çalışmalarının temelini ziyaretçi memnuniyetini sağlamaya yönelik çalışmalar oluşturur. Yani web siteniz ziyaretçilerini ne kadar çok mutlu ederse SEO konusunda da o kadar başarılı olur. Bu son yazdığımız cümle başarılı bir SEO çalışmasının ana fikridir diyebiliriz.

Gelelim SEO için 3 Anahtara:

1- Altyapı

Arama motorlarında üst sıralarda yer almanız için öncelikle web sitenizin altyapısının belirli kriterleri sağlaması gereklidir. Web sitenizi oluşturmadan önce doğru bir altyapı üzerinde çalıştığınızdan emin olmalısınız. Peki nedir bu altyapı kriterleri:

Site Hızı

Web sitenizin bulunduğu datacenter ve içinde bulunduğu sunucunun kesintisiz ve hızlı web servisi sağlaması çok önemlidir. Çünkü hızlı web siteleri ziyaretçilerini mutlu eder. Yavaş açılan siteler ziyaretçi kaybı yaşatacağı için SEO açısından eksi bir puandır. Bu yüzden web sitenizi yayınlayacağınız barındırma-hosting firmasını seçerken çok dikkatli olmalısınız. Burada hosting hizmetinin ucuz olmasına kesinlikle aldanmayın. Öncelikli olarak Türkiye merkezli ve iyi-son teknoloji donanıma sahip bir datacenterdan hizmet almayı düşünün.

Mobil Uyum - Responsive Tasarım

Web siteniz mobil uyumlu değilse SEO çalışmalarını olduğu gibi durdurup öncelikle web sitenizi mobil uyumlu hale getirmelisiniz. Mobil uyumlu web siteleri tasarım altyapısı olarak ziyaret edildikleri ekrana göre kendilerini otomatik olarak biçimlendirir ve ekran boyutu farketmeksizin kusursuz görüntülenirler. Bu kusursuz görünüm de iyi bir kullanıcı deneyimi için oldukça önemlidir. Bu yüzden responsive tasarım altyapılı bir web sitenizin olması SEO çalışmalarına başlarken oldukça önemlidir.

Web Site altyapınız SEO için Çok Önemlidir

SSL Sertifikası

Son dönemde öncelikli olarak Google tarafından web sitelerinin SSL sertifikasına sahip olup olmadığı SEO çalışmaları için oldukça önemli bir kavram haline geldi. Google web sitelerini güvenli ya da güvenli değil şekilde ayırarak kendi arama sonucu sıralamasında SSL sertifikası sahipliğine oldukça önem verdi. Burada bahsedilen güvenlik web site ziyaretçilerinin bilgilerinin 3. kişilerle paylaşılmasını - çalınmasını önlemeye yöneliktir. Bu yüzden web sitenizin SSL sertifikasına sahip olması SEO çalışmalarında kritik bir diğer özelliktir.

SSL Sertifikası Nedir?

SSL (Secure Sockets Layer) sertifikaları, site adreslerinin - urllerin doğruluğunu kontrol eden, iki merkez arasındaki veri iletişimini şifreli kanal üzerinden yaparak güvenli bir şekilde iletilmesini sağlayan bir dijital güvenlik sistemidir. SSL sertifikasına sahip sitelere giriş yaptığınızda tarayıcı üzerinde alan adı yazan yerin solunda bir kilit ikonu görürsünüz. Bu kilit ikonu ilgili sitenin SSL sertifikasına sahip olduğunu gösterir.

Sade ve Temiz Kodlar

Web sitenizde gereksiz hiçbir kod bulunmamalıdır. Javascript ya da css gibi dosyalar web sitelerini yavaşlatırlar. Dolayısı ile web sitenizden ihtiyacınız olmayan - kullanmadığınız javascript ve css dosyalarını kaldırmalısınız. Bunun haricinde web siteniz oluşturulurken sade ve ek yük getirmeyen kodlamaları kullanmanız SEO açısından önemli bir unsurdur.

Akıllı Urllere Sahip Olma

Web sitenizde oluşturduğunuz içeriklerin sade ve SEO uyumlu şekilde otomatik olarak oluşması oldukça önemlidir. Örneğin SEO Nedir başlıklı bir sayfanız için alanadi.com/seo-nedir gibi bir url yapılandırması SEO için doğru iken alanadi.com/incele/?id=99 yanlış bir yapılandırmadır. Bu yüzden web site sayfalarınızın urllelerinin doğru ve SEO uyumlu şekilde oluştuğundan emin olmalısınız.

Site Haritasına Sahip Olma

Arama motorları web sitenizdeki içerikleri - yeni eklenen sayfaları site haritası olarak adlandırılan bir dosya üzerinden takip ederler. Genellikle sitemap.xml olarak adlandırılan bu haritaya sahip olmanız SEO açısından oldukça önemlidir. Bu harita web sitenizdeki tüm içeriklerinizi listeler ve arama motorlarının takip etmesini sağlar. Öneri olarak otomatik güncellenen, yani yeni bir içerik eklediğinizde eş zamanlı olarak bu haritaya kaydeden bir site haritasına sahipseniz her yeni içeriğiniz hızlıca arama motorları tarafından indekslenecektir.

Diğer Altyapısal Özellikler

Web sitenizde favicon bulunması, Google Analytics ve Google Search Console tanımlaması yapılmış olması SEO çalışmalarında size artı sağlar. Ek olarak sosyal medya ile entegre siteler SEO açısından bir adım önde olurlar. Yani içeriklerinizin sosyal medyada kolayca paylaşılması için gerekli ikon ya da uygulamalar web sitenizde bulunmalıdır.

2- İçerik

Altyapısı SEO kriterlerine uygun olan bir web sitesinin SEO'da başarılı olması için gerek duyduğu en önemli değer içeriktir. İçerikler web sitenizin ziyaretçi kapasitesini, sitede ortalama geçirilen süreyi ve yeni ziyaretçiler edinmenizi sağlayacak en önemli konudur. İçerikleriniz ne kadar kaliteli, ilgi çekici ve özgün ise ziyaretçilerinizi o kadar memnun edecek, onların bu içeriği başka siteler ya da sosyal medya üzerinde paylaşmasını sağlayacak ve buna bağlı yeni ziyaretçiler kazanmanızı sağlayacaktır. Herbir yeni ziyaretçi size artı bir SEO puanı olarak geri dönecektir.

Ana Sayfa Title ve Description

Ana sayfanızda doğru title ve description tanımı SEO açısından oldukça önemlidir. Title sitenizi ifade eden ana başlık olarak ifade edilebilir. Bu alana 70 karakteri geçmeyen ve sizi en iyi tanımlayan ifadeyi girmelisiniz. Description alanı da title alanında belirttiğiniz ifadenin biraz daha genişletişmiş halinin kullanıldığı alandır. Title ve description alanlarında peşi sıra anahtar kelimelerinizi dizmek yerine anahtar kelimelerinizi geçirerek kurduğunuz anlamlı cümleler SEO açısından daha iyidir.

Ana Sayfa İçerikleri

Ana sayfanızda bazı içeriklere yer vermek SEO çalışmalarında sizin için önemli olacaktır. Örneğin sizi anlatan kısa bir özeti ana sayfanızda bulundurmak, verdiğiniz hizmetlere kısaca yer vermek ve blog sayfanızdaki son içeriklere ana sayfanızda yer vermek SEO çalışmalarında size artı sağlar.

Özgün, Kaliteli ve İlgi Çekici İçerik Oluşturun

Sayfa sayınızın fazla olması SEO çalışmaları için birşey ifade etmez. Önemli olan ne kadar kaliteli içeriğe sahip olduğunuzdur. Dolayısı ile az ama öz içerik oluşturup yayınlamanız hiçbir kaliteye sahip olmayan yüzlerce sayfa yayınlamanızdan iyi olacaktır. Öncelikli olarak ziyaretçileriniz üzerine odaklanın ve arama motorlarını düşünmeyi bir kenara bırakarak kaliteli ve özgün içerikler oluşturun. Kısa yazıları içerik olarak yayınlamaktan kaçının. Kısa içerikli sayfalarınız varsa bunları kaldırın ya da birbiri ile alakalı 2-3 kısa içeriği tek bir içerik olarak üretip yayınlamayı deneyin. İyi ve ziyaretçi ilgisini çekecek bir yazının en az 500 kelimeden oluşması gerektiğini unutmayın.

İçerikleriniz SEO için Çok Değerlidir

Kaliteli İçerik Yayılır

Kullanıcı ilgisini çeken içerikler sosyal medya, forum ya da başka web siteleri üzerinden paylaşılırlar. Bu paylaşımlar size ücretsiz olarak yeni ziyaretçiler - müşteriler kazandırır. Dolayısı ile SEO çalışmalarında içeriğin önemini kavramak ve içerik üretmek oldukça önemlidir.

Blog Olmaz ise Olmaz

Web sitenizde bir blog bölümü bulunmalı ve içerisinde sektörünüz - ürünleriniz ile ilgili özgün ve ilgi çekici yazılara yer vermelisiniz. Blog bölümü web siteniz için özgür bir kategori olarak adlandırılabilir. Lakin bu bölüm altında sizinle alakalı istediğiniz gibi içeriklere yer verebilirsiniz. Örneğin bir ürünün faydasını anlatan bir içerik oluşturabileceğiniz gibi, bir araştırma ya da istatistiğe de yer verebilirsiniz. Bu tip içerikler ziyaretçileriniz için oldukça ilgi çekici olacaktır. Tabii ki bu içerikleri kendiniz oluşturmanız ya da profesyonel bir destek ile özenle oluşturulması oldukça önemli. Kopya - başka sitelerden tamamen alıntı içeriklerin size SEO konusunda oldukça olumsuz etkileri olacağını da belirtelim.

Blog SEO

İçeriklerinizi Görseller ile Süsleyin

Web siteniz için oluşturduğunuz içeriklere görseller ekleyin. Bizce içeriğinizdeki her 300 kelimenin altına o bölüm ile ilgili yine özgün ve kaliteli bir görsel yükleyebilirsiniz. Bu içeriğinizin okunması ve anlaşılması açısından oldukça önemlidir. Bu görselleri rakip firma ya da Google üzerinden aratıp kullanmayın. Ücretli ya da ücretsiz birçok resim sağlayan internet sitesi mevcut, içeriğiniz için bu siteleri kullanmanızı ya da direkt kendi çekimini yaptığınız görselleri kullanmanızı öneririz.

Görsel Optimizasyonu

İçeriklerinizde kullandığınız resimlerin doğru ölçüde ve boyutta olduğundan emin olmalısınız. Örneğin bir içerik sayfasında resim eni en fazla 2000px olmalıdır. Ek olarak dosya boyutu da 200kb'yi geçmez ise iyi olur. Bunu sağlamak için bir görsel editör programı kullanabilir ve en son tinypng.com gibi bir uygulama aracılığı ile görselin dosya boyutunu düşürebilirsiniz. Bu konuyu gözardı etmemenizi, içerik sayfanızın hızlı açılması için öneririz.

Videolar İçeriğin İlgisini Arttırır

Eğer içerikleriniz ile ilgili video oluşturabiliyor iseniz bunlara da içerikleriniz arasında yer vermenizi öneririz. Videolar ziyaretçilerinizin ilgisini çekecek ve ilgili sayfanızın daha popüler olmasını sağlayacaktır.

Yorumlara Yer Verin

Ziyaretçilerinizin gezindikleri sayfalarda yorum yapmasına imkan sağlayın. Bu yorumların sizin onayınızı takiben herkes tarafından görüntülenmesine izin verin. Yorumlar içerisinde cevap vermeniz gerekli olan hallerde açıklayıcı olarak cevabınıza yer verin. Bu diğer ziyartçileriniz için oldukça önemli bir bilgilendirme olacaktır. Çok yorum alan sayfaların daha çok ilgi çekeceğini ve ziyaretçi sayılarının artacağını unutmayın.

Backlink

İyi içerikler harici web sitelerinde ya da forumlarda paylaşılır. Bu da sizin backlink almanızı sağlar. Backlink harici sitelerden web sitenize aldığınız bağlantılar anlamına gelir ve domain - alan adı skoru yüksek sitelerden web sitenize bağlantı almanız SEO açısından oldukça önemlidir. Ne kadar çok kaliteli ve ilgi çekici içeriğiniz var ise o kadar backlink alma şansına sahip olursunuz.

3- Sabır

Diğer dijital pazarlama (Google Ads - Sosyal Medya Yönetimi - Sosyal Medya Reklamları) araçlarına göre SEO olumlu sonuçlarının zamansal olarak daha çok beklenmesi gereken bir çalışma türüdür. Ya da olumlu sonuçlarını eş zamanlı görebileceğiniz bir çalışma türü değildir. Ancak SEO çalışmalarının sonuçlarını gördükten sonra diğer tüm dijital pazarlama araçlarına göre daha yüksek verim sağlayan bir çalışma türü olacağını göreceksiniz. Dolayısı ile başarılı SEO çalışmalarının üçüncü anahtarına sabır kavramını belirtmeyi uygun gördük. Kaliteli içerik üretmeye ve yayınlamaya pes etmeden devam etmek, olumsuz bir sonuç ile karşılaşıldığında panik yapmamak - hızlıca değişim yapmamak - belirlenen strateji üzerinde inatla çalışmaya devam etmek SEO çalışmalarında başarının anahtarlarından birisidir. SEO çalışmalarına başladıktan 1 ay sonra sıralamada bir düşüş olduğunda, yapılan çalışmanın yanlış olduğunu düşünüp strateji değiştirmek sizi yanlışlığa götürebilir. Burada biraz nefes alıp 10 gün kadar daha sonuçları analiz ederek geliştirme yapmak daha sağlıklıdır.

Kısa Sürede Başarılı Bir SEO Çalışması İmkansızdır

SEO çalışmalarında 1 hafta ya da 10 günde başarıya ulaşmak imkansızdır. SEO emek isteyen, zamana yayılan, sürekli titizlikle takip edilmesi gerekli çok ciddi bir çalışma türüdür. Olumlu sonuçlarının ortaya çıkması sektör ve anahtar kelime rekabetine göre değişkenlik gösterir. Başarılı bir SEO çalışmasının ortalama olarak 3 aylık bir süre zarfında olumlu sonuçlar getirmesi ve buna bağlı artarak devam etmesi gerektiğini söyleyebiliriz.

SEO Nedir? Profesyonel SEO Çalışmalarının Etkileri Nelerdir? başlıklı yazımız da ilginizi çekebilir.

Konu ile ilgili harici bir blog yazısı: SEO Danışmanlığında Takip Ettiğim Süreçler

Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.

Blogumuzdan Son Yazılar

31/12/2021
SEO, en temel hali ve en basit tanımıyla arama motoru optimizasyonu anlamına gelen bir terimdir. Basitleştirilmiş bir şekilde tanımlamak gerekirse Google arama motorunda arama yapan kişilerin bir işle...
30/06/2021
Seo kelimesi halk arasında kısaca Google'da üst sıralara çıkmak olarak tanımlansa da aslında altı göründüğünden oldukça dolu bir kavramdır. Evet, başarılı bir seo çalışması ile sitenizin Google organi...
30/05/2021
SEO, web sitelerinin organik arama sonuçlarında sıralamalarını yükseltebilmeleri için yapılan altyapısal ve içeriksel çalışmalar bütünüdür. Seo uzmanları ise internet sitelerinin Google Seo çalışma...
19/04/2021
Günümüzde Trendyol pazaryeri'nde satış yapan mağazaların sayısı bir hayli artmış durumda. Trendyol'da geliştirdiği altyapı ve sunduğu özel imkanlar ile tüketicilerin her geçen gün daha fazla ilgisini ...
15/04/2021
Ankara web tasarım fiyatları 2021 konusunda en başarılı seçeneklerden faydalanmaya ne dersiniz? Bu konuda en özel çözümlerden faydalanmak adına araştırmalarınızı titiz bir şekilde gerçekleştirmelisini...
02/04/2021
Yaşadığımız internet çağında çeşitli amaçlara hizmet eden binlerce web sitesi vardır. Web sitesi kullanmak da yaşlısından gencine herkes için bir zorunluluk haline gelmiştir. Öyle ki aynı konu üzerine...