Eticaret Sitenize SEO Analizi Yapalım mı?

03/10/2020

SEO, yani search engine optimization: arama motoru optimizasyonu... Son yıllarda hayatımıza giren en önemli kelimelerin başında geliyor. SEO, bir web sitesinin arama motorları üzerinde organik arama sonuçlarında daha iyi yer edinmesi ve buna bağlı daha fazla trafik almasını sağlayan çalışmaya verilen isimdir. Bir eticaret siteniz var ise SEO kelimesi sizin için de oldukça önemli bir kavram demek oluyor. Bu yazımızda eticaret sitenizin SEO anlamında başarılı mı, yetersiz mi bu sorulara cevap vermeye çalışacağız. Ek olarak SEO çerçevesinde başarısız olunan noktalarda neler yapılabilir bunlara değinmeye çalışacağız.

Eticaret Sitenize SEO Analizi Yapalım mı?

Eticaret Sitenizin Altyapısı Tam Olarak SEO Uyumlu mu?

Altta sıralayacağımız özelliklerden ne kadar fazlası eticaret sitenizin altyapınızda mevcut ise SEO altyapınız o kadar güçlü demektir.

  • Mobil Uyum
  • SSL Sertifikası
  • Akıllı Urller (Ürün ismine göre oluşan, karmaşık olmayan link yapısı)
  • Favicon (Browser üzerinde eticaret sitenizi temsil eden ikon)
  • Site Haritası (Sitemap.xml olarak bilinen eticaret sitenizin linklerini ve yeni eklenen urrlleri arama motorlarına daha çabuk bildiren dosya)
  • Site Hızı (Eticaret siteniz ne kadar hızlı ise SEO için artı puandır)
  • Ürün resimlerinde alt etiketi
  • Otomatik oluşan ürün title ve descriptionları
  • Google Analytics Entegrasyonu

Yukarıda belirttiğimiz temel altyapısal SEO özellikleri e-ticaret sitenizde mevcut ise Altyapısal SEO anlamında sınıfı geçtiniz demektir. Şimdi gelelim özellikle Google için çok önemli olan içeriksel SEO özelliklerine...

Ana Ürünleriniz Aratıldığında İlk Sayfada mısınız?

Binlerce sitede satışı olan bir üründen bahsetmiyoruz ama sizin sitenizde bulunan ve 30-40 farklı eticaret sitesinde de ayrıca satılan bir üründe, arama sonuçlarında ilk sayfada mısınız? Cevabınız evet ise SEO anlamında başarılı bir iş çıkartmışsınız. Ancak cevabınız hayır ise bazı şeylerde ters giden birşeyler var.

Ürünlerim Google'da Çıkmıyor, Ne Yapmalıyım?

Yazımızın en başında anlattığımız altyapısal özellikler eticaret sitenizde mevcut ama buna rağmen Google'da kötü bir sıralama elde ediyor iseniz yapmanız gerekli tek şey içeriğinizi geliştirmek. Burada ürün içeriklerinizi tek tek ele almalı ve bu içerikleri özgün ve kaliteli bir şekilde geliştirmelisiniz. Eticaret sitenizde "ürün detayları güncellenmektedir" ibaresine sahip ürünler bulunmamalıdır. Ya da tek satır açıklamaya sahip ürünler yer almamalıdır. Tüm ürünlerinize ait açıklayıcı, ziyaretçilerinizin aklında soru işareti bırakmayan detay ve açıklamalar bulunmalıdır. Ürünleriniz için ekstra görseller ve video eklemek yine sizin yararınıza olacak bir diğer içerik konusudur.

Eticaret Sitene SEO Analizi Yapalım mı?

Ege yöresinde saf ve organik zeytinyağı üretip sattığınızı düşünelim. Size benzer işi yapan ve eticaret sitesine sahip en az 50 işletme mevcut... Bu durumda, siz ürünleriniz ile farklılaşmalı ve ürün içeriklerinize çok fazla önem vermelisiniz. Ürün içeriklerinde "%100 organik, %100 sağlıklı" gibi içerikler barındırmanızın size SEO açısından bir faydası olmayacaktır. Burada ilgili ürün içeriğine gerekirse çokca vakit harcayıp ve emek vererek ilgi çekici, daha önce kullanılmamış, farklı ve kaliteli bir içerik oluşturmalısınız. Google'da ve diğer arama motorlarında başarının temeli özgün, kaliteli ve ilgi çekici içerikten geliyor. Bu özelliğe sahip içerikler ziyaretçileri memnun ettiği için siteniz artı puan kazanıyor. Bir içerik beğenilir ve ilgi çekerse trafiğiniz artacak, sitenizde gezinme süre ortalamaları artacak ve bu da size olumlu puanlar kazandıracaktır. Ek olarak nihai amacınız satış yapmak olduğuna göre başarılı SEO çalışması siparişlerinizi de arttıracaktır.

Eticaret Sitenizde Çalışmayan Linker Var mı?

Eticaret siteniz içerisinde birbirine bağlı linkleri kontrol edin. Çalışmayan linkleri derhal ortadan kaldırın. Menü yapınızda içeriği bulunmayan sayfalara olan linkleri kaldırın. Özet olarak eticaret siteniz içerisinde kırık linkler varsa SEO açısından negatif puan alırsınız.

İçerik Sayfalarında Gereksiz Detaylar Var mı?

Ürün ya da sayfalarınızda içeriğinizin bulunduğu alanlarda gereksiz kodlama olmamalıdır. Dışardan gelen javascript, ya da çok yüklü css dosyaları veya style kullanımı sayfanızın çalışma hızını ağırlaştıracağı için SEO açısından negatif puandır. Ürün ve sayfalarınızda sadeliği ön plana çıkarın ve gereksiz kodlamalardan kaçının. Aynı şekilde ürün ya da sayfa görsellerinin boyutları da ilgili içeriğin hızını etkileyecektir. İlgili içeriklerde boyutu optimize edilmiş görselleri kullanmanızı öneririz. Ve ek olarak içerik içerisinde abartılı sayıda görsel kullanmamanızı da öneririz. Bir ürün için 5-6 görsel kullanmanız idealdir; bu görsel sayısı ziyaretçinize bilgi vermek ve algı oluşturmak için yeterlidir. Çok detaylı bir sunum yapmanız gerekli ise onlarca resim kullanmak yerine bir video oluşturabilir ve bunu Youtube ya da benzer bir mecraya yükleyip, içeriklerinize adapte edebilirsiniz.

Eticaret Sitene SEO Analizi Yapalım mı?

Blog Sayfaların Var mı?

Bir blog bölümünüz ve altında özgün içerikler bulunan bir yapınız yok ise ilk sayfada çıkmayı hayal etmeyin. Ve hemen şimdi işe koyulun, blog kategorinizi oluşturun ve altına ilgi çekici, özgün - kaliteli yazılar oluşturun. Bunu yapmanız size SEO açısından çok önemli artılar getirecektir. "Nasıl içerik oluşturacağım?" diye soranlar var ise de cevabı basit: ilgili ürünleriniz için bir hikaye oluşturup, tüm detayları kaleme dökeceksiniz... Tabi ki bu içerikleri uzun hazırlamaya ve imla kurallarına dikkat etmeniz SEO açısından önemli.

Eticaret Sitene SEO Analizi Yapalım mı?

Sitenizde İç Linkler Yeterli Sayıda Mevcut mu?

Bir ürün ya da içerik sayfanızdan diğer ilgili ürün ve içeriklere bağlantı vermeniz önemli bir konudur. Bu hem ziyaretçilerinizin eticaret sitenizde kolay gezinmelerine hem de aradıklarını kolayca bulmalarını sağlar. Özellikle ürün sayfalarınızdan bu ürünü alanlar bunları da aldı ya da bu üründe ilginizi çekebilir gibi bağlantılar oluşturabilirsiniz. Blog sayfalarınızda ya da içeriğini ürettiğiniz sayfalarda da birbiri ile alakalı yazılarınız arasında bağlantılar oluşturabilirsiniz. Örneğin: "Bu yazımızda ilginizi çekebilir, Konu Başlığı" gibi...

Eticaret Sitene SEO Analizi Yapalım mı?

Sitenizden Hemen Çıkma Oranı Nasıl?

Hemen çıkma oranı eticaret sitenizden fazla gezinti yapmadan terk eden ziyaretçilerinizin yüzdesidir. Hemen çıkma oranı ne kadar az ise SEO açısından o kadar iyidir. Yine bu konuda en önemli unsurumuz içerik olacaktır. İçeriğiniz kuvvetli oldukça hemen çıkma oranı azalacaktır. Eticaret sitenizin hızı, kullanım kolaylığı, aranan ürünün kolayca bulunması gibi etkenlerde hemen çıkma oranını azaltacaktır. Hemen çıkma oranını Google Analytics üzerinden detaylıca ve belirli tarihlere göre incelemeniz mümkün.

Müşteri Hizmetleri Bölümü

Eticaret sitesi sahiplerine anlamsız gelen ancak kullanıcıların çok önem verdiği bölümdür burası... Teslimat, iade, garanti vb. gibi tüm bu konulara ait detayları özenli bir şekilde hazırlamanız size kullanıcı memnuniyeti sağlayacaktır. Hep tekrarladığımız gibi kullanıcı memnuniyeti başarılı bir SEO çalışmasının temeli demektir.

Eticaret Sitene SEO Analizi Yapalım mı?

Sosyal Medyada Ne Kadar Etkileşimdesiniz?

Sosyal medyayı kullanıyor musunuz? Gerçek takipçilerin, izleyicileriniz ne kadar? Bir gönderi paylaştığınızda gerçek bir kitleye ulaşabiliyor musunuz? Bu soruların cevapları SEO için oldukça önemli... Görünen takipçi sayınızın bir önemi yok, 10.000 takipçi satın almak yerine sizi gerçekten takip edecek 100 kişiye ulaşmanız daha önemli. Paylaştığınız her bir gönderinin internet üzerinde bir kaydı var ve bunu sizi takip eden gerçek olan 100 kişiye bile sunmanız önemli çünkü bu gönderiniz illa ki paylaşılacak ve değer kazanacak...

Backlink Almak

SEO çalışmalarında en çok konuşulan konuya geldik. Backlink! Evet, özel ya da önemli sitelerden web sitenize link almanız oldukça önemli bir konu. Peki yukarıda bahsettiğimiz unsurlara uyduğunuz zaman doğal olarak backlink alabileceğinizi şimdi fark ettiniz mi? Yani, zaten özel bir gönderi ya da içerik zaten kendiğinden yayılır ve internet üzerinde eticaret sitenize linkler oluşur. Ek olarak backlink satın almanızı kesinlikle önermiyoruz. İçeriğinize önem ve emek verirseniz zamanla doğal backlinkler kazanacağınızı göreceksiniz.

Google Search Console Kullanıyor musunuz?

Eticaret Sitene SEO Analizi Yapalım mı?

Eticaret sitenize gelen trafiği organik arama kelimelerine göre raporlayabileceğiniz en etkin kaynak Google Search Console'dur. Bu uygulamayı kullanmak size etkin bir bilgi ve istatistik sağlayacağı için size artı bir SEO çalışmalarınızda katkı sağlayacaktır.

Google Serach Console ile İlgili Detaylı Bir Blog Yazımız Mevcut: Web Siteniz için Harika Bir Araç: Google Search Console

Özetle e-ticaret sitenizde başarının temeli başarılı bir SEO çalışmasından geçiyor. SEO planlı, sabırlı ve özenle çalışılarak başarılı olunabilecek bir konudur. Eticaret sitenize ne kadar çok içeriksel emek verirseniz o kadar başarılı olacağınızı göreceksiniz.

Henüz Eticaret Siteniz Yok ve Eticarete Başlamak ya da Profesyonel Seo Hizmeti Almak İstiyorsanız Bize Ulaşabilirsiniz: 0(312) 963 15 01

Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.

Blogumuzdan Son Yazılar

31/12/2021
SEO, en temel hali ve en basit tanımıyla arama motoru optimizasyonu anlamına gelen bir terimdir. Basitleştirilmiş bir şekilde tanımlamak gerekirse Google arama motorunda arama yapan kişilerin bir işle...
30/06/2021
Seo kelimesi halk arasında kısaca Google'da üst sıralara çıkmak olarak tanımlansa da aslında altı göründüğünden oldukça dolu bir kavramdır. Evet, başarılı bir seo çalışması ile sitenizin Google organi...
30/05/2021
SEO, web sitelerinin organik arama sonuçlarında sıralamalarını yükseltebilmeleri için yapılan altyapısal ve içeriksel çalışmalar bütünüdür. Seo uzmanları ise internet sitelerinin Google Seo çalışma...
19/04/2021
Günümüzde Trendyol pazaryeri'nde satış yapan mağazaların sayısı bir hayli artmış durumda. Trendyol'da geliştirdiği altyapı ve sunduğu özel imkanlar ile tüketicilerin her geçen gün daha fazla ilgisini ...
15/04/2021
Ankara web tasarım fiyatları 2021 konusunda en başarılı seçeneklerden faydalanmaya ne dersiniz? Bu konuda en özel çözümlerden faydalanmak adına araştırmalarınızı titiz bir şekilde gerçekleştirmelisini...
02/04/2021
Yaşadığımız internet çağında çeşitli amaçlara hizmet eden binlerce web sitesi vardır. Web sitesi kullanmak da yaşlısından gencine herkes için bir zorunluluk haline gelmiştir. Öyle ki aynı konu üzerine...