E-ticarette Başarı İçin Tecrübeyle Sabit Önerilerimiz

10/03/2020

E-ticarete başladınız ya da bir zamandır internet üzerinden satış yapıyorsunuz. Bu yazımızda e-ticaret sitenizin daha başarılı olması, müşteri memnuniyetini sağlayabilmesi ve satışlarını arttırabilmesi için tecrübemizle edindiğimiz bilgileri size aktarmaya çalışacağız.

E-ticarette Başarı İçin Önerilerimiz

E-ticaret sitenize içeriksel ve kontrol amaçlı zaman ayırıyor musunuz?

Fiziksel bir dükkanınız olsa, her sabah dükkanınızı açtığınızda genel bir temizlik ve düzen işlemi yapıyorsunuz değil mi? E-ticaret siteniz için de ürünleriniz haricinde içeriksel ve genel düzeni sağlayacak kontrolleri günlük yapmalısınız. Örneğin, her yeni günde e-ticaret sitenizin belirli sayfalarını, kendinizi web sitenize yeni girmiş bir müşteri gibi düşünerek gezin. Bu gezinme esnasında herşey yolunda mı, aradığınızı kolay bulabiliyor musunuz; ya da sepete ekleme çıkarma ve sipariş aşamalarında rahat hareket edebiliyor musunuz düşünün ve eksik gördüğünüz noktaları not alıp, iyileştirme çalışmalarına başlayın.

Bu gezinti esnasında kuşku duyduğunuz tüm unsurları not alın ve üzerinde düşünün. Hatta bunları altyapı sağlayıcınız ile tartışın. Eğer ki e-ticaret sitenize artı getirecek noktaları belirler ve düzeltirseniz e-ticaret sitenizi daha da büyütmüş olacaksınız.

Caddede bir dükkanınız olsa rakiplerinizi ve fiyatlarını incelemek üzere bir elemanınızı kısa kısa turlara gönderdiğinizi hepimiz biliyoruz :) Gelen bilgilere göre de fiyatlarınızı değiştirip, vitrininizi 1 saat içerisinde nasıl tepe taklak değiştirdiğinize siz bile bazen inanamıyorsunuz... Aynı şekilde internet üzerinde de rakiplerinizi ve fiyatlandırmalarını kontrol etmeli ve değişmesi gerekli durumlarda ürün fiyatlarınızı güncellemelisiniz. Bir fiziki dükkanın vitrini ne ise, sizin de ana sayfanız, ana sayfanızdaki bannerlar e-ticaret sitenizin vitrinidir. Dolayısı ile fiziki dükkanda üzerine titrediğiniz vitrininize gösterdiğiniz özeni e-ticaret sitenizin de her alanına göstermelisiniz.

Profesyonel Bannerlar Oluşturun

Eticaret siteniz için profesyonel görünümlü, ürünlerinize özel, tüketiciyi satın alıma teşvik edici bannerlar oluşturun. Bu konuda harcama yapmaktan çekinmeyin. E-ticaret siteniz sizin satış yaptığınız, size getiri sağlayan alanınızdır. Dolayısı ile e-ticaret sitenizin profesyonel görünmesi oldukça önemli. Ana sayfanızda hiç banner olmadan ya da amatörce hazırlanmış bannerlar olduğundaki hali ile 2-3 adet profesyonel bannera yer verdiğinizdeki görünümlerini karşılaştırın, profesyonel bannerlar ile e-ticaret sitenizin nasıl profesyonel ve şık göründüğüne inanamayacaksınız.

Özetle, önem verdiğiniz 2-3 ürün için özel bannerlar oluşturmalı ve e-ticaret sitenizin ana sayfasında paylaşmalısınız. E-ticaret sitenize giren kullanıcı bu bannerlardan etkilenir ve ilgili ürünü ziyaret eder, sonrasında ise sipariş verme sürecine girme olasılığı başlar.

E-ticarette Başarı İçin Önerilerimiz

Kullanıcılar Satın Alım Kararını Nasıl Verir?

Web sitenizi ilk defa ziyaret eden bir kullanıcı tam aradığı ürünü sizin sitenizde bulduysa ve bu ürünü daha önceden hiç satın almadıysa, ilgili ürünün tüm detaylarını görmek isteyecek, sıkı bir inceleme sürecinden geçecek, aklına takılan sorular olur ise size ulaşıp cevaplamanızı bekleyecek ve ürün fiyatını da bütçesine uygun bulursa sipariş verecektir.

Ürünleriniz ile ilgili ne kadar fazla detay verebiliyorsanız bunu e-ticaret sitenizde verin. Ürüne ait mümkün olduğunca fazla sayıda görseli e-ticaret sitenize yükleyin. Ürün ile ilgili bir video varsa bunu da ürün sayfanızda paylaşın. Soruları olan kullanıcılarınızın size kolayca soru sorması için ürün sayfası içeriğinde size ulaşmalarını sağlayan bir form bulundurun. Ziyaretçiler tarafından bu form doldurulduğu zaman sizi anlık haberdar eden bir sistemin olduğundan emin olmalısınız ki, kullanıcıya cevap vermekte gecikmeyin. Bir kullanıcı size soru sorduğunda bu soruyu hızlıca cevaplamanız gerektiğini de unutmayın! Ne kadar hızlı ve tatmin edici cevap verirseniz, karşınızdaki kullanıcı size o kadar güvenir ve siparişi sizin sitenizden verme olasılığı artar.

Fiyatlandırma Önemlidir

E-ticaret sitenizdeki ürünlerin fiyatlandırması oldukça önemlidir. Aynı ürün başka bir e-ticaret sitesinde sizin sitenize göre daha ucuzsa inanın ki, hiç kimse sizin e-ticaret sitenizden sipariş vermeyecektir. Çok rekabeti olan ürünlerde fiyatlandırma kullanıcıyı kendisine çeken ilk ve en önemli değerdir. Elbette web siteniz üzerinden verdiğiniz müşteri desteği, kargolama süreleri bu süreçte önemli bir etken ama piyasada ortalama 1000₺ olan bir ürünü siz kendi e-ticaret sitenizde 1300₺'ye satamazsınız, bunu bilmelisiniz!

Kargo Detayları, Avantajları Size Müşteri Kazandırır

Tüketiciler satın alım esnasında heyecanlıdır. Ürünü hemen satın almak ve ürünü hemen edinmek isterler. Dolayısı ile aynı gün kargo gibi seçenekler tüketiciyi cezbeder. Stoklu e-ticaret her zaman güven vericidir, stoğunda ürün bulunan bir e-ticaret sitesi, ilgili ürün sipariş verildiğinde çok hızlı bir şekilde kargoya verebilir. Bu bakımdan siparişlerinizi çok hızlıca kargolamanız size çok büyük artılar katacaktır. Eğer bir siparişi 1 hafta sonra kargolamak gibi bir niyetiniz varsa ve bu ürün en az 10 e-ticaret sitesinde bulunan bir ürünse, sizin adınıza şimdiden üzüldüğümüzü belirtelim.

E-ticarette Başarı İçin Önerilerimiz

Aynı Gün Kargo Sağlamak Çok Faydalı Bir Pazarlamadır

3-4 gün içerisinde kargoya verilir ibaresi mi; Saat 16.00'ya kadar sipariş verin, ürün bugün kargoda ibaresi mi? Tartışmaya gerek yok değil mi? Aynı gün kargo servisi sunmak ilgili e-ticaret sitesi için çok büyük bir artıdır. Stoksuz e-ticaret yapıp onbinlerce ürünü satışa sunmak yerine daha özel, daha az ürünlü ve stoklu şekilde e-ticaret yapmak bizce daha başarılı sonuçlar getirecektir.

Kendi üretimin ya da distribütörü olduğun ürünler için de aynı durum geçerli. Aynı gün kargo fırsatı sunmak e-ticaret siteni bir adım öne taşıyacaktır. "Nasıl olsa benim distribütörü, başka yerde bu ürün yok" demeden sipariş geldiği andan itibaren ürünü kargoya hızlıca vermeye çalışmalısın. Bu senin için çok önemli bir avantaj olacaktır.

Ücretsiz Kargo Sağlamak Çok Büyük Bir Avantajdır

E-ticaretin bir sonucu ürünün teslimatıdır. Ürünler fiziksel ürünler olduğu sürece teslimat kargo firmaları aracılığı ile yapılacaktır. Tüketicilerin en olumsuz baktığı unsurlardan birisi de kargo şirketine teslimat için para ödemektir. Bu yüzden belirli ürünlerinize kargo bedava ya da toplam şu kadar alışverişinize kargo bedava gibi seçenekler kesinlikle sunmanızı öneriyoruz.

E-ticarette Başarı İçin Önerilerimiz

Ödeme Seçenekleri de Bir Pazarlama Yöntemidir

Havale ve eft ile ödeme almayan bir e-ticaret sitesi zaten pek yoktur. Tek bir banka sanal posu ile sadece o bankanın kartlarına taksit sağlamak bir avantaj gibi görünse de diğer banka kullanıcılarına taksit imkanı sağlayamamak sizin için bir dezavantaj olabilir. Bu bakımdan ya belirli ve önemli tüm bankaların sanal poslarını sisteminize entegre etmeniz gerekir; ya da bu servisi tek noktadan sağlayan bir ödeme kuruluşu ile işbirliği yapmanız gerekir. Tüm bankalardan ayrı ayrı sanal pos almak bütçenizi biraz yorabilir, bu yüzden bu servisi tek noktadan veren ödeme kuruluşlarından servis almanızı önerebiliriz. Örneğin: Iyizco.

Taksit Seçeneği Sunmak Neden Önemli?

Bir tüketici yılda 1 kez aldığı bir ürünü sizce peşin ödemek ister mi? Elbette hayır. Taksit seçeneği olması tüketicinin satın alım kararını kolaylaştırır. Tabiki bazı ürünler yasal düzenlemeler ile taksit yapılmasına uygun değil; ancak birçok ürün grubu için taksit olanağı sağlamak mümkün. Ürünlerinize taksit imkanı sağlayabilmeniz sizin için olumlu olacaktır.

E-ticarette Başarı İçin Önerilerimiz

Kapıda Ödeme Seçeneği Sunmak Bir Güven Kazanmadır

E-ticarette öne çıkan online ödeme yöntemidir elbette, ancak bazı durumlarda kullanıcılar ürünü teslimatı ile birlikte ödemek isteyebilirler. Bu isteğe saygı duymaktan başka çareniz yok, kapıda ödeme seçeneği sunmak size olan güven duygusunu arttıracaktır.

İyi Müşteri Hizmetleri = Başarılı E-ticaret

Müşteri memnuniyeti ticaretin her alanında olduğu gibi e-ticaret kategorisinde de oldukça önemli bir unsurdur. Heleki online yapılan işlemlerde oluşan şikayetlerin yine online platformlarda dile getirildiğini düşünürseniz, e-ticaret siteniz ile ilgili olumsuz bir yazının bir web sitesinde yer alması tüm emeklerinizi boşa çıkartacak bir durum ortaya çıkarır. Bu yüzden iyi bir müşteri hizmetleri alanı oluşturmalısınız. Sipariş öncesinde ziyaretçilere mükemmel detaylar ile bilgi verdiğiniz gibi, sipariş sonrasında da bir sorun oluştuğunda ya da iade talebi geldiğinde müşteri memnuniyetini ön planda tutarak kararlarınızı ve tavrınızı belirlemelisiniz.

İade bir sipariş olduğunda çok da üzülmeyin, e-ticaretin de, fiziksel ticaretin de içerisinde bu var. Müşteri gözünden bu durumu düşünün ve haklı ise iadesini hiçbir zorluk çıkarmadan yapın. İnanın ki bu işlem size anlık olmasa da gelecekte çok büyük artılar kazandıracaktır.

E-ticaret Sitenizin Kullanıcı Deneyimini Geliştirin

Her geçen gün teknoloji gelişiyor, teknolojiyi takip edin ve e-ticaret sitenizi sürekli geliştirin. İletişim bölümünüzde bir öneri-görüş formu oluşturun ve gelen önerilere kulak verin. Ziyaretçilerinizin istediği özellikleri, görüşleri toparlayın ve uygun gördüğünüzü e-ticaret sitenize uygulayın.

E-ticaret siteniz kullanıcılarınız için ve kullanıcılarınız sipariş verdikçe e-ticaret siteniz anlam kazanıyor. Bu yüzden kullanıcılarınızın memnuniyetini sağlamak için yapılması gerekenleri gözardı etmeyin.

E-ticaret Sitenizin Güvenliğinden Emin Olun

E-ticaret sitende SSL sertifikası bulunmalı, ödeme ve üyelik alanları başka kişiler tarafından kullanıcı bilgilerinin çalınamayacağı şekilde olmalıdır. Ziyaretçilerinin de bu kapsamda güvenli olduğunu onlara hissettirmelisin.

Stoğunuzda Olmayan Ürünü Satışa Sunmayın

Stoğu olmayan bir ürünü kullanıcılarınızın sepetine eklemesine ve sipariş vermesine izin vermeyin. E-ticaret sitenizde bu ürünü illa göstermek istiyorsanız "Tükendi" diye belirtin. Gönderemeyeceğiniz bir ürün için sipariş almak, bu siparişin ödemesini iptal etmek gibi işlemler doğuracağından ve özellikle kredi kartı iadeleri için, siz anlık yapsanız bile müşterinize 2-3 gün içerisinde yansıyacağından sizin adınıza olumsuz düşünceler üretir. Ek olarak bu ürünler için ziyaretçilerinize stoklara girince haber al gibi bir modül de sunabilirsiniz.

Şimdilik bizden bu kadar, e-ticarete yeni başlamak isteyenler ya da var olan bir eticaret sitesi için önerilerimizi ve çözümlerimizi sunmamızı isteyenler bize ulaşabilirler.

Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.

Blogumuzdan Son Yazılar

31/12/2021
SEO, en temel hali ve en basit tanımıyla arama motoru optimizasyonu anlamına gelen bir terimdir. Basitleştirilmiş bir şekilde tanımlamak gerekirse Google arama motorunda arama yapan kişilerin bir işle...
30/06/2021
Seo kelimesi halk arasında kısaca Google'da üst sıralara çıkmak olarak tanımlansa da aslında altı göründüğünden oldukça dolu bir kavramdır. Evet, başarılı bir seo çalışması ile sitenizin Google organi...
30/05/2021
SEO, web sitelerinin organik arama sonuçlarında sıralamalarını yükseltebilmeleri için yapılan altyapısal ve içeriksel çalışmalar bütünüdür. Seo uzmanları ise internet sitelerinin Google Seo çalışma...
19/04/2021
Günümüzde Trendyol pazaryeri'nde satış yapan mağazaların sayısı bir hayli artmış durumda. Trendyol'da geliştirdiği altyapı ve sunduğu özel imkanlar ile tüketicilerin her geçen gün daha fazla ilgisini ...
15/04/2021
Ankara web tasarım fiyatları 2021 konusunda en başarılı seçeneklerden faydalanmaya ne dersiniz? Bu konuda en özel çözümlerden faydalanmak adına araştırmalarınızı titiz bir şekilde gerçekleştirmelisini...
02/04/2021
Yaşadığımız internet çağında çeşitli amaçlara hizmet eden binlerce web sitesi vardır. Web sitesi kullanmak da yaşlısından gencine herkes için bir zorunluluk haline gelmiştir. Öyle ki aynı konu üzerine...