Eticaret SEO Nedir?

09/04/2020

SEO, bir web sitesinin organik arama sonuçlarında daha yüksek sıralamalar alması için yapılan çalışmalara verilen adlandırmadır. Eticaret SEO kavramı da yeni yeni popüler olmaya başlayan ve önümüzdeki süreçte sıkça duyacağımız bir kavram olacak. Eticaret SEO, SEO çalışmalarının e-ticaret sitesi üzerinde özelleştirilmesidir. Yani bir e-ticaret sitesinin organik aramalarda sıralamasını yükseltmek, bu bağlamda daha fazla trafik alarak müşteri sayısını arttırmak ve buna paralel cirosunu arttırmaya yönelik çalışmaları Eticaret SEO olarak adlandırmak mümkün olacaktır.

Kurumsal web siteleri için de, e-ticaret siteleri için de SEO çalışmalarının bazı ortak alanları mevcuttur. Fakat e-ticaret SEO çalışmaları kurumsal web site SEO çalışmalarına göre daha fazla emek isteyebilir. Lakin eticaret siteleri içeriğinde bir çok ürün bulundurur ve her geçen gün yeni ürünler eklenir. Her bir ürünü ayrı ayrı ele alıp, SEO çalışmaları açısından incelemek gereklidir.

Eticaret Altyapısı SEO için Uygun mu?

Eticaret yazılımınızın mobil uyumlu, SSL sertifikasına sahip olması, temiz urller ile oluşması ve hızlı açılması gibi altyapısal teknik özellikleri barındırdığından emin olmanız gerekli. Bu saydığımız ve buna benzer bazı özellikler SEO çalışmalarında olmaz ise olmazlardır. Eticaret yazılımınızın altyapısı SEO çalışmaları için uygunsa bundan sonraki süreçte ürün ve içerikleriniz ile ilgili SEO çalışmalarının önemi ortaya çıkacak ve bu bağlamda çalışmalara devam edilmesi gerektiği görülecektir. Yani altyapı uyumu tamam; ancak eticarette SEO başarısı için devamlılık gerektiren süreçler mevcuttur. Uzun vadede ve her daim arama motorlarında üst sıralarda kalmak için süreklilik gerektiren, takip edilmesi gereken SEO çalışmaları yapmak gereklidir.

Eticaret SEO

Bir eticaret sitesi yayına başladıktan sonra aldığı sıralamaları her an koruyamayabilir. Ya da yeni bir ürün yükleme ya da ürünleri stok durumuna göre silme gibi bir çok durumdan ötürü SEO açısından bazı ekstra çalışmalar yapmak gerekebilir.

Ürün Detayları SEO Açısından Çok Önemli

Ürünlerinize ait içeriksel detaylar SEO çalışmalarında başarılı olmanız için çok önemli bir unsurdur. Bu yüzden ürünlerinize ait içeriklerinize karşı hassas olmalısınız. İçeriklerinizin özgün olduğuna ve ürününüze ait tüm detayları sunabildiğinize emin olmalısınız. Başka kaynaklardan içerik kopyalamak sizin için SEO konusunda olumsuz etki yapacaktır. Ürün içeriklerinizi mümkün olduğunca özgün olarak hazırlamalısınız. Sizin eticaret sitenizdeki bir ürünün internetteki yüzlerce eticaret sitesinde de olduğunu düşünün... Sizin sitenizdeki ürünün açıklama ve detayları benzersiz ve ilgi çekiciyse bu sizi SEO konusunda bir adım öteye taşıyacaktır.

Eticaret SEO

Profesyonel eticaret SEO danışmanlığı hizmeti aldığınızda tüm bu içerikler bu hizmeti veren yer tarafından bahsettiğimiz şekilde eticaret sitenize sağlanmalıdır. Ürün içerikleriniz ile ilgili ciddi ve profesyonel bir çalışma yürütülmesi anlaştığınız firmanın ana işlerinden birisi konumunda olmalıdır. Siz eticaret sitenizde ürün geliştirme, sipariş yönetimi, müşteri hizmetleri ve tedarik gibi işlemlerle meşgulken, SEO danışmanınız sizin ürün ve diğer içerikleriniz ile meşgul olmalı, Google'da yükselmenizi sağlamalıdır.

Ek olarak belirtelim, ürün içerikleriniz imla kurallarına uygun olmalı. Bu ziyaretçilerinizin sitenizden fayda sağlamasını sağlayacak bir diğer önemli konudur. Karmaşık yazı ve paragraflardan uzak durmalı, içeriklerinizin yalın ve anlaşılır olmasına dikkat etmelisiniz.

Eticaret SEO

Ürün Görselleri Çok Önemli

Eticaret sitenizdeki ürünlere ait görseller, ziyaretçileriniz tarafından ilk görüntülenen öğelerdir. Mümkünse bir ürününüze ait birden çok, farklı açılardan çekilmiş görsellere eticaret sitenizde yer verin. Bu ziyaretçinizin ürününüz ile ilgili algısını tam yönlendireceği için ürünü satın alma ihtimalini arttıracak ve kullanıcının bu ürünü başka site ya da sosyal medya mecralarında paylaşarak size ekstra katkı sağlamasına yol açacaktır. Bir ürün almaya niyetli olan tüketici fiyat ve güven konusunu kafasında çözdükten sonra, o ürün ile ilgili en net ve detaylı bilgiye eriştiği siteden alışverişini yapmaktadır. Bu bağlamda ziyaretçinize aradığı ürün ile ilgili tüm görselleri, farklı açılardan çekilmiş hali ile sunmanız size çok büyük artılar getirecektir.

Ürün Görselleri Çok Önemli

Burada bir parantez daha açmakta yarar var; ürün görselleriniz Google görsel aramalarında size çok katkı sağlayabilir. Görsel aramalar sonucunda yeni müşteriler dahi kazanabilirsiniz. Bu yüzden ürün görselleriniz üzerinde hassas olmanızı öneriyoruz.

Ürünlerinize Video Ekleyin

Eticaret sitenizdeki ürünlerinizin detay alanına ürüne ait bir video ekleyin. Videolar kullanıcılar tarafından değerlendirildiğinde çok dikkat çeken bir unsurdur ve iyi hazırlanmış bir ürün videosu ziyaretçinin kafasında olan tüm soru işaretlerini kaldırır. Bunun sonucunda memnun bir kullanıcı yaratmanız hem e-ticaret sitenize SEO olarak artı puan getirirken, aynı zamanda satışlarınızı da arttırırsınız.

Ürünlerinize Video Ekleyin

Ürün görsel ve video yerleştirmesi için profesyonel SEO danışmanlığı hizmeti almanız halinde bu öğeler ilgili firma tarafından sizin adınıza profesyonelce incelenecek ve sitenizde doğru uygulanması için gerekenler yapılacaktır.

Ürün Yorumlarını Açın

Ürün Yorumlarını Açın

Eticaret sitenizde ürün altında yer alan ürün yorumları alanını kullanıcılarınıza açın ve yorum yapmalarını sağlayın. Ürün yorumları yeni müşterileriniz için yol gösterici bir kaynak olması dışında, etkileşim ve kullanıcı yararı sağladığından SEO açısından size yarar sağlayacaktır. İşinizi iyi yaptığınızı ve müşteri memnuniyetini çok önemsediğinizi varsayarsak, iyi kullanıcı yorumları eticaret sitenizi ilk kez ziyaret eden bir kullanıcı için inanılmaz bir referans olacaktır. İşte tüm bunlardan ötürü kullanıcı siparişlerinden sonra kullanıcılarınızı aldıkları ürün ile ilgili yorum yapmaya teşvik etmenin yollarını düşünmelisiniz.

Eticaret Sitesindeki Site Haritasının Önemi

Eticaret Sitesindeki Site Haritasının Önemi

Sitemap.xml olarak oluşturulan ve eticaret sitenizin içeriğini arama motorlarına anlık bildiren bu dosyanın devamlı güncel olması çok önemli. Örneğin bir ürün eklediğinizde ya da sildiğinizde bu dosya içerisinde otomatik olarak yer alması ya da silinmesi eticaret sitenizin doğru ve hızlı indekslenmesi için oldukça önemlidir. Tavsiyemiz sitemap.xml dosyanızın yazılımınıza entegre olması ve otomatik olarak şekillenmesidir. Bu bağlamda SEO için çok önemli bir değer olan site haritası konusu sizi meşgul etmeyecek ve otomatik olarak kendisini güncelleyecektir.

Profesyonel Eticaret SEO Hizmeti Kesinlikle Gerekli mi?

Elbette değil. SEO çalışmaları emek isteyen, sabır gerektiren ve sürekli gözlem isteyen bir çalışmadır. Ürünlerinize, sektörünüze ve rakiplerinize bağlı bu profesyonel servisi alıp almamaya karar verebilirsiniz. Bu servisi almadan e-ticarette başarılı olamazsınız diye bir şey yok! Ancak bu hizmeti profesyonel kişiler tarafından aldığınızda var olan eticaret site trafiğinizi arttıracağınızdan dolayı satışlarınız da artacaktır. Ürünleriniz eticaret SEO çalışmalarına uygun hazırlanacağı için arama motorlarında daha üst sıralarda yer alacak ve bunun sonucunda da daha başarılı olacaksınız.

Bir e-ticaret siteniz yok ve e-ticarete başlamak için ya da mevcut e-ticaret sitenize profesyonel SEO danışmanlığı hizmeti konusunda bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.

Yorumlar
22/Nisan/2020 (20:59:36) Mahmut:
ürün adlarımızdan otomatik urller oluşuyor, diğer özelliklerimiz de var ama Googleda istediğimiz sonuçları bir türlü elde edemedik.
Cevaplar
22/Nisan/2020 (21:03:53) İnajans:
Otomatik url yani ürün sayfanızı domain.com/urun-ismi gibi yayınlayan özellik SEO açısından çok önemlidir. Bu özelliğe sahip bir altyapınız varsa zaten şanslısınız demektir. Ürün içerikleriniz özgün mü? Ya da diğer sayfa içerikleriniz kaliteli mi? Bunları da bir gözden geçirin ve herşey doğru ise biraz sabırla bekleyin deriz :)
13/Nisan/2020 (18:13:35) Mehmet Canoğlu:
Bilgilendirmeler için çok teşekkürler. Güzel yazı olmuş.

Blogumuzdan Son Yazılar

31/12/2021
SEO, en temel hali ve en basit tanımıyla arama motoru optimizasyonu anlamına gelen bir terimdir. Basitleştirilmiş bir şekilde tanımlamak gerekirse Google arama motorunda arama yapan kişilerin bir işle...
30/06/2021
Seo kelimesi halk arasında kısaca Google'da üst sıralara çıkmak olarak tanımlansa da aslında altı göründüğünden oldukça dolu bir kavramdır. Evet, başarılı bir seo çalışması ile sitenizin Google organi...
30/05/2021
SEO, web sitelerinin organik arama sonuçlarında sıralamalarını yükseltebilmeleri için yapılan altyapısal ve içeriksel çalışmalar bütünüdür. Seo uzmanları ise internet sitelerinin Google Seo çalışma...
19/04/2021
Günümüzde Trendyol pazaryeri'nde satış yapan mağazaların sayısı bir hayli artmış durumda. Trendyol'da geliştirdiği altyapı ve sunduğu özel imkanlar ile tüketicilerin her geçen gün daha fazla ilgisini ...
15/04/2021
Ankara web tasarım fiyatları 2021 konusunda en başarılı seçeneklerden faydalanmaya ne dersiniz? Bu konuda en özel çözümlerden faydalanmak adına araştırmalarınızı titiz bir şekilde gerçekleştirmelisini...
02/04/2021
Yaşadığımız internet çağında çeşitli amaçlara hizmet eden binlerce web sitesi vardır. Web sitesi kullanmak da yaşlısından gencine herkes için bir zorunluluk haline gelmiştir. Öyle ki aynı konu üzerine...