Başarılı Bir Seo Çalışması için Öneriler

30/06/2021

Seo kelimesi halk arasında kısaca Google'da üst sıralara çıkmak olarak tanımlansa da aslında altı göründüğünden oldukça dolu bir kavramdır. Evet, başarılı bir seo çalışması ile sitenizin Google organik sonuçlarında üst sıralarda yer almasını sağlayabilirsiniz; ancak seoda temel olarak dikkat etmeniz gereken tüm özellikleri de harfiyen uygulamanız gerekir. Bir de çok hızlı üste çıkmakiçin Google'ı kandırmaya yönelik yapılan seo çalışmaları vardır ki bunları kesinlikle önermemekle birlikte yazımızda bunlardan bahsetmeyeceğiz :) Bu yazımızda seo çalışmanızın sitenizi başarıyla ulaştırması için takip etmeniz gereken temel adımları anlatacağız. Yazımızda yer alan adımları uygulamanız sitenizin organik arama sonuçlarındaki başarısında önemli rol oynayacak ve bu takibi yaşam tarzı haline getirmeniz durumunda da sitenizin yerini sağlamlaştıracak, bu da web sitenizin başarısının daimi olmasını sağlayacaktır.

Seo, kurumsal web sitesi ya da eticaret sitesinin arama motorlarında üst sıralarda yer almasını, yerini sağlamlaştırmasını ve buna bağlı olarak ziyaretçi trafiğinin artmasını hedefleyen altyapısal ve içeriksel çalışmalar bütünüdür. Web sitesi altyapısının bu taleplere göre düzenlenmiş olması oldukça önemli bir konudur, ancak sadece altyapısal yeterlilik seo başarısında yeterli olmaz. Altyapı olarak uygun bir web sitesi düzenli olarak özgün ve kaliteli içeriklerle beslenirse ancak seo başarısı sağlayabilir ve bu başarısı kalıcı olabilir.

Mobil Uyumlu Web Sitesi

Teknolojik olarak gelinen noktada artık neredeyse tüm web siteleri mobil uyumludur. İnternette gezerken nadir de olsa çok eskiden beri hizmet veren bazı web sitelerinin hala mobil uyumlu olmamalarıyla karşılaşabilmekteyiz. Ancak elbette bu web sitelerine mobil cihazlar üzrinden giriş yaptığımızda incelememiz mümkün olmadığından ya da kullanıcı kolaylığı sağlamadığından diyelim tercih etmemekteyiz. Kullanıcı deneyimleri mobil cihaz kullanımlarının da bilgisayar kullanımıyla yaışacak düzeyde ve hatta bazı alanlarda mobil cihaz kullanımının bilgisayar kullanımını geçtiğini de göstermektedir.

Mobil uyumlu web sitesi açıldığı cihaz ekranına göre öğelerini konumlandırarak kullanıcılarına pratik bir kullanıcı deneyimi yaşatır. Araştırdığımız bir ürün veya hizmeti cep telefonumuz ya da tabletimiz üzerinden incelerken zorlanmadan, ekranımıza uygun ölçülerde görüntüleyebilmekte ve birkaç pratik adımda işlemlerimizi tamamlayabilmekteyiz. Bir organizasyon firması aramamızda hizmetlere göz atıp, iletişime tıklayıp arama yapabildiğimiz gibi, eticaret sitesinden bir ürün alırken de ürünü sepetimize ekleyip, üye olup ödememizi yapabilmekteyiz. Bütün bu işlemleri cep telefonları ya da tabletler üzerinden yaparken de kaybolan ekranlar görmek yerine, incelediğimiz web sitesinin o ekrana uygun açılması ve öğelerini konumlandırması da kullanıcı deneyimi ve müşteri memnuniyeti açısından oldukça önemli bir konudur.

SSL Sertifikası

Her web sitesinin güvenli olduğunu gösteren ssl sertifikası web sitesine ait tüm sayfalarda bulunmalıdır. SSL sertifikası bulunmayan web siteleri tarayıcı sekmesinde güvenli değil uyarısı vermekte ve Google sonuçlarında güvenli değil olarak görünmektedir. Bu da ziyaretçinin siteye erişmekte tereddüt etmesine neden olur ve ve bu şekilde potansiyel müşterileriniz de size ulaşamazlar.

Site Hızı

Hızlı açılan, sayfalar arası geçişlere hızlı cevap veren web siteleri her zaman kullanıcı deneyimi açısından avantajlıdır. Bir web sitesinin hızını etkileyen pekçok etken bulunmaktadır. Bir öğenin tek başına hızlı olması sitenizin hızlı çalışmasını sağlamaz elbette; ancak barındırma hizmetinden sitede kullandığınız öğelere, tasarım yapınızdan hareketlerin elzem olanlarına kadar gerekli birçok öğeyi değerlendirmeniz gerekir.

Barındırma - Hosting Hizmeti

Web sitenizin yayında olmasını sağlayan hosting hizmeti iyi değerlendirilmelidir. Öncelikle Türkiye'de yayın yapacak bir web sitesi için yine Türkiye'de bulunan datacenterlar üzerinden hizmet almalısınız. Barındırma hizmeti almadan önce araştırma yaparken aynı yerden hizmet alan birkaç siteye de göz atabilirsiniz. Sitenin hızlı olması tek başına sadece barındırma hizmetine atfedilemez tabii ki, ama genel anlamda fikir sahibi olmanıza yardımcı olur.

Görsel Kullanımı

Web sayfanızda kullanacağınız tüm öğeler gibi resimlerin boyutları ve uygun kullanımı hız açısından oldukça önemlidir. Örneğin slide alanında 10 adet görsel kullanmanız resimleri optimize etmiş olsanız bile fazla bir sayıdır. Bu görselleri 3-4 adetle sınırlayarak ara ara değiştirmeniz daha makul olacaktır. İçerik sayfalarınızda kullandığınız görsellerde de aynı özeni göstermelisiniz. Evet, metinlerin içerisinde görsel kullanılmalıdır, ancak sayıyı makul ve yeterli düzeyde tutmalı, ölçeklendirmeleri de kullanacağınız alana uygun şekilde ayarlamalısınız. Mutlaka resimlerin boyutlarını sıkıştırıp optimize ederek sitenize yüklemelisiniz.

Tasarım Yapısı

Kişisel beğenilerinize göre hareketli ve gösterişli web listelerini seviyor olabilirsiniz. Ancak bu görselliğin olumsuz durumlara da sebebiyet verebileceğini göz önünde bulundurarak tercihlerinizi belirlemelisiniz. Web sitesi yaptırırken önceliğiniz her zaman kullanıcı kolaylı olmalıdır. Bir web sitesi size yeni müşteriler kazandıracak en önemli araçtır diyebiliriz. İnternet üzerinden birçok potansiyel müşteriye ulaşabilirsiniz. Ziyaretçilerinizin temel amacı da sitenizi incelerken ulaşmak istediği içeriğe pratik olarak erişebilmek, rahat okumak, tıkladığında beklememektir. Kullanıcı eğilimi her zaman sayfa açılışını uzun süre beklemeyecek şekildedir. Hem ana sayfanız hem de içerik sayfası düzenlemelerinizi bu amacı ön planda tutarak yapılandırmalısınız. Kullandığınız hareketler, efektler çok şık olmuş olabilir elbette, ancak kullanıcı bu öğeleri izlerken sizin kadar sabırlı olmayacaktır. Çünkü belirttiğimiz gibi asıl amacı sitenizden bilgi edinmek ve sizinle irtibata geçmektir.

Link - Url Yapısı

Web sitenizde hizmetleriniz, ürünleriniz, referanslarınız gibi iç sayfalarınıza ait bağlantı linkleriniz akıllı url formatında olmalıdır. Sayfa ve kategorilerinizi sadece rakamlarla belirtmek doğru bir url yapısı oluşturmaz. İçerik sayfalarınız başlığı içeren bir uzantı olmak durumundadır. alanadi.com/basarili-seo-onerileri gibi. Bu url yapısına sahip bir web siteniz yoksa altyapısal olarak da oldukça eski bir site kullanıyorsunuz demektir ve bu detayları gözeterek yenir bir site yaptırmanız vereceğiniz en doğru kararlardan biridir.

Sayfa Başlık ve Title'ları

Sayfa başlıklarınızı ve titlelarınızı oluştururken belli bazı kuralları gözetmelisiniz. Web sitesinde uygun uzunlukta ve içeriğinizi ana fikrini yansıtan kelimeleri başlık olarak kullanmalısınız. Ana uzmanlık konusu düğün organizasyonları olan bir organizasyon şirketi düşünelim. Sitesinde yer alan hizmetler kısmındaki başlığına En Özel Gününüzde Yanınızdayız gibi bir başlık verirse, bu Google organik aramaları için işlevsiz olacaktır. Düğün organizasyonu kendi başına aratılan bir anahtar kelimedir ve hizmet sayfalarındaki bu alanın başlığı Düğün Organizasyonu, linki alanadi.com/dugun-organizasyonu olmalıdır.

Gelelim title konusuna; title mutlaka sayfa başlığından farklı olmalıdır. Anlamlı bir cümle olarak oluşturulmalı, sayfanın içeriğini kapsayan anahtar kelimeyi içerisinde geçirmeli ve maksimum 70 karakter uzunluğunda olmalıdır. Anahtar kelimeleri sıralı dizmek, tamamen büyük harflerle oluşturmak ve simgeler kullanmak doğru değildir.

Başarılı Seo Çalışması için Öneriler

Özgün ve Kaliteli İçerikler

İçerik konusu Google organik arama sonuçlarında sitenizin ilk sayfada ve üst sıralarda yer alabilmesi için en önemli unsurlardan birisidir. Bu konuyu hem mevcut içerikler de hem de yeni eklenecek içerikler bazında ele almalıyız. Öncelikle mevcut içeriklerinizin uygun olup olmadığını değerlendirmeniz gerekir. Sitenizde yer alan kurumsal sayfanızda, hizmet sayfalarınızda bulunan içeriklerin özgün ve yeterli uzunlukta olması gerekmektedir. Örnek olarak Hakkımızda sayfanızda firmanızı tanıtan ve sektörünüz hakkında bilgi veren açıklayıcı bir metin olmalı. Sektör lideri şeklinde tek bir slogan ve görseller yeterli bir içeriğiniz yok demektir. Hizmet sayfalarınızda da aynı şekilde her bir hizmetinizi detaylı şekilde anlatan ve bunu 1-2 görselle destekleyen içeriklere yer vermelisiniz. Tüm sayfaların içeriklerini kendi cümlelerinizle oluşturmalısınız. Böylece içerikleriniz benzersiz olacaktır. Bazı sektörlerde özellikle ürün bilgilerinde verilmesi gereken metin detaylar aynı olabiliyor. Böyle bile olsa içeriği kendi cümlelerinizle oluşturmanız kopya içerikten sizi koruyacak ve sitenizin Google gözünde değer kazanmasına yardımcı olacaktır. Mevcut içeriklerinizde çok kısa olanlar varsa bu yazıları da doyurucu bir açıklama sağlayacak şekilde uzatmalısınız.

Yeni içerikler için de sitenizde Blog başlığında bir kategori oluşturabilirsiniz. Bu kategoriye sitenizin faaliyet gösterdiği alanlarla ilgili anahtar kelimeleriiçeren yazılar oluşturabilirsiniz. Elbette bu yazıların da yeterli uzunlukta olması ve tamamen özgün olarak üretilmesi gerekmektedir. Bu kısımdaki yazıları oluşturmak için öncelikle ziyaretçilerinizin Google'da arama yaparak size ulaşmasını istediğiniz kelimeleri belirleyebilirsiniz. Sonrasında da belirlediğiniz herbir kelime için ayrı ayrı başlıklar ve içeriğine yazılar üretmelisiniz.

Yukarıda bahsettiğimiz çalışmaları yapmanızdan sonra içerik ekleme konusunu sürekli hale getirmelisiniz. Yani bir haftada 10 tane yazı ekleyip sonra 2 ay sitenize hiç içerik eklemezseniz size faydası olmaz. Haftada misalen en az 2 yazı olacak şekilde, yeterli ve doygun bir uzunlukta, kopya içerik içermeyen özgün metinlerinizi düzenli olarak ekler ve bu çalışmayı hiç bırakmazsanız zamanla sitenizin Google gözünde değeri artacak, organik olarak tıklama alarak ziyaretçi almaya başlayacaksınız. Bu da sitenizin Google'daki konumunun kalıcı olmasında size kalıcı fayda sağlayacaktır.

Sayfa İçi Linkler

Bu konuyu sitenizi inceleyen ziyaretçilerinizin sitenizden maksimum düzeyde fayda sağlamasını amaçlamak olarak düşünebilirsiniz. Blog yazınızda bahsettiğiniz bir konuya dair daha geniş açıklamalar başka bir blog yazınızın içeriğinde olabilir. Dolayısıyla bu konuda inceleme yapan bir müşterinizin diğer makaleyi de inceleyerek bilgi edinmesini kolaylaştırabilirsiniz. Aynı zamanda Google üzerinden sitenize giriş yapan bir ziyaretçi sitenizde daha uzun süre vakit geçirdikçe ve birden çok sayfaya tıklayarak sitenizde kaldıkça, Google ziyaretçiyi doğru bir siteye yönlendirdiğini anlayacak, bu sayede kalite puanınızı da yükseltecektir.

Backlinkler

Backlink, farklı sitelerden, size ait siteye verilen link anlamında kullanılmaktadır. Sitenizde verdiğiniz önemli bilgiler içeren güncel bir içeriğe farklı sitelerden link verilebilir. Yine bu durum Google gözünde güvenilir bilgiler içeren bir kaynak olduğunuza işaret eder. İyi ve kaliteli içerikler her zaman farklı sitelerden doğal yollarla link alırlar. Bu sebeple backlink satın almak gibi hatalara düşmemenizi öneririz. Doğal yollardan alınmayan backlinkler sitenize faydadan çok zarar getirir. Örneğin 100 backlink 40 ₺ gibi kampanyalarla edindiğiniz backlinkler, sitenizin kaliteli içeriğiyle ilgili olmadığı için size yarar sağlamaz. Ek olarak bu satın alma işlemini her firma yapabilir. Google da bu teknik detayın elbette farkında olduğundan sitenizin spame maruz kalmasına sebep olabilir ve mevcut konumunuzu da gerilere düşerek ya da Google indeksinden tamamen silinerek kaybedebilirsiniz.

Sitenizin LCP, FID ve CLS Skorları

Belirttiğimiz gibi bir web sitesini ziyaretçi memnuniyeti üzerine kurulmalıdır. Tasarım, içerik, görsel tüm alanlarda ziyaretçi memnuniyetini gözeterek çalışma yaparsanız web siteniz başarılı olacaktır. Google'ın web sitelerini ölçümlemek için çıkardığı ve web sitelerinde bulunan bazı değerleri baz alarak puanlamalar yaptığı algoritma Web Vitals olarak adlandırılmaktadır. LCP, FID ve CLS Skorları da bu algoritmaya ait kavramlardır. Oldukça teknik işlemler gerektiren bu çalışmalarda mutlaka konunun uzmanından hizmet almanızı ve sitenizi bu algortimaya göre en yüksek puanlamada oluşturması için gerekli verimi sağlamanızı öneriyoruz.

Google Analytics ve Search Console Kullanımı

Web sitenizde yaptığınız tüm çalışmaların geri dönüşlerini takip etmeniz de oldukça önem taşıyan bir diğer konudur. Düzenli takip ederek günlük ziyaretçi sayınızı ve sitenizdeki iyileştirmelere bağlı ziyaretçi artışını, sitenizdeki kullanıcı deneyimini, hangi içeriklerinizin ilgi çektiğini bu araçlarla takip edebilir ve böylelikle olumlu deneyimler konusunda daha çok çalışma yaparak ziyaretçi trafiğinizi arttırabilirsiniz. Olumsuz deneyimler ya da ilgi çekmeyen içeriklerle ilgili olarak da içerik geliştirmeye yönelebilir, eksiklerinizin hangi alanlarda olduğunu görebilirsiniz.

Saydığımız tüm detaylar sitenizin başarılı olması ve müşteri memnuniyeti sağlamak için hayati önem taşımaktadır. Bu konuların herbiri için eğer kendinizi yeterli görmüyorsanız bir seo uzmanından destek alabilirsiniz. Seo çalışmaları uzun süreli ve kalıcı fayda sağlamaktadır. Profesyonel olarak seo çalışması yapımış bir siteye sahip olmanız kendi işinizde yüksek sıralamalara sahip olmanız ve potansiyel müşteri sayınızı da arttırmanız anlamına gelmektedir.

İnajans seo çalışmaları konusunda profesyonel ve tecrübeli bir ekibe sahiptir. Sizler de seo hizmetlerimiz hakkında bilgi ve fiyat almak için bize ulaşabilirsiniz.

Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.

Blogumuzdan Son Yazılar

31/12/2021
SEO, en temel hali ve en basit tanımıyla arama motoru optimizasyonu anlamına gelen bir terimdir. Basitleştirilmiş bir şekilde tanımlamak gerekirse Google arama motorunda arama yapan kişilerin bir işle...
30/05/2021
SEO, web sitelerinin organik arama sonuçlarında sıralamalarını yükseltebilmeleri için yapılan altyapısal ve içeriksel çalışmalar bütünüdür. Seo uzmanları ise internet sitelerinin Google Seo çalışma...
19/04/2021
Günümüzde Trendyol pazaryeri'nde satış yapan mağazaların sayısı bir hayli artmış durumda. Trendyol'da geliştirdiği altyapı ve sunduğu özel imkanlar ile tüketicilerin her geçen gün daha fazla ilgisini ...
15/04/2021
Ankara web tasarım fiyatları 2021 konusunda en başarılı seçeneklerden faydalanmaya ne dersiniz? Bu konuda en özel çözümlerden faydalanmak adına araştırmalarınızı titiz bir şekilde gerçekleştirmelisini...
02/04/2021
Yaşadığımız internet çağında çeşitli amaçlara hizmet eden binlerce web sitesi vardır. Web sitesi kullanmak da yaşlısından gencine herkes için bir zorunluluk haline gelmiştir. Öyle ki aynı konu üzerine...
24/03/2021
Web sitenizi hazırlatmak - tasarlatmak ve devamında güncelleme işlemleri için Ankara'da web tasarım şirketi araştırıyorsanız bu yazımız tam sizlik demektir. Bu içeriğimizde web tasarım şirketi araştır...